Titlul reprezinta concluzia unei analize exhaustive a anului fotbalistic la nivelul echipei nationale, realizata de cel mai bun gazetar sportiv in domeniu, Razvan Toma, pe blogul sau romanianstats.wordpress.com!

Iata cum formuleaza tenacele statistician al fotbalui in amintita analiza: “Si rezultate proaste, fie ca au fost meciuri oficiale, ori amicale, si prestatii dezamagitoare care ne indeamna sa ne gandim la un viitor pesimist, in sensul ca realitatile din anii care vin sa nu cumva sa ne determine sa spunem ca 2016 a fost totuși unul bun…”.

Pe scurt, bilantul general al lui 2016 a fost negativ, in cele 13 meciuri echipa nationala de fotbal a Romaniei obtinand 3 victorii, 5 egalitati si 5 infrangeri, la 6 ani dupa precedenta situatie asemanatoare (si mai rea), in 2010 reprezentativa sub Razvan Lucescu se prezenta la raport cu o singura victorie, 4 egalitati si 5 infrangeri.

Bilant negativ nu mai inregistrasem la acest nivel din 1981, adica, practic, in urma cu 3 decenii! Exact ca in olimpism, cu alegerile de vise rele care se vor transforma in cosmar, sunt sigur, ma bantuie gandul sa fac inca o analiza serioase a bazaconiei intamplate pe 15 noiembrie.

Panta toboganului devine din ce in ce mai pronuntata, semn ca intregul sport romanesc o ia la vale, parca tarat de o avalansa implacabila, determinata de incompetenta, combinatorii lipsite de jena, preluarea apucaturilor politicianiste (dincolo de amestecul politicului in sport, care nu inseamna, cred, numai lucruri rele, vezi alte situatii, Marea Britanie, de pilda, ca si Spania si SUA…).

In fine, sa revenim la anul international fotbalistic 2016. Razvan Toma constata ca si lucrurile bune, adica victoriile sau egalul de prestigiu cu Spania, au fost obtinute pe muchie de cutit.

“Victoria cu Lituania s-a datorat doar unui sut fericit spre final al debutantului Stanciu. Cu Spania, este adevarat, echipa s-a miscat ceva mai bine, dar si adversara n-a dat drumul la toate motoarele. Cu RD Congo, africanii au avut in partea a doua o multime de ocazii la poarta noastră. Victoria la scor în fața Georgiei a fost decisa de startul lor plin de gafe, cand deja in minutul 3 aveam 2-0. Cu un inceput mai atent al caucazienilor, altfel s-ar fi desfasurat ostilitatile. La singurul punct obtinut la turneu final, cu Elvetia, am scapat foarte ieftin, adversara dominandu-ne clar la toate capitolele si conform cursului jocului ar fi trebuit sa-si fi adjudecat cele trei puncte. Aveam sa le dam o caruta de goluri si altor caucazieni, armenilor, insa tot asa, a fost vorba de un start fericit, cu penalty pentru noi si un jucator al lor eliminat în minutul 4, dupa care pana la final i-am avut in mana.”

Iar o prima concluzie din amplul articol pune punctul la locul lui: “Cert este ca impresia generala a fost una rea, cu note proaste pentru jucatori, selectioneri si nu in ultimul rand pentru conducerea FRF.”

Am apelat la o mica parte din textul confratelui Razvan Toma din doua motive principale: este bine ca atunci exista cineva care se pricepe la un lucru mai bine decat tine sa-i dai cuvantul lui, precum si pentru a-mi dovedi mie insumi ca nu sunt singurul care vad situatia din sportul nostru prin ochelari fumurii, spre negru!

* Daca aveati vreo indoiala, linistiti-va: FIFA a deschis o procedura disciplinara dupa incidentele care au izbucnit la meciul Romania-Polonia din 11 noiembrie, dupa cum a anuntat vineri chiar forul mondial: “Putem confirma ca au fost deschise proceduri disciplinare dupa Romania-Polonia”.

Ce s-a intamplat nu mai are rost sa recapitulam, acum nu avem altceva de facut decat sa asteptam. Vorba aia, a ramas in pronuntare!

Totusi, sa amintim un lucru cert: organizatoarea acestei partide a fost Federatia romana de fotbal, ca tot vad ca se vorbeste de jandarmi (nu ca ar fi vreo lumina), de societatea de paza (a treia in mai putin de un an, abia invata unii ce trebuie sa faca si federalii ii schimba, de ce oare?), de galerii, de soarta si nemiloasul destin romanesc!

Asadar, sa raspunda cine trebuie, nu o mai dati de dupa cires!

* In fine, ceva mai haios: Comitetul olimpic irlandez (OCI) a anuntat vineri ca nu va plati cautiunea de 1,5 milioane de reali (412.000 euro) stabilita de justitia braziliana pentru liberarea lui Patrick Hickey, presedintele OCI, acuzat de, sa ma ierte copiii astia, ca vorbesc urat, bisnita ordinara cu bilete la JO-2016. Ma rog, asta cu bilete, altii cu echipament de carpa, vopsit cu pensula…

Problemele lui Hickey cu banii sunt si mai si (spre deosebire de cei cu echipamentul delegatiei, unde s-a pus batista pe tambal, vad), pentru ca mai sunt de platit si avocatii. Or, OCI a anuntat ca va da banii doar daca verdictul va fi de achitare, daca va fi gasit vinovat, n-ai sa vezi!

Alde Patrick Hickey, 71 de ani, este si membru al CIO, din 1995, dar si sef al Comitetelor olimpice europene (EOC). Chiar ca “banul, ochiul dracului…”

* Candidatura surpriza (si nu prea) venita din Spania: fundasul Gerard Pique (29 de ani) vrea sa devina, dupa ce se retrage, presedinte la FC Barcelona. Am scris ca nu prea este surpriza, intrucat Gerard Pique, la Barcelona din mosi-stramosi, ca sa zic asa, are antecedente in familie, el fiind nepotul fostului vicepresedinte al clubului catalan, Amador Bernabeu!

Bunic de mama. Bine, ati observat cum e istoria asta, glumeata, cel mai mare adversar al Barcelonei, Santiago Bernabeu (nume de origine catalana), fiind marele presedinte al lui Real Madrid, al carui stadion se numeste chiar astfel…