Ilegalitatile se platesc, mai devreme sau mai tarziu, iar Federatia romana de fotbal in actuala formula, din 5 martie 2014, este pe cale sa sape adanc in propriile fonduri, pentru a repara, in urma unor hotarari judecatoresti, gandirea de sorginte faraonica pe care a folosit-o cand a venit la putere: odata cu “ingroparea” fostului sef, toti slujbasii din jurul lui il insotesc!

Motivul a fost clar: Razvan Burleanu a vrut sa vina cu oamenii care l-au ajutat sa ajunga, spre stupoarea aparuta rapid pe fetele tuturor, presedinte al FRF, iar pentru aceasta trebuia sa le faca loc. Numai ca, desi organizarea federatiei este de drept privat, legile dupa care se conduce orice entitate juridica din tara asta sunt cat se poate de publice si general valabile.

Adica, slujbasii, de toate rangurile, din federatie sunt angajati pe baza Codului Muncii, iar demiterea lor se face dupa aceeasi lege, organica. N-ai sa vezi, alde Burleanu si compania s-au pus pe dat afara, nu mai putin de 25 de persoane fiind disponibilizate fie mai rapid, chiar in aprilie, fie mai catinel, pana prin octombrie 2014.

Opt angajati din era Mircea Sandu au fost concediati sub acoperirea, stravezie, a desfiintarii posturilor pe care le ocupau: Daniel Prodan (director sportiv, regretatul fost mare fotbalist international castigase procesul), Dumitru Mihalache (director de competitii), Marian Bucurescu (referent competitii), Vasile Filimon (trezorier), Liana Stoicescu (fotbal feminin), Alexandru Voinea (casier), Dumitru Bargauan (ofiter de presa) si Adrian Ramureanu (competitii).

Doar ca, dupa cum a dovedit primul Dan Bargauan, nu numai ca postul lui nu fusese desfiintat, dar Burleanu a angajat imediat in locul lui 3 persoane! Si evident, fostul angajat al Departamentului comunicare a castigat procesul introdus imediat.

Dar, fara mari mijloace financiare sa reziste prea mult unui razboi indelungat (fusese arbitru de valoare medie, mai mult prin divizia secunda, si ziarist la Agerpres), Bargauan, avand in mana decizia primei instante, arma redutabila, a negociat o despartire amiabila. Evident, ca doar nu va inchipuiti altfel, contra cost, sub forma unor “salarii compensatorii”. Astfel ca FRF a retras apelul introdus deja, pe care nu avea nicio sansa sa-l castige!

Mai puternic, inclusiv fizic, ca fost rugbyst, Dumitru Mihalache, caruia toata lumea sportului, nu numai a fotbalului (a fost si presedinte la FR Rugby) ii spunea “Meche”, un om respectat si indragit de toti cei care l-au cunoscut, nu s-a lasat, ajungand, prin trecerea ambelor trepte de judecata, Fond si Apel, la o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, publicata pe 24 noiembrie 2016.

Iata fragmentul esential al dispozitivului Hotararii 6105/2016: “… admite contestatia formulata de contestatorul MIHALACHE DUMITRU impotriva Deciziei de concediere cu nr. 117/03.07.2014 emisa de intimata FEDERATIA ROMANA DE FOTBAL, pe care o anuleaza. Dispune repunerea partilor in situatia anterioara emiterii Deciziei de concediere cu nr. 117/03.07.2014 prin reintegrarea contestatorului in functia anterior detinuta concedierii. Obliga intimata la plata catre contestator a unei despagubiri egale cu drepturile salariale si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul in lipsa emiterii deciziei anulate, incepand cu data concedierii si pana la reintegrarea efectiva. Obliga intimata la plata sumei de 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecata efectuate in fond si in apel, reprezentand onorariu avocat in cuantum redus de instanta. Definitiva. Pronuntata azi 24.11.2016, in sedinta publica.”

Altfel spus, Meche are de incasat toate salariile pe cele 28 de luni, primele acordate personalului, banii de concediu, alte drepturi prevazute in contractul individual de munca, absolut tot, plus cheltuielile de judecata avansate de el (cum este onorariul avocatial). Din cate stiu eu, Meche fusese cooptat si prin comisii UEFA si FIFA, la organizare competitii, posturi pierdute… Eu as cere si pierderile de acolo, ca damnum emergens, avocatii stiu despre ce este vorba!

Problemele nu se opresc aici, pentru ca oricine din cei 25 de concediati poate face proces (unele sunt in curs…), iar alta gaselnita a marilor minti venite la conducerea FRF cu doctoratele in nu se stie ce, anume “restrangerea activitatii, pentru realizarea de economii”, a murit de moarte naturala, in momentul in care o expertiza contabila ceruta de Prodan in procesul lui a demonstrat, iar instanta a admis proba, ca au crescut, de fapt, cheltuielile salariale cu 10 la suta!

Advertisements