Bine zicea cine zicea ca inaintea unui meci de handbal fete, mai ales daca tii cu una dintre echipe, trebuie sa iei un calmant. Mai ales ca dupa ce fetele tale au condus tot timpul, dar scorul a fost blocat, amenintator, timp de 10’24” la 16-14 si ai 2 eliminari. Si totusi, succesul la marea favorita a CE din Suedia a meritat si chinurile prin care am trecut, poate nu acum, dar sigur luni seara, la infrangerea cu o selectionata a Norvegiei care putea fi batuta mar!

Insa, cand conduci pe tabela de scor toate absolut toate, cele 60 minute ale meciului, cand portarul, “presedinta” Dedu Denisa, reuseste 22 de parade din 39 de suturi pe poarta, cand tii avantajul desi ai dublu minute de eliminare fata de adversare (8 la 4), cand, in sfarsit, invinsa este campioana olimpica mai ca iti vine sa dai drumul la superlative: Romania a obtinut un succes magistral in fata Rusiei, cu 22-17 (11-9), miercuri seara, in cadrul grupei D a Campionatului european de handbal feminin, calificandu-se, practic, in faza a doua a turneului suedez.

Cheia victoriei a fost apararea, exceptionala, in afara portaritei Denisa Dedu (o fi ruda cu prezidentul federal? Daca da, sa tot bagi astfel de pile…), care, faceti socoteala, in afara procentului de peste 60 la suta din mingi respinse, a facut-o uitata pe Paula Ungureanu, oameni buni, centrul blocului nostru defensiv a facut tandari orice tactica ofensiva a rusoaicelor.

Avand-o in centru pe Gabriella Szucs (unguroaica naturalizata, canta “Desteapta-te, romane!” de mama focului!), cu Crina Pintea, Madalina Zamfir, si Cristina Neagu in sprijin, ultimele doua bune si in atac, apararea noastra a obligat adversarele sa repete la nesfarsit finalizarea pe extreme, oricum mai dificila, iar cand te mai ghiceste si Dedu esti pierdut! In plus, desi Cristina Neagu a marcat, pentru ca ea inscrie si cand joaca modest, 7 goluri, a facut-o din 17 suturi, astfel ca a trebuit sa intre in rol de primadona Eliza Buceschi, cu 7 reusite, de asemenea, si 100% la 7 metri, lucru foarte important, pentru ca o ratare de acolo te poate ingropa.

In fine, eu as mai remarca forta de a trece peste amintita perioada de “blackout” de peste 10 minute, iar Rusia, cu un Trefilov parca anesteziat si el pe banca (il aveti in poza de pe contul lui Mugur Corpaci, pe FB, parca intuia crainicul de la Dolce TV ca il putem trimite definitiv la pensie), nu a avut taria sa depaseasca o asemenea situatie. In fine, mi-a mers la suflet tupeul pe final de meci a cvasi-debutantei Aneta Udristioiu, cu un 7 m scos si gol chiar pe final, adica ultimele doua goluri ale noastre!

* Iar daca tot suntem la sarbatoare, sa marcam si marea isprava de la haltere, junioara noastra Sorina Hulpan cucerind miercuri la Campionatele europene de la Eilat (Israel) toate cele 3 medalii de aur puse in joc la categoria 63 kg. Asa cum scriam acum vreo patru ore, ca in curand vom ajunge la aceasta cota 20 de medalii, iata ca a fost mai devreme chiar decat banuiam. Avem in acest moment 20 de medalii, dintre care, va rog sa observati, cele mai multe de aur – 8, 5 de argint si 7 de bronz.

Fotografia de care vorbeam in text, preluata, prieteneste, de pe contul lui Mugur Corpaci, a fost facuta de Nicolae Dima. Iata, respect si micul repros pe care sarbatoritul de ieri i l-a facut amicului Corpaci, tot pe FB…

Marelui antrenor rus, de 4 ori campion mondial si, acum, la Rio, si unul olimpic, i-a fost dat, probabil, sa paraseasca viata activa din handbal din cauza noastra. Nu ma bucur, dar, sincer, nici rau nu-mi pare.

Advertisements