Dupa ce saptamana trecuta guvernul de la Atena si-a manifestat neputinta de a pune capat scandalurilor, predand gestionarea federatiei de fotbal catre FIFA, vineri, adica azi, noul vice-ministru insarcinat cu sportul, Giorgios Vassiliadis, a suspendat orice activitate: “Ajunge! Sportul nu este un razboi si nicio banda organizata nu poate fi tolerata de societate si de guvernul grec”.

Reactia, extrem de dura, a fost determinata de incendiul pus la domiciliul din nordul Greciei al lui Giorgios Bikas, membru al FIFA si al Comisiei de Normalizare, care se ocupa fix de arbitrii, anume de delegarea lor. Pagubele se ridica la 100.000 de euro, iar faptasii au ramas in libertate, aflam dintr-o corespondenta pentru site-ul Asociatiei internationale a presei sportive, semnata de Manos Staramopoulos, membru al Comisiei fotbal a AIPS.

FIFA numise un insarcinat cu normalizarea situatiei din fotbal grecesc, pe presedintele Federatiei din Cipru, Costakis Koutsokoumnis, care s-a si grabit sa ajunga la Atena, insotit de doi oficial, solicitand de urgenta o intalnire cu proprietarii a ceea ce se cheama “Big Four” (Olympiacos, Panathinaikos AEK  si PAOK), intr-un alt efort de a gasi o solutie adecvata la problema controversata.

Koutsokoumnis a subliniat faptul ca problema Greciei nu va fi rezolvata fara un acord al tuturor partilor interesate, iar prim-ministrul grec Alexis Tsipras, a convocat o intalnire de urgenta la sediul Guvernului, cu participarea diferitilor ministri pentru a discuta despre cele mai recente evolutii ingrijoratoare. Reuniunea a avut loc joi dupa-amiaza, iar la ea au participat ministrul justitiei, pentru transparenta si drepturile omului, Stavros Kontonis; ministru adjunct, Dimitris Papangelopoulos, ministrul adjunct pentru protectia cetatenilor, Nikos Toskas, precum si, bine inteles, ministrul adjunct al sportului, George Vassiliadis.

S-a decis ca Vassiliadis, in cooperare cu departamentul anti-terorism, sa identifice urgent infractorii, deocamdata necunoscuti.

Totusi, numirea presedintelui federatiei cipriote in fruntea Comitetului de normalizare nu i se pare prea fericita confratelui Manos Staramopoulos: “Cu greu se poate inelege reactia  lui Koutsokoumnis. In cazul in care tot ceea ce este necesar este un acord între partile interesate, atunci nu ar mai fi nevoie sa fie numit acest “comitet al normalizarii”, in primul rand. Mai rau, in cazul in care un acord intre partile interesate este suficient, atunci vinovatii de toate relele raman “necunoscuti” pentru opinia publica, dar cu siguranta ei sunt foarte bine stiuti de cei care se ocupa de fotbalul din Grecia, din interior”, observa ziaristul elen. Eu as fi spus mai simplu: “Se indreapta spre un blat generalizat, cu binecuvantarea FIFA”. Dar va mai tine? Cand iti da foc la casa mai merge cu pipeta sau pui tunurile (ma, rog, cu apa) pe valvataie?

Staramopoulos subliniaza, de asemenea: “Ne confruntam cu cateva momente tragice din istoria fotbalului grecesc, iar FIFA este partial de vina. Ea a dat o jumatate de solutie, numind Comitetul de Normalizare, care poate avea succes doar in cazul în care autoritatile elene ar ajuta în mod decisiv. FIFA, cu toate acestea, considera ca numai asociatiile de fotbal independente pot oferi solutia. Aceasta este in fapt imposibil. Activitatile infractionale pot fi abordate numai de catre forta statului.

Ce sa intamplat cu domnul Bikas a fost o activitate infractionala. Dl Koutsokoumnis, in loc sa continue sa vorbeasca in bine cunoscuta lui “limba de lemn”, ar face fotbalul grecesc si lui insusi un imens serviciu: sa-i spuna presedintelui Infantino sa ceara ajutorul judecatorilor si al politiei elene, pentru a eradica comportamentul infractional si o data pentru totdeauna din fotbalul grecesc.

Acest lucru ar necesita unele actiuni curajoase, si ‘arderea’ multor functionari ai EPO (federatia elena), precum si o ancheta serioasa în activitatile diferitelor parti interesate. Are Koutsokoumnis curajul de a proceda în acest fel?”, conchide, cam pesimist, colegul de la Atena.

Si totusi, ziarist roman fiind, ma intreb: tocmai din fotbalul grecesc ne-am apucat noi (adica Burleanu, ce s-o mai cocolosim?) sa ne potcovim cu sef la arbitri, Vassaras, culmea, vecin cu incendiatul de miercuri Giorgios Bikas?

Advertisements