Echipa de rugby a Romaniei, de care chiar ca ne era dor, a revenit in atentia iubitorilor de rugby mai putin legati de acest sport, dar indragostiti de unul dintre cele mai frumoase dispute intre barbati adevarati, invingand sambata seara, pe stadionul Arcul de Triumf, cu 23-10 (20-0) formatia SUA, victorie care le-a adus si frumosul trofeu pus in joc intre cele doua selectionate (foto), Pershing Cup.

Aceasta splendida cupa, pusa in joc de Federatia Romana de Rugby incepand cu anul 2014 si aflata, de atunci, in posesia amerianilor, care au castigat cu 27-17 in acel an, intre echipele Romaniei si a Statelor Unite ale Americii in buna traditie a rugby-ului, reaminteste de primelor partide de rugby disputate in cadrul “Jocurilor InterAliate”, organizate in 1919 de comandantul sef al Fortei Expeditionare Americane, Generalul John Joseph Pershing, pentru a marca sfarsitul Primului Razboi Mondial.

Iar coincidenta ca meciul nostru de astazi cu SUA a fost a doua zi dupa Ziua Armistitiului (11 noiembrie), o alta aniversare care marcheaza incheierea Marelui Razboi, numit in tara noastra “al Reintregirii” aduce inca un element de spectacol sportivo-istoric succesului clar al romanilor.

Cu acest prilej, alt lucru de data aceasta chiar cu iz anecdotic, este faptul ca Florin Vlaicu, centru treisferturi sambata, dar si uvertura, peste toate insa buteurul recordman al reprezentativei noastre, a batut si recordul de selectii, cu 94 de prezente. Or, toata lumea atasata de rugby stie la noi ca lui Vlaicu i se spune “Americanul”.

Iar “Americanul si-a adus contributia din plin la infrangerea americanilor, cu 2 l.p. si o transformare, celelealte puncte ale noastre fiind reusite din eseuri, cate unul marcat de Johan Van Heerden, Catalin Fercu (dupa un ‘a suivre’ de clasa al lui Vlaicu) si Viorel Lucaci. Penru oaspeti toate punctele sunt opera lui Will Holder, 1 eseu, o transformare si o lovitura de penalitate.

Sambata viitoare, tot la Bucuresti, pe acelasi stadion, se disputa un alt meci-test foarte interesant, revansa dupa Cupa Mondiala, Romania-Canada, iar pe 23 noiembrie, jucam cu Uruguay.

* Sambata au fost o sumedenie de meciuri-test, in cadrul turneelor de toamna clasice, cel mai interesant in ce ne priveste fiind Georgia-Japonia 22-28 (12-8), la Tbilisi, ambele echipe fiind calificate deja la Cupa Mondiala din 2019, niponii ca organizatori.

Alte rezultate: Italia-Noua Zeelanda 10-68 (3-35); Scotia-Australia 22-23 (17-10); Anglia-Africa de Sud 37-21 (20-9); Franta-Samoa 52-8 (26-3).

* Ca sa nu raman dator, fara sa o mai lungesc, ca de obicei, voi strecura aici si informatii despre grila de start a Marelui Premiu al Braziliei la Formula 1 (duminica, la ora 18,00), din nou in pole-position (a 60-a din cariera) fiind britanicul Lewis Hamilton (Mercedes), de care sta lipit, ca marca de scrisoare, coechipierul sau german Nico Rosberg, in tentativa, cum am scris de dimineata, de a obtine de pe acum, inainte de ultima proba, titlul mondial.

Din linia a doua vor pleca Kimi Raikkonen (Ferrari) si Max Verstappen (Red Bull), iar de pe a treia linie Sebastian Vettel (Ferrari) si Daniel Ricciardo (Red Bull).

Advertisements