De la New York vine ploaia, vorba ceea, in privinta sporturilor de contact, in frunte cu boxul, dupa 8 ani de lupta legislativa, pentru recunoastere, MMA (Arte Martiale Mixte) organizand o gala cu un succes fulminant: 20.427 spectatori, 17,7 milioane de dolari reteta doar la casele de bilete!

Defilarea, triumfala, a avut loc chiar in Templul boxului profesionist de traditie, Madison Square Garden din New York, pentru prima gala a campionatului UFC (Ultimate Fighting Championiship), un succes financiar remarcabil, inca de la debut, cu o cifra de afaceri de 600 milioane de dolari in 2015.

Acum, insa, intra artileria grea, New York-ul, ultimul stat din SUA care refuza recunoasterea acestei discipline si pentru care s-a dat o batalie de 8 ani, in Legislativul statului. Poate parea o coincidenta, dar acceptul a venit la putin timp de la preluarea campionatului privat, UFC, al Artelor Martiale Mixte de catre agentia de marketing sportiv WME-IMG, iar suma estimata de trimite direct in lumea viselor: 4 miliarde de dolari.

Presedintele Ultimate Fighting Championship, Dana White, nu se incurca in cuvinte cand se bucura de succesul new-yorkez de acum cateva zile: “Doar un meci Iisus versus Diavolul in persoana ar putea bate un asemenea record”! Blasfemie sau doar o mica saritura peste cal, de dragul publicitatii?

Oricum, UFC a reusit, dupa ani si ani, sa atraga multimile, si banii, la Madison Square Garden si la New York prin ceea ce boxul nu mai aduce de multa vreme: emotie si glamour: aur cu kilogramele pe personaje celebre, blanuri scumpe, precum si o defilare de picioare lungi si botox cat cuprinde, la care s-a adaugat un “parter de staruri”, ca sa parafrazez o vorba celebra, cum de mult nu s-a mai vazut in jurul unui ring: Madonna, actorul Hugh Jackman, cantaretul Nick Jonas, noul Spider-Man, Tom Holland, cantareata Demi Lovato, extrem de excitati si excitanti pentru un public in delir.

“Este cu totul diferit” fata de alte sporturi, a declarat Michell Knoll, mare amatoare de sporturi dure, in special de hochei pe gheata, suportera a New York Rangers. “Imi place latura primara, animalica”, s-a entuziasmat ea.

Luptele din UFC se disputa in custi octogonale de 9 metri diametru, numite “Octogoane”, iar folosirea picioarelor si pumnilor este permisa, ca si lupta la sol, chiar daca UFC a impus si reguli stricte, pentru a canaliza violenta, cu scopul evitarii ranirilor grave.

Cu toate acestea, MMA raman interzise in multe tari, intre ele fiind, de pilda, Franta. “Gala de la New York a dovedit, inca o data, ca disciplina este sub control”, spune Dana White.

Cu toate acestea, MMA ramane un sport de contact adevarat si nu poate viza acelasi public precum catch-ul, de pilda, foarte popular printre tinerii americani. “Nu este un divertisment familial, eu am copii de 10 ani si pe aproape si nu i-as duce sa vada un meci din UFC, poate cand vor ajunge adolescenti”, a declarat un new-yorkez prezent la gala.

Ceea ce nu a impiedicat UFC sa umple Madison Square Garden pana la refuz. Pe vremuri, o asemenea asistenta aducea boxul, dar erau timpurile unor Muhammad Ali, Joe Frazier sau Roberto Duran. Astazi, “la box poti avea 5 campioni in acelasi timp in aceeasi categorie. Este ridicol! Nu lupta intre ei cei care trebuie sa se confrunte, pe cand in UFC ai cele mai tari lupte, cei mai buni, care se bat unii contra altora”.

Este opinia unui irlandez care a venit special in SUA pentru aceasta gala “istorica”, in care a putut vedea triumful lui Conor McGregor, cel mai tare cap de afis al UFC alaturi de fosta judokate Ronday Rousey…

Intr-adevar, dupa soporificele meciuri de box, cu cele 4-5-6 versiuni ale sale, se pare ca acest sport ajunsese la limita popularitatii sale, de vreme ce s-a ajuns ca “meciul secolului” sa devina unul intre welteri, Mayweather si Pacquiao, si ei cam batraiori, ba chiar in retragere, pentru ca greii sunt fie mascarici, fie statui…

Asa ca vom asista, probabil, la un progres fara precedent al acestor (aproape) lupte de gladiatori moderni. Semn de decadenta?

Advertisements