Pilotul german Nico Rosberg poate fi inca de duminica, dupa Marele Premiu al Braziliei, campion mondial al Formulei 1, cu o etapa inainte de incheierea sezonului, care va avea loc la Abu Dhabi, o data cu desfasurarea etapei a 21-a a F1-2016.

Rosberg (349 puncte in prezent) nu a fost niciodata campion mondial, in vreme ce tatal sau, Keke, a primit titlul in 1982. Nico are 19 puncte avans fata de coechipierul sau, englezul Lewis Hamilton (330 puncte), ultimul pilot care ii mai poate ameninta pozitia, triplul campion mondial (2008, cu McLaren, apoi in 2014 si 2015 cu actuala echipa, Mercedes) devansandu-l in ultimii doi ani in ierarhia finala chiar pe mai tanarul lui coechipier de la firma germana.

Iata cum poate ajunge campion mondial Nico Rosberg inca de duminica, pe circuitul Inerlagos (4,3 km), din apropiere de Sao Paulo.

– castiga Marele Premiu al Braziliei(25 puncte, ar fi al 10-lea GP din 2016), situatie in care nu mai conteaza pozitia englezului. Chiar daca vine pe 2, Hamilton ia doar 18 puncte, avand astfel un deficit de 19+7=26, astfel ca acele 25 puncte ale unei eventuale victorii la Abu Dhabi nu i-ar fi de-ajuns nici daca Rosberg pleaca in vacanta inca de luni.

– daca termina pe 2 (18 puncte), iar Hamilton nu incheie la Interlagos mai bine de locul 4 (12 puncte). In aceasta situatie, la numar egal de puncte si, eventual, de victorii (daca Hamilton ar castiga in Abu Dhabi, iar Rosberg nu ar lua niciun punct), cu 9 succese fiecare in acest an, Rosberg beneficiaza de urmatoarea prevedere regulamentara: locul 2; astfel el ar avea 4 pozitii secunde, fata de 3 ale lui Hamilton.

– daca Nico termina pe 3 in Brazilia (15puncte), iar Hamilton nu se claseaza mai sus de locu 6 (8 puncte); astfel diferenta este de 26 puncte, repetandu-se scenariul de la punctul 1.

– daca termina pe 4 (12 puncte), iar Hamilton nu se situeaza mai sus de 7 (6 puncte)

– daca incheie MP al Braziliei pe 5 (10 puncte), iar Hamilton prinde cel mult locul 8 (4 puncte)

– Rosberg este campion mondial si de pe locul 6 la Interlagos (8 puncte), iar Hamilton nu se claseaza mai sus de 9 (2 puncte) sau prinde locul 7 (6 puncte), iar Hamilton nu intra in puncte, adica intre primii 10, inclusiv abandoneaza.

In concluzie, in afara unui abandon al lui Rosberg pe circuitul de la Sao Paulo, cam toate variantele ii sunt favorabile. Tristetea, totusi, este ca toata chestia numita CM de Formula 1 in 2016 a fost, practic, o afacere Roseberg-Hamilton, in standul Mercedes, campioana mondiala a marcilor inca de pe la jumatatea sezonului.

Cu un singur Mare Premiu pierdut in acest an, adesea chiar cu duble, cu mai toate pole-positions, Mercedes si pilotii sai au dominat mult prea clar, dupa gustul meu, dar nu numai, sezonul, astfel ca noul proprietar american al F1 ar putea umbla pe ici-pe colo la regulamentul de desfasurare, dar mai ales la cel tehnic, pentru a spori interesul fata de competitie.

Deocamdata sa vedem ce se va intampla duminica de la ora 18,00, pe circuitul de la Interlagos, care tocmai a anuntat ca nu este amenintat cu vreo problema de ordin financiar, astfel ca va continua fara probleme in Formula 1 si in anii urmatori.

Advertisements