“Eu cred ca Simona Halep este prea labila psihic”, titlul asta tot bantuie pe net si prin presa romaneasca, iar sursa citatului este profesorul canadian de origine romana Tudor Bompa, 83 de ani, care a fost invitat de presedintele FR Scrima, Mihai Covaliu, sa ne viziteze.

Recunosc cu umilinta ca nu prea stiam de dl profesor, dar tot cautand am aflat ca a fost antrenorul lui Ben Johnson, “primul om bionic”, cum a fost denumit, descalificat pentru dopaj cu stanozolol (cel mai dur, poate, steroid anabolizant) la JO de la Seul, din 1988.

Recunosc, de asemenea, ca o caracterizare atat de dura a celui mai bun sportiv roman al momentului, de departe cel mai cunoscut sportiv roman in activitate, Simona Halep, m-a socat. Mi-a fost greu sa inteleg cum poate un sportiv aflat pe locul 4 in lume in cel mai concurential sport, care isi pune pe masa timp de 300 de zile pe an postura de campion poate fi “labil psihic”, iar asta dupa un sezon dur, in care a castigat 3 turnee WTA (unul Premier Mandatory, adica imediat sub cele de Mare Slem, ca valoare, la Montreal), s-a calificat in Turneul campioanelor, munceste de la 1 ianuarie pana cam de Craciun, cu vacante de cel mult 5-6 zile, poate fi “labila psihic”. Sau nu avem noi proprietatea termenilor?

Asa ca am cautat, din surse deschise, sa aflu cate ceva despre domnul profesor. Nu sunt prea multe referinte, iar Wikipedia in engleza (iau aceasta sursa mereu sub beneficiu de inventar, pentru ca unele tari sunt mai harnice in a-si promova valorile aici, Canada, de pilda, altele, cum este Romania, nu prea) si iata ce am gasit:

“Tudor Bompa este adesea privit ca parintele teoriei planificarii antrenamentului sportiv, un sistem de formare dezvoltat de sovietici, care au evidentiat incarcaturi variabile pentru performante optime pe tot parcursul anului, mai degraba decat pentru mentinerea unui accent de formare continua. Teoria formarii Bompa a fost un rezumat al periodizarii elementelor de baza stabilite de catre L. P. Matveev si altii si a publicat in limba engleza ‘Teoria si metodologia de formare’. Interpretarea lui Bompa a periodizarii a fost adusa din blocul estic catre cele două Americi intr-o forma incompleta si uneori inexacta.

Ca antrenor, Bompa a contribuit la instruirea a 11 medaliati la Jocurile Olimpice (2 medalii de aur) si Campionatele Mondiale de la doua discipline sportive: atletism si canotaj. El însusi a fost un canotor olimpic, iar mai tarziu a revoluționat conceptele de formare in schi fond.

In prezent, Bompa este profesor Emeritus la Universitatea York din Toronto. Este casatorit cu Tamara Bompa, care este lector asociat la Universitatea din York.

Aceasta pagina a fost modificata ultima oara pe 6 Octombrie 2016, la 15:15”.

Asta-i tot, si oricat m-am straduit nu am aflat, in ce priveste medaliatii olimpici pe care i-a ajutat dl. profesor, decat numele lui Ben Johnson. Iar asta, va rog sa ma credeti, nu este o referinta prea magulitoare, pentru ca sprinterul canadian de origine jamaicana a fost pietroiul care a declansat avalansa luptei antidoping, luata in sfarsit in serios. O spun ca martor intens la ceea ce s-a petrecut atunci, la Seul-1988.

Fie si numai privindu-l pe Ben Johnson si stiind cate ceva din apucaturile vremii, vezi RDG (!!) vedeai ca asa nu se mai poate! Chiar si antrenorul lui pentru sprint, Charlie Francis, spunea, cumva inconstient: “Ben este primul om bionic!”. Canadianul arata cu totul straniu, pur si simplu nu putea merge, era alcatuit molecula cu molecula.

Cum? S-a vazut pe 27 septembrie 1988, la 3 zile dupa victoria olimpica la 100 m, cand au sarit eprubetele Centrului antidoping in aer de atata stanozolol, am scris apoi, pe la sfarsitul anului acela, intr-un almanah, unde se putea atunci, vreo 25 de pagini despre doping!

In fine, imi declin din nou ‘competenta’ in ce-l priveste pe domnul profesor Tompa, eu nu am facut decat sa reproduc cate ceva din ce este public (ilustratia este coperta unei lucrari, de pe un site de aparitii editoriale in tema respectiva, intr-una dintre cele 18 limbi in care, aflam, a fost tradus profesorul si ne da o idee la cam ce se aplica metodele sale), dar nu pot sa nu ma gandesc ca marii nostri antrenori, in frunte cu cuplul Bellu-Bitang, care ‘au facut’, ajutati, evident, si de alti antrenori, pe rand, 300 de medaliati olimpici (ma rog, parca 286, pe acolo…), sunt inca intre noi, dar fie dati deoparte cu totul, fie balacariti in ultimul hal.

Sau ca un inventator al unei forme de antrenament absolut curata, precum dr. Ioan Dragan, cel care a descoperit, primul, nu preluand de la altii, beneficiile antrenamentului la altitudine, este uitat complet.

Ca atatia si atatia altii, descoperitori de talente pe baze stiintifice (canotoarele anilor 80 si 90 ai secolului trecut!) nici nu figureaza macar in 2 randuri de referinta, si eu abia imi amintesc de bucovineanul de la Olimpia Relu Dobinca, pentru ca am fost prieteni, dar au fost si altii, cercetatori de certa valoare.

Sau ce spuneti de Delta Dunarii, unde se afla, ati putut citi aici, comuna de 1.128 locuitori cu cei mai multi medaliati olimpici din lume, Crisan, iar acum nu avem in loturile nationale de kaiac-canoe nici un fiu al locului, mai bine platiti ca pescari, decat ca sportivi, iata o problema reala.

Ori ca am revolutionat gimnastica mondiala pentru decenii la Onesti, centru desfiintat din lipsa de ‘combatanti’, cu Maria Simionescu, Bella si Martha Karoly si cu atatia altii, pomeniti doar la cate un semnal venit din tabloide de prost gust.

Apropo, stiati ca actualul coordonator al lotului Nicolae Forminte a plecat, intr-o vreme, antrenor in Bangladesh, era mai bine platit acolo decat aici, unde somitatile antrenoratului, cateva zeci, hai sute, care ne-au adus in primele 20 de tari (inca, la un total) din istorie sunt platiti mai degraba ca niste jucatori la 6 din 49, poate ies numerele peste 4 ani, si-si iau lumea in cap, ca au cheltuieli zilnice, presante?

Ma rog, e bine ca folosim cat mai multe minti bine mobilate, dar sa-mi dati voie sa am o strangere de inima cand aud ca salvarea poate veni de la fostul preparator al lui Ben Johnson, acum in varsta de 83 de ani, care crede ca avem campioni labil psihic!

PS. M-am cam lungit, intrigat poate. Dar nu pot sa inchei fara sa reamitesc ca peste nici 2 saptamani, in sala mare de la COSR vom avea laolalta 122 de valori probate ale sportului romanesc, care trebuie sa se adune in sfarsit. Care stiu pe dinafara situatia, nu trebuie sa le-o explice domnul profesor de 83 de ani…

Advertisements