Editia centenara, din 2017, a Turului ciclist al Italiei va duce plutonul din Sardinia pana la Milano, dupa un parcurs dificil, trasat ca un omagiu adus marilor campioni ai ciclismului italian: Fausto Coppi, Gino Bartali, Ercole Baldini, Marco Pantani sau Vincenzo Nibali, starturile sau sosirile din unele etape fiind din sau in localitatile natale ale acestor legende.

Marele start din Sardinia, unde vor fi disputate primele 3 etape, era cunoscut de mai bine de o luna si aparea deja ca un semn de incurajare adresat campionului sard Fabio Aru, care a fost, insa, doar pe podiumul Giro, al 3-lea in 2014 si al 2-lea in 2015, acum fiind parca exprimarea unei dorinte de victorie finala pentru inca un rutier din tara gazda, cel mai nimerit moment pentru o cele 100 de editii.

Restul traseului, care va strabate pantele Etnei si peisajele de carte postala din Gargano, a fost dezvaluit marti la Milano, fiind marcat de o a treia saptamana redutabila, cu 2 contratimpuri individuale de 39 si 28 kilometri, ultimul chiar in ziua finala, intre circuitul de la Monza si Piata Domului din Milano, etapa finala probabil inedita pentru un mare tur.

De asemenea, vor fi aduse, cum spuneam, omagii marilor eroi ai trecutului si prezentului ciclismului italian. Astfel, Giro-100 va trece prin Sicilia si Mesina, sosirea din etapa a 5-a in orasul natal al lui Vincenzo Nibali, dublu invingator al cursei, in 2013 si 2016. Etapa a 11-a, dintre Florenta si Bagno di Romagna, va pleca chiar din fata muzeului dedicat lui Gino Bartali in cartierul Ponte a Ema, unde s-a nascut triplul castigator al tricoului roz (1936, 1937 si 1946).

Etapele 13 si 14 vor fi, apoi, consacrate “Il Campionissimo” Fausto Coppi. Episodul 13 se va incheia la Tortona, unde a murit in 1960 cvintuplul castigator al Giro, iar cel de-al 14-lea va lua startul din orasul lui natal, Castellania. Aceasta a 14-a etapa se va incheia in varful catararii la sanctuarul Oropa, unde, in 1999, Marco Pantani si-a construit o parte din legenda sa.

Daca ma va tine in puteri Cel de Sus va voi povesti atunci, intre 5 si 28 mai, episoade din vietile acestor monumente, Coppi, dar si Bartali, cel care a salvat atatea vieti in al doilea razboi mondial, facand pe curierul, pe bicicleta, al unor organizatii de binefacere. De asemenea, zilele acestea am regasit, cautand ceva prin biblioteca, volumul biografic “Una vita da Pirata MARCO PANTANI”, a lui Beppe Conti.

Ultima saptamana nu va mai fi cea a amintirilor si omagiilor, in schimb va fi a celor mai mari dificultati, in program fiind catararile de cosmar de pe Mortirolo si Stelvio (Acoperisul Giro-2017, deci Cima Coppi, 2.758 m), inspre Bormio (etapa a 16-a), 4 varfuri din Dolomiti, inghesuite in 137 kilometri in etapa a 18-a, apoi doua sosiri in varf, inaintea contratimpului final de la Milano, de 28 kilometri, de care v-am vorbit.

O sarbatoare, intr-adevar!

Advertisements