* Ne-am mai lipit de o medalie olimpica, de bronz, a 34-a la lupte pentru Romania, decernata, oficial, lui Gheorghita Stefan, care, in 2008, la JO de la Beijing, fusese invins in meciul decisiv in drumul lui spre podium de uzbekul Soslan Tighiev, depistat acum dopat.

Presedintele Federatiei romane de lupte, Razvan Pircalabu, a anuntat pe FB decizia federatiei internationale de specialitate.

In 2008, la Beijing, Gheorghita Sefan, sotul unei alte medaliate olimpice, Corina Caprioriu, argint la judo la Londra, a concurat la categoria 74 kg, la lupte libere, iar noua decizie a marit bilantul olimpic al Romaniei la Jocurile chinezesti la 9 medalii – 4 de aur, 1 de argint si 4 de bronz.

In acest moment, insa, se mai pune o problema, de ordin banesc, luptatorul nostru avand dreptul, ca medaliat olimpic, la renta viagera, la care avea dreptul de, iata, 8 ani! Ca sa nu mai vorbim de prima olimpica pentru medalie! Sunt curios ce va face noul COSR, al carui Comitet Executiv este ales ilegal, in opinia mea.

Va putea sa dea decizii de ordin financiar sau dupa 8 ani Stefan Gheorghita va trebui sa mai astepte pana se vor lamuri toate aiurelile produse de iubitii nostri “oameni de sport”, care s-au grabit sa se aleaga in conducere, in perspectiva alegerilor de la federatii. Unde, iata, luptele tot mai misca, inclusiv anul acesta, in timp ce principalii sefi din CE, secretarul general si vicepresedintii, veniti din sporturi sterpe, in ordine atletism (nicio finala olimpica), inot (un finalist de locul 8 in jde probe) si handbal, marea dezamagire la Rio.

* Clar este insa ca dopajului trebuie sa i se puna capat, pentru ca tot luni am mai aflat ca a mai aparut la CIO o lista cu 12 sportivi, depistati dopati la JO de la Londra, din 2012, toti descalificati.

Trei cazuri sunt din atletism, Iulia Zaripova, Oleksandr Drigol si Margarita Tverdohlib, celelalte noua vizeaza mai ales halterofilii, 6 dintre acestia fiind medaliati la Londra: Cristina Iovu, din Republica Moldova (bronz la 53 kg), rusoaica Natalia Zabolotnaia (argint la 75 kg), armeanca Hripsime Hurºudian si belarusa Irina Kulesa, ambele bronz la 75 kg, rusul Aleksandr Ivanov (argint 94 kg) si moldoveanul Anatoli Ciricu (bronz 94 kg).

Toti au fost descalificati, asa ca atentie la ‘importurile’ noastre din Republica Moldova, via Azerbaidjan… Dupa cum se vede, contrar a ceea ce a scris intr-un moment de ratacire Mihail Sadoveanu, in titlul cartii “Lumina vine de la Rasarit”, cam dopajul ne soseste de pe acele plaiuri!

* In fine, sa termin cu subiectul dopaj, cu bunele, ca mai sunt, s-a vazut in primele randuri, si vesti din astea din domeniu, si mai ales relele lui, informandu-va ca raportul final al lui Richard McLaren, raport care a dus, numai dupa publicarea primei parti, la excluderea a numerosi sportivi de la JO-2016, va fi publicat pe 9 decembrie. Abia astept sa vad ce prapad a gasit impartialul jurist canadian.

* Bernie Ecclestone vrea, totusi, sa dea o mana de ajutor Formulei 1, unde si-a cam pierdut influenta, propunand ca, pentru atragerea suporterilor, sa se renunte la formatul unei singure cufrse, pentru a o inlocui cu doua, mai scurte. “Oamenii au o capacitate de atentie mai scurta acum, iar multe sporturi vor sa reduca formatul competitiilor lor”, a declarat miliardarul britanic octogenar pentru Sunday Times.

“Trebuie sa revedem conceptul traditional al unei singure curse, lunga. Doua curse de 40 de minute, cu o pauza de 40 de minute intre ele, in care pilotii ar putea sa fie intervievati, masinile preparate din nou, ar atrage mai multi telespectatori, difuzori, sponsori si publicitari, care ar fi incantati astfel”. Oricum, sunt sigur ca noii proprietari, americani, vor avea rabdare sa lase neatins actualul format, prea putin dinamic, dar mai ales previzibil.

* Gata, avem clasamentele tenisului mondial 2016, finale, cu o bogatie la fete, si seceta mare pentru baieti, in ce ne priveste. In WTA, avem 4 jucatoare in primele 100, cu Simona Halep in frunte, pe un excelent loc 4, dar foarte aproape de podium, 300 si ceva de puncte de locul 3 ocupat de Radwanska, cu Irina Begu pe 29, Monica Niculescu pe 38 si Sorana Cirstea, pe 80, in timp ce Patricia Tig este si ea pe aproape, pe 104.

In schimb, in ATP, in care se consemneaza postura de lider al lui Andy Murray, doar Marius Copil are un clasament mai aproape de pretentiile noastre, mereu ridicate, 131, in vreme ce al doilea roman este abia pe 307, Dragos Dima. La dublu, insa, stam ceva mai bine, nu ca la sfarsitul anului trecut, totusi onorabil: Horia Tecau este pe 10, iar Florin Mergea, multa vreme accidentat, pe 26.

* Asta ne mai lipsea: continentul cu cea mai mica suprafata din toate, Europa, s-ar putea procopsi cu inca o selectionata, Federatia de fotbal din Crimeea anuntand luni ca isi va face propria reprezentativa. Incurcatura maxima, UEFA ar avea 55 de echipe nationale, de vise rele, pe cuvant, dupa toate aiurelile astea cu Granada, Kosovo, ca sa nu mai vorbesc de nostalgiile numite San Marino si Andorra. In ritmul asta, singura rezolvare, pentru a nu face din programul international de pe Vechiul Continent o intreprindere incontrolabila probabil vom ajunge la divizii, cu promovare-retrogradare. Cam prea mult…

Advertisements