* Iata ca nu de oboseala fizica este vorba, ci de starea psihica: calificata in ultimul moment, cu doar 30 de puncte avans, prin victoria de la Moscova, Svetlana Kuznetova este prima jucatoare de tenis care si-a asigurat prezenta in semifinalele Turneului campioanelor de la Singapore, din nou dupa un meci de peste 2 ore, in care a invins-o cu 3-6, 6-2, 7-6 (6) pe Karolina Pliskova.

Nici nu stii ce sa mai spui, ba Svetlana Kuznetova a venit in ultimul moment la Singapore, cu diferenta de fus orar respectiva, nu a avut timp sa se acomodeze, iar calificarea in ultimul moment, atingerea obiectivului principal, cum ar veni, ar putea sa o demobilizeze. Or, iata, ea devine prima calificata in faza a doua, in timp ce toate celelalte 6 (Garbine Muguruza, veti vedea, a scapat de griji, este deja eliminata) trebuie sa traga la greu pentru a continua turneul.

Printre ele, si Simona Halep, dupa o victorie clara, in prima zi, la Keys, si o infrangere la fel de clara, apoi, la Kerber, urmand sa o intalneasca in decisiv pe Dominika Cibulkova de la ora 11,00 (ora Bucurestiului, ochii pe DigiSport si Dolce), intr-o grupa, cea Rosie, in care toata lumea are sanse, inclusiv Cibulkova.

In schimb, in Grupa Alba, dupa jocurile de miercuri, doua dileme au disparut: cum spuneam, Kuznetova este calificata, iar Garbine Muguruza nu mai are nicio sansa sa prinda semifinalele, dupa ce a incasat a doua infrangere, de data aceasta la Agnieszka Radwanska, detinatoarea trofeului, care a castigat cu 7-6 (1), 6-3.

* Miercuri am aflat ca mai avem doi sportivi romani de soi: baschetbalista Ashley Janeen Walker, americanca de origine, si pilotul de raliuri Simone Tempestini, italian, vezi bine, au primit cetatenie, guvernul a decis asta in sedinta saptamanala. La Walker a batut chiar un mic record, pentru ca depusese cererea de dobandire pe 25 iulie anul acesta, ceea ce inseamna ca in 3 luni s-a si rezolvat, iar Tempestini nu a stat nici el prea mult, din 27 aprilie 2016.

* Mi-am amintit ca aceasta celeritate, cum le place juristilor, mai ales cei noi, sa para mai scoliti, sa spuna, se datoreaza unei Hotarari de guvern initiata in 2015 de Gabriela Szabo, care in aceste zile a fost, ca reprezentanta a Asociatiei Europene de atletism, in Boardul careia este, la Kamnik, in Slovenia, pentru a inspecta traseul Campionatului european de alergare montana din 2017 (foto).

In fine, ceea ce voiam sa zic este ca astfel de naturalizari, mai ales cu sportivi care au ceva palmares (Walker a jucat in campionatul feminin nord-american, celebrul WNBA, iar Tempestini este campion mondial de juniori in 2016, dar si dublu campion national de raliuri al Romaniei, la doar 22 de ani), sunt benefice, in conditiile actualei globalizari, in sport mai evidenta decat in multe alte domenii.

Citeam deunazi o stire potrivit careia pana si in selectivul Campionat nord-american profesionist de baschet, NBA, vor fi anul acesta nu mai putin de 113 jucatori straini, din 41 de tari, la Utah Jazz, de pilda, fiind o intreaga echipa cu prima rezerva cu tot – 6 straini. Iar americanii, fabrica de baschetbalisti, vor incepe sa naturalizeze. Ce sa faci, trebuie sa te pui in pas cu vremurile…

Advertisements