Marti, in ceea ce americanii numesc “Election Day”, adica ziua alegerilor, evident, dar apelativul este doar pentru cele prezidentiale (prin minunea de Constitutie americana, data este mereu aceeasi si aproape mereu alta, “a doua zi de marti din noiembrie”), actualul presedinte isi respecta superstitia – joaca baschet.

In fotografia publicata de toata presa americana online, la ora 7,57, seful executivului american a fost ‘prins’ in timp ce se indreapta spre baza militara Fort McNair, din Washington, cu ghetele in mana, iata.

Acest gest cu aspect ritualic a fost facut cu putin timp inainte de scrutinul care ii va desemna succesorul – Hillary Clinton sau Donald Trump, miuta de baschet cu prietenii fiind o repetitie a celor din 2008 si 2012, cand el insusi a fost candidat, dar atunci a aruncat la cos la Chicago, fieful lui de om politic, senator de Illinois, inainte de a ajunge cel ai puternic om din lume, la White House.

Dovada ca este totusi vorba de superstitie este ca o singura data a renuntat sa joace baschet intr-o zi importanta din timpul alegerilor, in 2008, la primarele de la New Hampshire, pe care le-a pierdut in fata lui Clinton.

Oricum, gestul este cu atat mai evident cu cat intr-o vreme actualul presedinte al SUA (care va ramane in functie pana in ianuarie, la americani exista aceasta perioada de tranzitie, cu presedinte in exercitiu-presedinte ales) cam reuntase in 2010 la baschet, jucand mai mult golf. Cauza? Si-a spart serios buza in focul unui meci de baschet la sfarsitul anului 2010, asa ca a luat-o spre courts-uri.

Dar nu si in Election Day, cand miuta la un cos (ca asa joaca de obicei, ca in cartier) este sfanta. Si, iata, i-a adus noroc, iar acum si-a exprimat intr-un mod chiar surprinzator de insistent sustinerea pentru fosta sa secretara de stat, luni seara rostind, dupa opinia tuturor specialistilor, unul dintre cele mai bune, mai inflacarate, mai lipsite de echivoc discursuri, evident in favoarea lui Hilarry Clinton.

A, si inca un amanunt interesant: participantii la acest joc respecta cu sfintenie secretul scorului sau in ce priveste echipa care a castigat! Cuvantul de ordine: “Cred ca toti am castigat, nu conteaza”. Ca om traitor in sport nu pot decat sa fiu incantat: intr-o astfel de zi, presedintele face sport!