Gelosi pe confratii anchetisti din lumea intreaga, avizi de glorie facuta din titluri bomba, in care se repeta la nesfarsit cuvinte tari, gazetarii sportivi de ici-de colo, probabil cei fara angajament ferm, bat de la o vreme intr-o toba care suna cam dogit: Football Leaks.

Ca sa fiu sincer din capul locului, mie mi se pare un subiect cam inventat, de fapt o ciorba reincalzita, dar acum intr-un cazan global.

Am stat, ca orice om, mai ales din breasla, cu muschii incordati, sa vad dezvalurile, mai ales ca Gazeta Sporturilor ne bombarda pe toate canalele proprii cu chestii gen “de la miezul noptii, Costin Stucan, cooptat in (aici nu prea inteleg ce…) va lansa bomba care va da foc planetei, avand acces la cei jdemii de terabiti de documente”, bla, bla, bla, bla si tot asa.

Si vine miezul noptii de vineri spre sambata, si mi-e dat sa citesc o lalaiala marca Stucan, cu o intalnire intr-un bar din Hamburg, cu niste unii care joaca, in deplina conspirativitate, fotbal de masa, un fel de text din care se simtea reporterul ratat si care nu-mi spunea absolut nimic despre marile dezvaluiri, oricum nimic in plus fata de ce se vorbeste, ba chiar se cam stie, de ani de zile.

Ca agentul de jucatori si antrenori nr. 1 din fotbal Jorge Mendes e bagat intr-o chestie care ar putea fi evaziune fiscala, se pune putina sare “paradisuri fiscale”, ceva piper “drepturi de imagine”, jocuri de cuvinte lesinate, astfel ca alde Stucan inghite in vazul lumii un sfert de rama sinucigasa!

Hai sa vedem, poate presa internationala sa dea pe-afara de terabitii aruncati in capul lor de consortiul ad-hoc de anchetisti. N-ai sa vezi, agentiile internationale mai nimic, tot cu Cristiano Ronaldo si Mourinho, subiecte rasuflate de mult, referiri lesinate, mai putin dezvoltate decat victoria Golden State cu Phoenix in NBA, iar marile cotidiane de sport, La Gazzetta dello Sport si L’Equipe… veti vedea.

La inghesuiala, parca sa bifeze subiectul, sa nu-si faca de ras confratii, La Gazzetta citeaza din L’Espresso, sub titlul cat de cat atractiv, dar cam ostenit: “Ronaldo, Mourinho si cluburi italiene: sute de milioane de bani negri in paradisuri fiscale”.

Iar in text, unul de vreo 250 de cuvinte, mai nimic: “L’Espresso dezvaluie primele primele anticipari ale unei anchete, in numarul din 4 decembrie, despre afacerile ilicite din fotbal si porneste de la cei doi portughezi acuzati ca au conturi in Caraibe pentru a eluda taxele. Saptamanalul anunta documente inedite referitoare la procuratori, fotbalisti si cluburi italiene”.

Prestigiosul ziar milanez isi continua gestul de complezenta catre colegi, dar foloseste tot cuvinte prudente (cum a facut-o mai sus, vezi “documente inedite”), relevand ceea ce incepusem sa banuim cu totii: asa-zisul consortiu de “anchetisti” de la saptamanale in principal “scoate in fata nume mari, care servesc, probabil, pentru a capta atentia fata de ceea ce va aparea in editia tiparita”.

Se spune, de asemenea, ca este vorba de “o munca de 7 luni a 12 ziare europene, care au avut acces la 1,9 terabiti de file de documente care fac parte din arhiva gigantica a Football Leaks. Aici gasesti tot: contracte ale jucatorilor, de sponsorizare, acorduri confidentiale ale cluburilor, documente bancare, aliantele intre marii procuratori, harta fluxurilor de bani care sfarsesc in centrale offshore si in banci elvetiene”.

Hai, nu mai spune, ce noutate! Majoritatea ar spune ca avem de-a face cu operatiuni legale, de optimizare fiscala, la care, bine sau rau, ramane de vazut, dau dreptul actualele reglementari. Vezi “afacerea Panama”, terminata intr-o coada de peste inclusiv mai mare decat… Stuca (n).

Ar mai fi vorba de “O arhiva secreta, oferita saptamanalului german Der Spiegel de o sursa anonima, (arhiva) care a fost impartita intre membrii asa-zisei retea EIC (European Investigative Collaborations)”. In fine, de-astea, nada pentru a prinde eventuali guvizi-cititori.

Acum sa vedem ce scrie, in deschidere, L’Equipe, mama si tatal nostru, al ziaristilor sportivi. Un sfaraiac de 100 si ceva de cuvinte pentru inceput, o prelucrare dupa AFP, care ne anunta: “Finantele publice spaniole se vor apleca asupra situatiei fiscale a lui Cristiano Ronaldo”, iar la in stiroanta se reproduce, cumva ironic, declaratia secretarului de stat de la Bugetul spaniol, Jose Enrique Fernadez de Moya (are numele mai lung decat ce spune…):

“Informatiile de care dispune Ministerul Bugetului corespund celor aduse la cunostinta noastra de media. Ceea ce pot spune este ca administratia fiscala este un organism extrem de profesionist, fiind de la sine inteles ca va realiza cercetarile pe care le apreciaza oportune”.

DECAT atat! Iar faptul ca dupa ce la primul text, reportajul acela hazliu, Stucan a avut vreo 10 comentarii, iar astazi, la dezvaluirile propriu-zise avea mari si late, pe la 12,30, doar 2 spune destul de marele fleosc care se anunta!

Mai baieti, daca tot va tulbura somnul cum a ascuns Cristiano Ronaldo 4 milioane de dolari in Caraibe si inca niste craitari in Antilele Olandeze, de ce nu v-ati ocupa voi, de pilda, de cam cat ar castiga un parior roman care ar prinde toate rezultatele abracadabrante din ultimele etape, in Liga 1, in care toata lumea bate pe toata lume, mai ales cand nu te astepti, dar cu cote bune?

Advertisements