Final cu jocuri de artificii în etapa a 6-a a Turului Lacului Taihu (China), in care cei doi sprinteri ai echipei Nippo-Vini Fantini, romanul Eduard Grosu si italianul Nicolas Marini, castigatori ai precedentelor doua etape ale cursei, au incercat sa transeze intre ei palmaresul. Dar, asa cum se intampla adesea, “cand doi se bat, al treilea castiga”, victoria a revenit italianului Jakub Mareczko, Marini a fost al doilea, iar Eduard Grosu al treilea.

Astfel, Jakub Mareczko (Willier Southeast), medaliat cu bronz la tineret la ultimele campionate mondiale de sosea, din Qatar, acum o luna, a reusit al treilea succes de etapa in actuala editie a Turului ciclist cu coeficient important, 2.1, in clasificarea Uniunii cicliste internationale, impunandu-se intreYancheng Park si Mingdu Haoge international Hotel (117,1 km), in 2h40’58”.

In acelasi timp au venit, cum spuneam, in ordine Nicolas Marini si Euard Grosu, dupa un traseu plat ca-n palma, cam la nivelul… lacului, cu mici damburi nesemnificative, mana cereasca pentru sprinteri, cum s-a vazut.

La general, lider este in continuare australianul Cameron Bayly (Attaque Team Gusto), urmat la 15 secunde de italianul Giuseppe Fonzi (Willier Southeast) si la 16″ de francezul Leonardo Duque (Delko Marseille).

Situat in estul indepartat al Chinei, in Delta fluviului Yangtze, in provincia Wuxi, Lacul Taihu (“Marele Lac”), are nu mai putin de 2.250 km patrati, al treilea lac de apa dulce ca marime din China, dupa Poyang (unde de asemenea se disputa o cursa ciclista) si Dongting. Aproximativ 90 de insule de pe acest lac sunt populate.

Trecand de la plimbarile exotice la cursa propriu-zisa, fara sa am prea multe informatii de acolo, se pare ca echipa Nippo-Vini Fantini a dat drumul la concurenta intre proprii ciclisti in perspectiva viitorului sezon, exersand mai intai tactici de sprint cu ajutarea celui mai bine plasat sau a celui care se simtea in ziua respectiva mai bine (asa cum a fost in etapele a 4-a, castigata de Marini, si a 5-a, in care victoria a revenit lui Grosu), pentru ca vineri sa puna de un skandenberg intre cei doi.

Suporterii niponi par sa urmareasca atent aceasta competitie, de vreme ce ieri m-am trezit cu 8 ‘vizitatori’ din Japonia, pe blog, evident nu unul foarte popular (ba deloc…) in Japonia. Nu inteleg ei romaneste, dar de aia exista Google Translate…

Deocamdata este, cum s-a vazut, meci egal intre cei doi sprinteri, chiar si in celelalte clasamente in care plusul de la general al lui Eduard Grosu (locul 10, la 42″, fata de 88, la 10’57” al lui Marini, ceea ce denota faptul ca romanul este mai complet) este intr-o masura compensata de situarea ceva mai buna a italianului in disputa tricoului verde, al clasamentului pe puncte, locul 2 Marini, respectiv 4 pentru Grosu.

Turul gazduit de provincia chineza se incheie sambata, cu etapa a 7-a, Chishanhu Lake – Maoshan (130,6 km), in care traseul este mai valurit, cu cateva gaturi de deal, in special in partea a doua, dar cu o sosire in coborare.

Advertisements