Brambureala fara precedent din actuala Federatie romana de fotbal este de domeniul evidentei, iar lipsa de meserie a oamenilor de acolo, veleitarismul fara margini ne duc intr-o vagauna din care cu greu se mai poate iesi. Iata si un scandal de ultima ora, proaspata: Mircea Sandu, fost presedinte al FRF, a atacat actuala conducere a Federatiei romane de fotbal si a insinuat ca schimbarile facute de Daum au fost dictate de un consilier.

“Mie mi se spune ca schimbarile facute la pauza (n.r. Andone in locul Adi Popa, Prepelita în locul lui Hoban) au fost facute de un oarecare consilier al presedintelui. A plecat cu cateva minute înainte de pauza la cabine si dupa aceea s-au facut schimbarile. Asa ca nu trebuie sa ne mai luam de Gigi Becali ca face schimbari la Steaua. Macar el baga banii lui.

Conducerea FRF si Daum ar trebui sa demisioneze. Ce am jucat în Kazahstan? Cu Muntenegru am avut 10 minute bune si cu Polonia la fel. Romania are doua vârfuri percutante, Keseru si Andone, si Daum a jucat cu Stancu, care e mai mult jucator de linia a doua”, a spus Mircea Sandu la Digi Sport TV.

Acuzatiile fostului presedinte, dar si fost membru al Comitetului Executiv al UEFA, sa nu uitam, pentru ca, prin faptul ca nu a mai fost propus, am pierdut un post de influenta certa, au fost confirmate in cursul aceleiasi emisiuni de Florin Prunea si de insusi consilierul vizat, Andrei Vochin. Florin Prunea i-a spus numele in clar, iar Vochin, dupa ce a scaldat-o ca “este o aberatie”, a recunoscut ca a coborat la vestiare.

Explicatia cum ca s-a dus la vestiare pentru a preveni sau chiar rezolva eventuale conflicte (intre cine si cine?) este una dintre marile gogomanii pe care le-am auzit in ultima vreme, in care, sa recunoastem, nu am dus lipsa de prostii cat casa, nu numai din fotbal.

Problema federatiei, un stabiliment plin de urechisti cum nu cred ca a mai avut vreodata, erau altii cum erau, dar macar stiau despre ce este vorba, va fi amenda dura pe care o va incasa de la UEFA si interzicerea accesului spectatorilor la cel putin un meci. Spun ca este vorba despre cel putin unul, pentru ca sanctiunea exista, a fost doar “suspendata la executare”, daca va amintiti, la meciul din preliminariile Euro-2016 cu Finlanda.

Este exact ca in drept (sa zicem cu cei doi ani ai lui Liviu Dragnea): daca mai comiti o nefacuta (infractiune, la penal, incalcare a regulilor, foarte grava, punerea in pericol a integritatii fizice a jucatorilor, direct, in fotbal) executi si ce se suspendase, noua pedeapsa adaugandu-se la cea veche.

Iar ceea ce s-a intamplat in tribune este vina exclusiva a federatiei, care mai are si un director, Razvan Mitroi, fost ziarist si el, care se ocupa, atentie, in cadrul Directiei “Responsabilitatea sociala si buna guvernare”, cu nu se stie ce (stiti, denumiri din alea pompoase, gen “Stefan Gheorghiu”, adica SNSP-ul actual, limba de lemn lacuit), precum si amintitul Andrei Vochin.

Nimeni nu s-a gandit la o intalnire cu sefii, arhicunoscuti, ai galeriilor bucurestene, care sa faca un fel de autosupraveghere, de vreme ce jandarmii si societatile de paza se ocupa de cafteli, filmeaza si dau amenzi, dupa, nu fac niciun fel de preventie?

Nemaivorbind ca a fost schimbata a 3-a oara firma de paza (alti bani, alta distractie, probabil si alt procent), cum se prind unii ce si cum, hop ii schimba. Motivele le banuiti, fiti siguri ca le banuiti asa cum sunt!

Pentru ca la echipa nationala nu este, nicaieri, ca la cluburi, unde, adevarat, este greu de facut o supraveghere la sange. Aici se pleaca de la ideea ca toata lumea tine cu fotbalistii din teren, iar mana de descreierati care vor nici ei nu stiu ce sa demonstreze pot fi depistati chiar de cei din mijlocul carora fac tampeniile astea care ne costa scump. Si opriti!

Nemaivorbind ca nu se face absolut nimic pentru atragerea suporterilor, lotul se ascunde la Mogosoaia sau intr-un cantonament inchis ca Fort Knox-ul, depozitul Trezoreriei SUA, ca sa o spun cat mai simplu (Puiu Iordanescu a fost primul obsedat de spionita), nu exista niciun moment o legatura de suflet, cat de cat, intre jucatori si suporteri. Mai apare cate un jucator, spune 2-3 fraze lesinate, invatate pe dinafara, uitandu-se la sticla unei camere de luat vederi, adica la nimic!

O spun in deplina cunostinta de cauza, ca unul dintre organizatorii, acum vreo 25 de ani, a Clubului Tricolorilor, ideea exceptionala a regretatului confrate Vasile Cabulea, eram 4 mari si lati (mentorul amintit, cel care scrie asta, Lucian Oprea, Florin Firica si Bogdan Comaroni), adica toata sectia sport a “Tineretului liber”… Baietii si antrenorii, dar si oameni de la federatie, raspundeau, ochi in ochi cu spectatorii, la intrebari, dupa care venea cate o trupa sau un amic al redactiei si al sportului (mi-amintesc, o data, din vecini, a venit Horatiu Malaele, a fost o ora de ras cu lacrimi).

Suporterii se inalneau inaintea fiecarui meci al nationalei cu baietii si staff-ul tehnic, ba la Sala Floreasca, ba in Aula ASE (era sa o daramam o data, au cantat IRIS, se ruga rectorul de noi sa ne oprim…), iar la joc, a doua sau a treia zi, armonia era totala, pentru ca, in timpul “programului artistic” se statea, in culise, si de vorba cu sefii galeriilor! Acum, iata, cei care ar trebui sa se ocupe organizare fac echipe, fac schimbari, sunt sefi. Si, probabil, numara banii…

In fine, e clar ca acest Christopher Daum demonstreaza foarte limpede vechea regula din fotbal, nescrisa, dar aplicata la sange: un antrenor de club, oricat ar fi el de mare (ceea ce nu este cazul, sa fim seriosi, in pofida tiribombelor care ni s-au servit la instalare), nu face un selectioner macar bun, este alta meserie.

Invers se mai poate, si s-a putut, dar daca la peste 60 de ani nu ai avut niciun moment activitate ca selectioner gata! Credeti ca un orgolios de talia imensa a lui Mourinho nu si-ar dori un titlu mare cu o nationala. Dar este destul de mare antrenor incat sa stie a meseria lui, la nivelul pe care o practica, este cu totul alta! Nu se intreaba nimeni de ce Alf Ramsey, Sir Alf, si-a facut cariera la MU, nu la vreo echipa nationala? De Pep Guardiola selectionerul ati auzit?

Noi ne intrebam fel de fel, lor nici ca le pasa. Intre timp, insa, trece viata peste sute de fotbalisti romani cu valoare, cat de cat, de nationala…

Advertisements