* La inceput, adica acum vreo doua saptamani deja, am crezut ca e o glumita, un giumbusluc, harjoneala de copii mari, care se prostesc si ei, satui de atata incruntare: FIFA a comunicat federatiilor din Anglia si Scotia ca este interzisa purtarea florilor de maci pe tricouri la meciul direct, de pe 11 noiembrie.

Hai, interzici vreo inscriptie, care ar putea fi interpretata politic sau comercial, sa nu se supere firmele care il ajuta pe Infantino sa fie multimilionar in franci elvetieni in fiecare an, adica prin salariu, iar pe ceilalti trepadusi sa-si schimbe iahtul anual, ca masinile le put dupa doar 2 zile. Ma rog, vreun mesaj care ar putea avea fie si cea mai mica trimitere la ceva rasist sau ‘incorect politic’.

Ei nu, baietii astia interzic pur si simplu ca la meciul Anglia-Scotia, din cadrul preliminariile CM de fotbal din 2018, jucatorii celor doua echipe sa poarte pe tricouri flori de mac, simbol al comemorarii Armistitiului, care a pus capat primului razboi mondial. Atentie, la toate celelalte manifestari, inclusiv in concursuri sportive, la rugby, de pilda, se poate, dar la fotbal, nu.

Iar culmea este ca jocul are loc chiar de “poppy day”, vineri, 11 noiembrie, pe stadionul Wembley, ambele federatii fiind amenintate la greu de domnii de la Zurich. Or, in tarile Commonwealth-ului este un simbol extrem de puternic, toate dand milioane de jertfe in Marele Razboi. Adica miliarde de oameni pot purta micuta floare de mac, doar cei 22 de fotbalisti de pe terenul londonez, nu?

Actuala locatara de la 10 Downing Street, locuinta primului ministru britanic, Theresa May, a calificat, fara ocolisuri, drept “total scandaloasa” pozitia FIFA, iar 300.000 de englezi au semnat o petitie impotriva federatiei mondiale. Deloc intimidata, federatia galeza a anuntat FIFA ca vrea sa arboreze delicata floare de mac pe tricouri, la meciul de calificare la CM2018 contra Serbiei, de pe 12 noiembrie.

Absurdul situatiei este total, mai ales ca nimeni nu explica in ce fel se incalca formidabilul regulament de disciplina, doamna Fatma Samoura, secretar general al FIFA, repetand la nesfarsit ca federatiile respective risca sanctiuni, pentru ca “trebuie sa recunoasca aplicarea regulilor uniform pentru toate 211 federatii membre”.

Iar comisia de disciplina a FIFA a anuntat ca s-a autosesizat in legatura cu un gest asemanator facut de Irlanda, care si-a pus pe tricouri elemente care au reamintit de rascoala din 1916 la un meci amical din luna martie. Ei bine, acest gest ar putea fi interpretat ca unul cat de cat politic, dar surse din FIFA au explicat ca Irlandei nu i se poate face nimic, pentru ca meciul nu se disputa in cadrul vreunei competitii organizate de federatia internationala.

Ei, chiar sunt curios ce se va intampla vineri, pe Wembley si, mai ales, dupa, pentru ca sunt convins ca englezii, cel putin, vor purta nevinovatele simboluri. Ce poate face FIFA, vrea sa se faca definitiv de ras?

Advertisements