Craioveanca Ancuta Bobocel a incheiat anul competitional, destul de complicat pentru ea, dar din motive binecuvantate, veti vedea, cu un rezultat remarcabil, datator de sperante pentru anul ce vine, castigand duminica, la Ciuprija, in Serbia, medalia de aur la individual si argintul pe echipe in intrecerea senioarelor.

Aceasta a 60-a editie a competitiei balcanice (cate competitii regionale se pot lauda cu asemenea longevitate?) a fost dominata de atletii turci, ai nostri avand o comportare bunicica pentru finalul de sezon.

Dar excelenta, cum spuneam, a fost comportarea Ancutei Bobocel, care a trecut linia de sosire dupa 8 km in 27’05”, urmata de turcoaica Sevilay Eyternis, la 6 secunde, bronzul revenind in aceasta proba, cum spuneam, unei alte romance, Roxana Birca, in 27’14”.

Si cu toate acestea, pe echipe (clasament alcatuit, cum se stie, din aditionarea locurilor a primilor 4 sportivi dintr-o tara) ne-am situat doar pe 2, la medalia de argint contribuind si Cristina Neagu, locul 7, si Madalina Florea, locul 9.

Spuneam ca Ancuta Bobocel merita toata admiratia noastra, intrucat cam jumatate de an in 2016 a avut grija de fetita, Eva Maria, care acum are deja 2 ani. Tot in 2016, si tot in aceste conditii, componenta CSM Craiova a obtinut in extremis si o calificare la Jocurile Olimpice, o performanta in sine in conditiile date. Pentru o fondista sau semifondista (ea este specialista la 3.000 m obstacole pe pista), varsta de 29 de ani este competitiva, ba chiar ideala in anumite cazuri, cum este al ei, care a facut pauza din motivele aminite, si nu in urma unui accident.

Interesant si rezultatul de la seniori, cu Nicolae Soare pe locul 4, foarte aproape de podium, si echipa (Soare, Catalin Atanasoaie, Andrei Stefana, Marius Ionescu), medaliata cu argint, cu acelasi trofeu fiind recompensate si echipele de junioare si juniori, juniorul Dorin Andrei Rusu, cea de tineret U23 fete, iar formatia de tineret baieti a venit pe locul 3.

Rezultate, oricum le-am lua, sunt modeste pentru atletismul nostru, care domina copios aceste intreceri balcanice de cros, dar m-am oprit mai mult asupra acestei competitii din mai multe motive.

In primul rand, pentru Ancuta Bobocel, o exemplara sportiva, apoi pentru ca de mult timp, prea mult timp nu se mai vorbeste deloc despre acest sport la noi, federatia este intr-o stare de amorteala totala.

Aceste rezultate nu exista pe site-ul federatiei, m-am dus pe cel al Asociatiei federatiilor balcanice pentru a le descifra, ca nici acolo nu sunt prea bagate in seama in ce ne priveste, insistandu-se pe turci, care ne-au rupt cu bataia, au luat toate titlurile pe echipe si 5 din cele 6 individuale, singura bresa fiind olteanca noastra.

Un alt motiv important pentru care nu am expediat aceasta Balcaniada in doua fraze este ca, la un moment dat, se stabilise pentru 21 octombrie 2016 o adunare generala extraordinara de alegeri, “la care actualul presedinte Ion Sandu nu va mai candida pentru un nou mandat”, dupa cum se arata intr-un comunicat, completat cu o declaratie a presedintelui amintit. Iata:

“Ceea ce mi-am propus in viitor nu imi mai permite ca si timp sa continui si la FRA. Voi fi alaturi de federatia de atletism, nu sunt suparat pe federatie. Cred ca am facut lucruri bune, dar sunt si lucruri pe care nu am reusit sa le fac. Sper ca noua conducere a federatiei sa faca mai multe lucruri bune si dacă vor avea succese voi fi alaturi de ei, din punct de vedere al sponsorului. Am o companie de constructii, este in top in Romania si imi este foarte greu sa fac doua lucruri”.

De la aceasta declaratie au trecut luni bune, iar de la 21 octombrie, iata, aproape 20 de zile, si nimic. Dar nimic, nimic, nimic! Totusi, o asemenea situatie ambigua numai bine nu face intr-un domeniu in care focul este (sau ar trebui sa fie…) continuu!

Advertisements