“Totti? Fata de Miura este un baietica”, aflam de la Hidetoshi Nakata, japonezul care a cucerit titlul cu AS Roma, s-a lasat de fotbal la 29 de ani, pentru ca urmatorii 11 ani sa nu faca altceva decat sa calatoreasca.

Site-ul Forza Roma a avut o discutie foarte interesanta cu actualul designer de bijuterii si fabricant de sake de la Tokio, o figura aparte, neasteptat de inclinat spre aventura si pe farniente pentru un nipon, despre care opinia comuna (intotdeauna gresita, am spus mereu, cand vorbim de indivizi in carne si oase) ar avea alta parere.

Cu un an mai tanar decat Totti, cu care, evident, a fost coleg, inclusiv la trupa care a castigat cu Capello titlu, prilej pentru tifosi sa imbrace la propriu Colosseum-ul cu o imensa esarfa, daca putem spune asa unui chestii de 10 m latime, in culorile rosu si galben, Nakata s-a oprit la varsta ideala pentru marea performanta.

“Calcio nu era un sport, era chiar familia mea, l-am facut din pasiune. Cand m-am lasat i-am lasat pe toti cu gura cascata, niciunul nu m-a sunat. Nici Totti, care nu m-a inteles, mi-a spus-o cand am jucat impreuna la meciuri de binefacere. Ma simt eu personal bine ca Totti inca joaca si marcheaza. Cand trebuie sa se lase? Nimeni nu poate spune. In Japonia il avem pe Miura, care a jucat la Genoa, are aproape 50 de ani, joaca si inscrie si acum. Fata de el, Totti e un baietica… Voi vorbiti de Totti, dar Miura are cu 10 ani mai mult”.

Cand a renuntat la fotbal pur si simplu fara vreun motiv aparent, il iubeste si acum, a calatorit in toata lumea timp de 4 ani, dupa care s-a dus acasa, in Japonia, unde, cu o masina, a vizitat 47 de orase, in 7 ani. Nu prea isi cunostea tara, statuse prea mult in strainatate…

*Marti, Parlamentul Ungariei a votat o lege prin care a luat, practic, peste 80 la suta din atributii Comitetului Olimpic Maghiar, care, de acum, se va ocupa numai de “formare, consiliere si pe relatiile internationale”, lipsindu-l pana si de posibilitatea de a-si nominaliza conducerea.

Cele mai importante atributii, care au fost date secretariatului de stat pentru sport, sunt cele legate de finantare, pana acum COM, printre primele 6 comitete olimpice din lume, fondat in 1895 si participant la absolut toate Jocurile Olimpice, inclusiv la Atena 1896, dar si Londra 1948, cand a fost singura tara din nou creatul lagar sovietic, dirijand in exclusivitate fondurile pentru federatiile olimpice.

Tot COM numea conducatorii acestor federatii, atributie pe care acum nu o mai are.

Masura (legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017) este greu de explicat, in conditiile in care Ungaria a venit pe un loc, 12, acceptabil cel putin la Rio de Janeiro, cu 8 medalii de aur, 3 de argint si 4 de bronz, pastrandu-si locul 8 in ierarhia all-time al JO de vara!

Curios este ca presa de la Budapesta, care, si ea, aia pe care o stiam eu cel putin, a trecut pe online, nu prea baga in seama stirea (m-am uitat pe titluri, ca altfel…). Nemzeti Sport deschide site-ul cu marea stire ca LeBron James o sustine cu pe Hilarry Clinton, cu poza si tot dichisul, dupa care o tot tine cu fotbalul, international in special, ba Arsene Wenger, ba Real Madrid. Oricum, nu explodeaza ceea ce m-a socat pe mine, adica vestea de mai sus, despre care, insa, presa straina, AFP, preluat si de yahoo.fr, apreciaza ca ar fi determinata pe “supararea primului ministru Viktor Orban, care vede sportul cu ochelarii de cal de acum 30 de ani, propaganda si atat!

Ma rog, sa vedem ce va mai fi zilele urmatoare, reactiile in primul rand, ca acum lumea pare cam anesteziata, dar nu putem uita ca Budapesta concureaza la organizarea JO de vara 2024, in lupta cu Paris si Los Angeles. Se vor duce marea majoritate a mijloacelor acolo, in candidatura?