* Daneza de numai 20 de ani Amelie Dideriksen a reusit sa castige, sambata, titlul mondial la categoria Elite, castigand la sprint cursa de fond de 134,5 km in 3h10’27”, cu o medie orara din nou formidabila – 42,373 km. Argintul a fost cucerit de olandeza Kirsten Wild, iar bronzul de finlandeza Lotta Lepisto.

Cresc fetele, iata, la numai 20 de ani (chiar, poate ar fi fost bine sa ajunga acolo si Ana Covrig, care a avut un sezon plin la o echipa italiana puternica, si ea este foarte tanara) daneza declarand: “M-am batut din rasputeri sa prind roata lui Wild, marea favorita. Este o surpriza pentru toata lumea, stiam ca sunt rapida la sprint, dar de aici pana la a deveni campioana mondiala…”. Altfel spus, a facut ceea ce trebuia, ca o rutiera cu mare experienta.

* Acestea fiind zise, sa vedem ce va fi maine in proba-probelor, Elite masculin, cu un traseu lung de 257,3 km, cu o bucla de 151 km de la Doha si retur si 6 tururi de circuit de 15,2 km, in The Pearl Qatar, fara nicio dificultate in ce priveste relieful. Orele de la Doha sunt ca la Bucuresti, startul fiind la 10,30, iar sosirea prevazuta in jurul orei 16,35.

Principalii favoriti sunt, evident, sprinterii: Mark Cavendish (Marea Britanie), André Greipel (Germania), Fernando Gaviria (Columbia), Tom Boonen (Belgia), Peter Sagan (Slovacia), Arnaud Démare (Franta), Nacer Bouhanni (Franta), Marcel Kittel (Germania), Alexander Kristoff (Norvegia), Michael Matthews (Australia), iar unul dintre cei citati, Boonen (care luni implineste 36 de ani), declarand inca de ieri: “Va fi cursa cea mai penibila a anului. Nu va fi un sprint masiv, ca in Turul Frantei sau alte curse. Aici trebuie sa rulezi, nu cred ca toti sprinterii vor ajunge la sosire”.

Si asta o spune belgianul, care a castigat nu mai putin de 22 de etape in Turul Qatarului, dar care, astfel, stie si capcanele – vantul venit din desert, care aduce nisipul si omoara cauciucurile (se sparge in draci pe asemenea drumuri), dar mai ales caldura de 35-36 de grade anuntata duminica. Astfel ca aproape toti participantii au venit din timp, unii, cum este Marcel Kittel, Alexander Kristoff participand la chiar saptamana trecuta la contratimpul pe echipe.

Sa vedem ce va face Andrei Nechita, mai ales ca evolutia juniorilor, cu un an si mai bine mai mici decat limita de varsta, Denis Vulcan (locul 33) si Mihai Babaita (63), intr-o cursa cu 62 de abandonati, au avut o comportare incurajatoare, la debutul lor la Mondiale.

* Rugbystii de la Timisoara Saracensa debutat in grupele Challenge Cup, dand cu capul de pragul de sus: 17-59 (2 eseuri la 9), acasa, cu scotienii de la Edinburgh. Ce-i drept, aceasta faza a competitiei este rezervata celor mai tari echipe, iar cele din tarile emergente joaca si calificari pana ajung aici.

* Gata, am rezolvat problemele: am dezvelit (nu stiu de ce, televiziunile de stiri spun, toate, pe capete, “dezvaluit”, nu stiu termenul de la vernisaj, ei cred ca dezvelit este numai cand dai plapuma deoparte) logo-ul Bucurestiului pentru Euro-2020. Bucurie, veselie, lume buna, declaratii din varful limbii (Burleanu) sau mobilizator-tovarasesti (Firea). “Decat” ca nici planurile pentru renovarea Arenei Nationale si cele pentru refacerea arenelor de antrenament (Dinamo, Giulesti, Ghencea), precum si linia de metrou de la Otopeni nu au fost macar schitate. Sa vedem daca la inspectia de anul viitor a UEFA o vom tine tot in discursuri.

Advertisements