De doua zile recitesc, cu pixul in mana, cum se spune, dar si cu pixelii deschisi documentele, declaratiile si imaginile legate de alegerile (in cea mai mare parte ilegale, cum am aratat) de la COSR si mi-as dori ca in cele 3 luni, pana la sfarsitul lunii februarie, cand se incheie mandatele de 4 ani incepute pe 28 februarie 2013, sa se rezolve una, macar una din probleme: cea a batjocurii echipamentului si tinutelor delegatiei noastre la Rio de Janeiro.

Nu-i nicio exagerare, nu este o chichita din partea mea, pentru ca insasi Charta Olimpica, documentul esential al miscarii olimpice mondiale, dupa care se conduce si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, acorda texte extrem de clare acestei probleme, dovada ca ia in foarte serios o astfel de prezentare demna si o tinuta care sa denote respect din partea comitetelor olimpice nationale (CNO).

Si pentru ca exista obiceiul sa luam textele de lege cam de sus, “lasa ca ne lamurim noi intre noi” si incep sa cred ca vajnicii nostri sefi in ale olimpismului nu au citit macar documentele de baza ale domeniului in care au ajuns, iata ce se scrie in Charta:

“2. Sarcinile CNO

2.2 se ingrijesc de echipamentul, transportul si cazarea delegatiilor lor.

2.3. detin puterea unica si exclusiva de a indica si de a determina tinutele si uniformele care urmeaza a fi purtate si a echipamentului care va fi folosit de catre membrii delegatiilor lor cu ocazia Jocurilor Olimpice si a tuturor competitiilor si ceremoniilor legate de acestea”.

Cred ca este foarte clar: problema decentei, a prezentarii cu demnitate a delegatiilor olimpice este de o importanta majora in chiar Constitutia Mondiala a olimpismului, Charta Olimpica, a doua ca importanta, iata, dintre atributiile comitetelor nationale olimpice.

Or, noi parem a ne pierde cu totul reperele. M-am tot uitat la angajamentele luate de toti candidatii la functii, iar acum, seara, ma uit la noul presedinte (deocamdata, legal, pana la 28 februarie 2017), Mihai Covaliu si nimic, absolut nimic, despre cum se va implica in rezolvarea acestei rusinoase situatii la care au fost supusi sportivii romani in cea mai mare vitrina a lumii: Jocurile Olimpice.

Altfel, mai clar spus: va insista pentru aflarea vinovatilor de acest echipament, de aceste tinute de prezentare, ii va trage la raspundere sau macar va sesiza organele care se ocupa de asemenea lucruri? Va gasi cauzele acestor potlogarii, ca sa vorbim cu cuvintele celor care au actionat, ii va urmari pana in panzele albe?

Macar atat, nu-l pune nimeni sa gaseasca cat ai bate din palme un roman care sa-l bata pe Usain Bolt pe 100 m, ci sa redea minima incredere in COSR, in faptul ca nu-si vor mai face unii averi prin umilirea sportivilor romani.

Nimic, absolut nimic, o lunga gargara, fraze-tip, exemplul reluat la nesfarsit al scrimei, parand ca de fapt este singurul lucru pe care il cunoaste. Imi pare rau, dar nu cumva ar trebui sa inceapa cu un lucru concret, de mare impact? Anume, lamurirea modului in care s-a putut ajunge la asemenea umilinte cu echipamentul facut praf, ieftin, prost, dar platit cu bani grei, pentru ca astfel de lucruri sa dispara. Din prima!

Eu sunt complet tuflit, asa, cu o moara de vorbe goale, cu calti mestecati la nesfarsit, viitorul este sumbru. Poate pana in februarie-martie, cand trebuie sa se organizeze, conform statutului Adunarea Generala DE ALEGERI, legale, legiute, corecta! Ca sa incepem, totusi, cu dreptul!

PS: Fotografia care ilustreaza acest text, cu proba clara a calitatii echipamentului, a carui culoare ceda la prima transpiratie, a fost pur si simplu virala pe net in timpul Jocurilor! Oare chiar am uitat?

 

Advertisements