El Clasico, meciul dintre FC Barcelona si Real Madrid, este, iata, din ce in ce mai mult, unul dintre evenimentele sportive cele mai urmarite de pe planeta, unic, din aceste motive, fiind, totusi, vorba de un eveniment intern.

Din orice unghi privesti, al afacerii propriu-zise, al duelurilor dintre jucatori (evident, cel mai asteptat este Messi-Ronaldo, care influenteaza puternic primul aspect, de mai sus, dar sunt si altele), precum si al reperelor istorice, El Clasico rivalizeaza in lumea de azi cu o finala de campionat mondial de fotbal, cu o cursa de 100 m cu Usain Bolt la start, cu o finala de Wimbledon sau un Super Bowl…

* Din punct de vedere al afacerii, de la alegerea orei, pana la realizarea, inovatoare, totul este prevazut pentru a aface din El Clasico de sambata (de la 17,15…) cel mai puternic brand al La Liga in lume si un produs comercial atractiv.

Primul Clasico al sezonului va fi vizibil si, nu ma indoiesc, chiar vazut in cel putin 185 de tari si teritorii, acoperit de 50 de difuzori, a anuntat Liga spaniola. Cu aceasta distributie di granda, spectacolul ar putea aduna 650 milioane de persoane in intreaga lume, o cifra uriasa, care sufera oricand comparatie cu alte mari evenimente sportive, inclusiv cu miliardul care a urmarit ultima finala a CM de fotbal, din 2014, dintre Germania si Argentina.

Dispozitivul tehnic de captare a acestui meci, intercluburi, ba inca si dintr-un campionat intern, care, astfel, devine cel mai urmarit meci de acest fel de pe planeta fotbal, se anunta pe masura, adica exceptional.

Astfel duelul Barca-Real va fi primul meci din Europa incluzand reluari in tehnologie 360 de grade. Nu mai putin de 38 de camere speciale vor fi necesare pentru a produce efectul “Matrix”: inghetarea actiunii, apoi rotirea imprejurul fazei, pentru a privi sub toate unghiurile. Pe langa aceste imagini spectaculoase, deja vazute iarna trecuta, la concursul de slam-dunks-uri de la All Star Game de la Toronto, o camera aeriana va survola terenul pentru prima oara.

In acest mod, Messi si Cristiano Ronaldo vor avea fiecare o lupa atasata la cel mai mic gest si faza tehnica, iar doua teleobiective vor fi atintite in permanenta pe bancile tehnice ale antrenorilor Luis Enrique si Zinedine Zidane.

* In ce priveste duelurile, sunt destule, incepand, bineinteles, cu cel dintre Messi si Ronaldo, numit de ziaristii cei mai exaltati “coliziune interstelara”. Cu 10 zile inainte de decernarea Balonului de aur 2016, Planeta fotbal nu putea visa la un moment mai stralucitor: Messi, cvintuplu lauret al trofeului celui mai prestigios, fata in fata cu Ronaldo, premiat de 3 ori.

Intre cei doi rivalitatea este totala – sportiva, economica si simbolica, iar acest duel a ajuns la un asemenea nivel incat, iata, din 2008 toate Baloanele de Aur au fost cucerite doar de cei doi. Iar anul acesta, evident, tot unul dintre ei il va lua. Nu mai fac aici o trecere in revista a argumentului unuia sau altuia, acum sa ne concentram pe El Clasico.

Pentru ca exista si alte rivalitati directe de mare spectacol. Iniesta-Isco, cei 2 conducatori de joc, primul la 34 de ani, al doilea, doar 24, pasatori de geniu, pe accelerari care pot face diferenta. De altfel, Isco este prezentat ca urmasul lui “Don Andres”, iar absenta lui Gareth Bale (accidentat si indisponibil 4 luni) il face titular.

Pique-Ramos, o alta confruntare mult asteptata, intre “fratii-inamici”, cei doi formand centrul apararii la nationala, cel mai bun cuplu de acest fel din lume.

* Istoria, alt unghi care aduce o perspectiva hiberbolica pentru El Clasico, a depasit de mult un secol de existenta, cu 232 de episoade pana acum.

Primul, intre “Madrid Foot-Ball club” si “Foot-Ball Barcelona” s-a disputat pe 13 mai 1902, la Madrid, si a fost o semifinala a Cupei Incoronarii, care va deveni, inclusiv in zilele noastre, Cupa Regelui, Cupa Spaniei. A castigat Barca, cu 3-1.

Pe scurt despre cateva dintre cele mai importante repere:

* Cel mai productiv: semifinala Real-Barca din Cupa Regelui 1916, meci-rejucare, care a mai necesitat inca una, terminandu-se din nou egal, dar cu fantasticul scor de 6-6.

* Primul in La Liga: in primul sezon al Campionatului Spaniei, 1928-1929, madrilenii castigand cu 2-1, la Barcelona. Care, insa, isi va lua revansa chiar in acea editie, in retur obtinand victoria cu 1-0.

* Cel mai incarcat de atmosfera negativa a vremurilor: pe 13 iunie 1943, intr-o ambianta irespirabila, Real zdrobeste, cu 11-1, Blaugrana, in semifinalele Cupei Generalissimului (Franco, stiti deja), care ii luase regelui pana si Cupa la fotbal. Istoricii evoca amenintari grave asupra fotbalistilor catalani, in acest meci disputat dupa razboiul civil spaniol (1936-1939).

* Au fost mai multe “manitas”, celebra etalare a celor 5 degete de la o palma, intre care primul Clasico al lui Di Stefano (5-0 pe 23 octombrie 1953), pentru Real, unde fusese dus fantasticul argentinian, de regimul franchist, se spune, apoi revansa peste ani, la primul Clasico al lui Johan Cruyff, cu o victorie 5-0 pe Bernabeu (!), pe 17 februarie 1974. De la acest meci a intrat in constinta publica “manita”, semnul aratat de galerie rivalilor…

Tot la debutul unui super-star, asadar, Johan Cruyff, Barca a luat in acel an primul titlu de campioana a Spaniei, dupa 1960. Echipa la care Cruyff a devenit antrenor, intrata in istorie drept Dream Team, a mai avut o “manita” in ianuarie 1994, dar madrilenii si-au luat revansa, cu un scor similar, in ianuarie 1995, dupa un recital al danezului Michael Laudrup, fost jucator la… Barcelona.

* El Clasico cu cele mai multe fluieraturi a fost in 2002, iar cel vizat a fost “tradatorul” portughez Luis Figo, transferat de la Barca la Real. Figo nu a putut sa bata niciun corner, pentru a nu fi lovit de obiectele venite din tribuna, inclusiv un… cap de porc de lapte. Dupa mai multe intreruperi, s-a incheiat 0-0, singurul scor alb dintre cele doua formatii din ultimii 25 de ani.

* Cel mai recent: la inceputul lunii aprilie, anul acesta, fiind precedat de un omagiu adus lui Cruyff, decedat cateva zile inainte, la varsta de 68 de ani. Parca marcata de greaua pierdere, a unui simbol al ei, Barcelona a fost surprinsa de Real, care a obtinut victoria cu 2-1, gol decisiv Cristiano Ronaldo. A fost meciul de debut ca principal al lui Zinedine Zidane, intr-un Clasico. Iar acum, la sfarsit de an, este printre finalistii titlului de cel mai bun antrenor al anului, in ancheta FIFA.

Iata inca o dovada a importantei acestui meci fara egal!

Advertisements