* Bomba de Formula 1: Abia desemnat campion mondial in campionatul-campionatelor din sporturile cu motor, de doar 5 zile, germanul Nico Rosberg a si anuntat ca pune capat carierei de pilot de curse, decizia sa fiind luata, dupa cum a postat pe pagina sa de FB vineri, inca din dimineata Marelui Premiu al Abu Dhabi, de duminica!

“Duminica dimineata, in Abu Dhabi , am stiut ca ar putea fi ultima mea cursa, iar luni seara decizia era luata!” Nico Rosberg, 31 de ani, crescut in atmosfera curselor de Formula 1, tatal sau, Keke, fiind campion mondial de 3 ani in momentul nasterii sale, copil crescut in luxul de la Monte Carlo, si-a vazut visul cu ochii, titlul suprem. Dar cred ca si altele au fost motivele pentru care a luat o asemenea decizie.

In primul rand, ziaristii specializati, apoi conducatorii de scuderii nu l-au considerat adevaratul campion mondial al anului, ba au si spus-o raspicat, votandu-l cel mai bun pilot de F1 in 2016 pe coechipierul si marele (singurul…) sau rival, britanicul Lewis Hamilton. Iar ca lucrurile sa fie limpezi in privinta modului in care va fi privit la paddock-uri in 2017, l-au plasat pe locul 3 in ancheta de prestigiu a Auto Sport, punandu-i in fata inca un pilot, practic, un debutant, pe olandezul Max Verstappen. Ca si cum i-ar spune: “Ca pilot, Lewis e mai bun decat tine clar, iar ca temeritate, spectacol, Max te bate inca de la 18 ani”.

Greu sa suporti asemenea ganduri, care sigur i-au trecut prin cap lui Rosberg-jr, iar decizia lui demonstreaza ca si zeii au clipe de cumpana. Ca sa nu mai vorbim ca tatal lui nu a fost la Abu Dhabi, sa-l vada incoronat! Puternica lectie de viata, poate m-au inmuiat sarbatorile si am si eu o stare mai melancolica, asa, dar vestea acestei retrageri timpurii iti aduce aminte de fragilitatea gloriei…

* Gary Johnson, fost jucator la Chelsea, a afirmat ca a primit 50.000 de lire sterline din partea clubului, promitand in schimbul acestei sume ca nu va dezvalui agresiunile sexuale la care a fost supus din partea unui scouter, declaratia aparand vineri in Daily Mirror, care precizeaza ca suma a fost data in 2015.

“Ceea ce m-a scos din minti este ca atunci cand m-am dus sa le spun ca am fost abuzat, mi-au replicat: ‘Dovedeste!'”, a spus Gary Johnson, care a evoluat in prima echipa a campioanei Europei si cvintupla campioana a Angliei inre 1978 si 1981. Astazi in varsta de 57 de ani, sofer de taxi, fostul fotbalist a fost abuzat sexual de mai multe ori la varsta de 13 ani de Eddi Heath, scouter pentru Chelsea intre 1968 si 1979, cand a decedat.

In ultima vreme, Scotland Yard a deschis mai multe anchete, in Londra, Manchester, Cambridge, Birmingham, Liverpool, Norwich, Newcastle, Scotia si in nordul Tarii Galilor, dupa ce la mijlocul lunii noiembrie un fost fotbalist, Andy Woodward, a povestit pentru The Guardian calvarul prin care a trecut. De atunci, peste 20 de jucatori, unii fosti internationali, au spus ca au fost agresati sexual de un antrenor sau un recrutor cand erau copii.

* Halterele, sportul cel mai lovit de scandalurile de dopaj dupa reanalizarea probelor de la JO din 2008, de la Beijing, si 2012, de la Londra, risca sa dispara din programul olimpic, mai mult de jumatate din cazurile depistate pozitiv dupa 8-4 ani fiind din aceasta disciplina. In schimb, presedintele Federatiei internationale de haltere (IWF), ungurul Attila Adamfi, pare optimist in aceasta privinta, anuntand asprirea masurilor de lupta impotriva acestui flagel.

* In timp ce federatia de haltere vorbeste, isi ia angajamente, cea de atletism, IAAF, dovedeste in continuare fermitate, decizand joi ca atletii rusi, prinsi dopati pe capete in ultimii ani, raman in afara competitiilor internationale, forul condus de Sebastian Coe fiind, de altfel, singurul care a fost decis in privinta prezentei acestora la Jocuri. Ba a fost si lasat in ofsaid de CIO si alte federatii internationale, care nu s-au alaturat acestei atitudini, singura, cred eu, buna sa dea un mesaj ca lumea trisorilor.