* Mai intai reproduc, cu vadita placere, dintr-un text difuzat de Sport Sud Est, referitor la dinamicul Club sportiv constantean Bilal, de traditie importanta in ciclismul nostru (sa ne amintim ca, prin Florin Privache, Bilal a avut castigator al Turului Romaniei!), dupa care veti vadea, pe scurt, foarte scurt, cantecul de lebada al lui Eduard Novak, intr-o emisiune radiofonica, numita, excelent, ca o veritabila premonitie, “Fluier final”.

Asadar: “Veste bună pentru iubitorii ciclismului din Constanta! Clubul Sportiv Bilal Constanta si-a propus sa formeze o noua echipa profesionista de ciclism in Dobrogea, motiv pentru care cauta tineri cu varsta intre 12 şi 16 ani, baieti sau fete, pasionati de ciclism.

“Am hotarat ca este timpul sa repunem pe tapet ciclismul de performanta in Constanta. Pana pe 10 ianuarie, asteptam ca orice copil indragostit de acest sport sa ia legatura cu noi, iar de pe 14 ianuarie vom incepe pregatirea pentru ca, in primavara, sa stim exact componenta echipei. Am dori ca atat echipa de fete, cat si cea de baieti să includa cate 8 ciclisti”, a anuntat presedintele CS Bilal, Victor Banescu.

In plus, clubul constantean organizeaza si cursuri de initiere pentru copii cu varsta intre 6 si 12 ani, dar aşteapta la antrenamente orice pasionat de ciclism, indiferent de varsta.

“Suntem intr-un regres enorm si acum a venit timpul sa ne unim fortele si sa scoatem din nou in fata ciclismul romanesc”, a completat Victor Banescu.

* A doua postare despre ciclism priveste un lung interviu radiofonic al lui Eduard Novak, emisiunea intitulandu-se excelent: “Fluier final”. Intr-adevar, aceste este fluierul final pentru un om care a facut praf ciclismul romanesc, un tip multilateral, dupa cum se prezinta (inclusiv ‘om de afaceri’, adica proprietarul unei cofetarii…), cu ochii in toate partile dupa bani, in continuare.

Cu titulatura de presedinte al Federatiei romane de ciclism (adica a unei entitati care nu are buget de 3 ani, de cand este el in aceasta nefericita postura, nu are sediu, intrucat, cum am aratat, cere documentele oficiale la adrese de prin blocuri din Bucuresti), cu secretarul si un referent “platiti din cotizatii”, dupa cum a spus, Novak si-a prezentat, de fapt, mercurialul.

Astfel, afiliere unui club costa 800 de euro, iar o licenta de sportiv de performanta este de 100 de lei, “deocamdata, pentru ca in 4 ani vom ajunge la 100 de euro”. De asemenea, Novak elibereaza licente de amator, 50 lei buc! Adica pentru a merge pe bicicleta trebuie sa platesti (pentru salariile amintite mai sus, probabil, cam suna a inselatorie) 50 de lei!

In fine, Turul Romaniei NU se va face, pentru ca “nu cheltuim 100.000 euro pentru 12 sportivi romani”, participanti la Tur, iar FRC este privita ca “o organizatie de sprijin moral pentru cluburi, dar care se ocupa de copii, ca dupa 2-3 ani sa vada ce perspectiva au”. In traducere, clubule, draga, da-mi 800 de euro si eu te sprijin moral! Iar voi copii, veniti cu cate 100 de lei pe zi la antrenament (pentru ca “si parintii trebuie sa se implice”)

In fine, nu pot reproduce gargara mincinoasa a acestui alunecos personaj. Dar pentru ca in mine domnul respectiv are ghinionul sa fi intalnit un gazetar informat in mai multe discipline sportive (apropo, dle Novak, nu se spune discipline la velodrom, care, in paranteza fie spus, “cel mai bine ar fi sa se faca la Miercurea Ciuc”, asa ati spus, ci probe), iata de ce m-a socat o afirmatie chiar in deschiderea emisiunii bine numita “Fluier final” (in timpul careia, in trecere, a bagatelizat si Turul Sibiului, dar si pe Eduard Grosu si Serghei Tvetcov, asa, la diverse):

“In 1996 am patit accidentul, in urma caruia mi s-a spulberat visul de a deveni campion olimpic la patinaj viteza”.

Trec peste etalarea jenanta a betesugurilor, care pur si simplu in face greata, eu fiind unul care stie ce vorbeste cand este vorba de asemenea situatii, si reproduc fisa patinatorului de viteza care vine si spune ca de obicei, fara urma de rusine, ca ajungea campion olimpic la patinaj viteza (el si la ciclism face confuzie, voita, intre Olimpiada si Jocurile Paralimpice…).

Fisa este furnizata de cel mai bun statistician din patinajul viteza din tara noastra, Dan Lazarescu. Iat-o:

Data nasterii 28.07.1976
Legitimat CSS M. Ciuc 1984/1985 Antr. Prof Mezey Irma
Dubla legitimare cu Sport Club M. Ciuc din 1989/1990 Antr. Prof Lazarescu Maria
Transferat Spor Club M. Ciuc din 1995/1996 Antr. Lazarescu Maria si Dan

Ia sa vedem si performantele exceptionale, epocale, de-a dreptul senzationale! Astea sunt cele pe plan international:
Campionatele Mondiale de juniori – Rezultate:
1992 Varsovia Clas. Gen 35 500 m loc 24
1993 Baselga di Pine Clas. Gen 14 500 m loc 13:;1.500 m loc 16; 3.000 loc 18
1994 Berlin Clas. Gen 12 3.000 loc 10 ; 5.000 m loc12
1994 Seinajoki Clas. Gen 14 3.000 loc 10 ; 5.000 m loc13
Prietenia 1990 Ivanovo 1.500 loc 16 (Concursul Prietenia era rezervat juniorilor din tarile socialiste, patinajul viteza fiind dezvoltat, se stie, in Vest si, mai nou, in Coreea de Sud si Japonia, textul din paranteza imi apartine, LO)

Sa nu credeti ca la patinaj viteza vin cu sutele de sportivi pe o proba, doar 20-30, asa ca in aceasta lumina trebuie vazute locurile de mai sus, adica la coada-cozilor!

Advertisements