Nu stiu daca eu am lansat sintagma Gigi TV cand vorbeam despre Digi Sport, care are apucatura obsedanta de a incepe orice buletin de stiri cu “Steaua face si drege” sau oricum cuvantul respectiv este daca nu chiar primul din fraza oricum in cel mult primele 5, dupa care la emisiunile de “opinie” era musai sa ne aduca lumina Guru din Pipera, insusi el, dar ea, expresia, a facut prozeliti.


Ba un amic din Timisoara, Marcel Tolcea, scriitor si profesor universitar, fost coleg pe la Radio Timisoara acum peste 30 de ani, un maestru al jocurilor de cuvinte (blogul lui se numeste La Tolcea vita!), a scris recent ca Gigi Becali ar schimba pana si numele unei alte televiziuni din trustul RCS/RDS, Digi HD in Digi HS. Pentru ca, vezi bine, s+ar putea interpreta ca Digi HD inseamna Hai Dinamo, nu Hai Steaua!

Ei bine, am trait sa o vad si pe asta: fanfaronului national i s-a trantit telefonul in nas, cum se spune, i-au taiat macaroana, l-au sictirit, oameni buni, iar acest lucru a fost facut de un stelist fara dubii, realizatorul Vali Moraru. L-au lasat si pe el nervii, s-o fi saturat sa suporte iesirile de grota ale omniprezentului.

Momentul istoric al pataniei de ieri seara, de dupa nefericitul meci FC Zurich-Steaua 0-0, a fost, in transcriere, acesta:

“…pana acum din toti specialistii din fotbal nu au reusit nimeni, decât eu, Becali. Asa ca, pana reusiti, ciocul mic, sa vorbeasca Becali, da? Si acuma, avem pariul asta ca sa ii inchid gura si lui nenea Paraschivescu odata, da?”, a fost iesirea lui Becali care l-a determinat pe moderatorul Valentin Moraru sa-i închida telefonul finantatorului liderului Ligii 1. (nota mea, LO: in aceste transcrieri am reprodus fidel, cu exprimarea agramata cu tot, dupa inregistrarile video de pe site-ul Digi)

“N-aveti cum sa i-o inchideti! Ciocul mic vorbiti la dumneavoastra in sufragerie, va rog frumos, da? Multumesc mult, noapte buna”. Apoi, a dat publicitate! Acesta a fost mesajul lui Moraru inainte de a incheia conversatia cu Gigi Becali.

Dar din ce s-au luat, ce l-a revoltat pe domnu’ Gigi in asemenea hal, trezind dictatorul din el? Pai Radu Paraschivescu a afirmat in emisiune dupa amintitul meci din Elvetia: “Ne mutam in zona noastra preferata, a procentelor. Erau 70,50 %, acum sunt 12,3 %, dupa meciul cu Osmanlispor vor fi 8,9 % (dupa cum se stie, turcii au batut cu 2-1 la Villarreal, golul decisiv l-a dat Rusescu – n.m. LO), noi calculam in continuare. Steaua a jucat patru meciuri iîn care nu a batut pe nimeni, iar acum, cu aceleasi echipe, o sa bata de doua ori. Eu sunt sceptic. Zurich e echipa perfect mediocra, n-a jucat cu Juventus sau Barcelona Steaua, a jucat cu o echipa care arata de liga a doua, cu o galerie de liga 1, dar echipa este de doi bani. Steaua vrea sa cumpere în continuare jucatori spunand…înteleg ca se considera detasat campioana, desi Steaua joaca cu sfintenie prost, si la Timisoara, si la Iasi, si la Medias, si acasa cu CFR Cluj, si când bate, si când pierde, ea joaca tot prost. Atunci unde e nivelul stelar la care trebuie sa ajunga cei din provincie cand ajung la Steaua?”.

Lui “Erdogan” in mizerie de la periferiile Bucurestiului ii sare tandara cam usor, mai ales in ultima vreme, nu vi se pare?

PS. Am stat, de curiozitate, sa vad reluarea emisiunii de joi seara, acum, vineri dupa-amiaza, si ce sa vezi, ridicolul in floare! Scena Balconului din revolutia de la Digi TV nu mai exista (ca si cum scena balconului din 21 decembrie 1989 ar fi scoasa din arhive), au fost lasate doar elucubratiile lui Becali-varul, care vorbeste de fotbalisti in termenii folositi la targul de oi (pai pe “Mioara taichii” am cumparat-o cu… si am vandu-o pe atat…., “Berbecul de monta luat de la stana din Vaslui l-am luat cu mai nimic, dar a aratat ca e bun de prasila si l-am vandut gras”, si tot asa).

Nu stiu daca intelegeti: pe ecran scria Reluare, iar reluarea era cenzurata, adica era o minciuna acolo, ar fi trebuit scris “reluare in rezumat”. Simt aici atata umilinta incat nu pot crede ca unii au pretentia ca fac meseria care mi-a mancat intreaga viata activa! Cum sa te umilesti in halul asta.

Scuze, finalul a fost, totusi, pentru mine optimist, pentru ca am vazut si o coloana vertebrala. La milogeala “Mai aveti ceva de spus”, pusa cu voce stinsa de fostul ziarist curajos Valentin Moraru, Radu Paraschivescu a demonstrat ca nu e sluga unui parvenit cu proasta crestere si a vorbit: “Da, eu am ceva de spus: dar daca Alibec si ceilalti 3 luati de la Viitorul lui Hagi nu vor confirma, cum s-a intamplat cu Marica, Tade si atatia altii, ce vom mai auzi, este ceva gresit, in tactica, strategie, ca au fost, iata, destule de rateuri importante”.

A fost un fel de a aduce aminte ca autoproclamatul “geniu al fotbalului” (da, da, asa spunea Gigi cel voinic, “sunt geniu, am ochi de geniu”) vinde gogosari la gradinari, a plantat si seminte seci!

Iar pentru a se face definitiv de rasul lumii, in buletinul de stiri de dupa emisiunea forfecata, pieptanata, rasa, dupa un perdaf pe care il banuiesc viguros, “in reluare”, despre meciul Stelei s-a dat din nou doar caracterizarea de tot rasul a patronului parat: “Am jucat bine cu elvetienii”. A mai aparut un mogul de presa, de data asta cu puscaria gata facuta?