Recunosc ca am bagat si eu in titlu Sf. Paraschiva sa fiu in trend, sa va pun sa deschideti linkul (‘ce-i veni astuia cu chestia asta?’), dar evident singurul lucru important este faptul ca in prima parte a zilei de vineri Gabriela Szabo si-a oficializat candidatura la presedintia COSR, iar Adrian Mutu a fost prezentat, tot oficial, drept noul manager general al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti.

Am pastrat ordinea cronologica in prezentare, desi voi incepe cu aparitia in postura de conducator a lui Adrian Mutu, pentru ca, pe de o parte, de Gabi Szabo ati putut citi parerea mea si joi, iar pe de alta parte pentru ca astfel se confirma o tendinta cat se poate de buna in ce priveste conducerea sportului de la noi, adica oamenii veniti din arena, dintre cei mai buni in profesia de sportiv, devin sefi.

Iar in privinta lui Dinamo accentul este si mai si, pentru ca aici lucrurile sunt chiar spectaculoase: nu mai putin de 10 fosti fotbalisti de mare valoare ai echipei au ajuns in diferite functii importante la club (a fost cooptat si Catalin Munteanu, iar Florin Bratu dirijeaza lucrurile la principala Academie de copii si juniori Dinamo, vechile centre).

Nu-i putin lucru, daca ne uitam ca in mare parte din conducerile fotbalului nostru fie vin dinafara, federatia fiind nefericitul exemplu absolut (aud ca acum ar vrea sa candideze la presedintie Ana Maria Prodan, asa, ca un corolar gen legile lui Murphy), iar la cluburi fie patronii sunt ajutati de fosti arbitri (oare de ce, sa aiba vreo legatura cu fluieratul pe note false?), fie de ‘oameni de incredere’ care au legatura cu fotbalul mai deloc.

Bun vorbitor, dar si, surprinzator, vadit emotionat, Adrian Mutu a avut o prezentare a programului bine articulata, punctand in ordine academiile, stabilitatea echipei, aducerea de sponsori si, eventual, chiar investitori (la care se lucreaza deja), dar si cu un accent apasat pe importanta antrenorului principal in viata echipei mari! Intr-o atmosfera amabila, zambitoare pe masura ce se incalzea, Adi Mutu a pus si un accent dur, care da o idee despre ce va urma.

Vorbind de “Bizonul” si de caderea lui forma, legata de cantecele de sirena si de gandurile la alte alea (ba, probabil, si de oarece obraznicii gen santaj, ‘daca nu-mi dati, am oferta’), noul manager general a spus: “Poate era mai bine sa-i fi dat drumul atunci, pe loc, imediat”. Doua sageti dintr-o data: “nu va mai bagati peste jucatori, ca s-ar putea sa vi se implineasca fara sa vreti” si “daca veti credeti in tot ce vi se promite, hai pa, promisiunile altora nu tin de argument la mine”.

In fine, sa fie intr-un ceas bun, Adrian Mutu, un jucator si un om incantator, viu, poate chiar poate prea viu cateodata, ca sa spun asa, dar personalitate marcanta, care vrea evident sa faca o cariera solida in fotbal (vezi si scoala de antrenori, cu examene de licenta si tot ce trebuie, nu fuseraie prin Moldova si alte combinatii dubioase).

In ce priveste, depunerea dosarului Gabrielei Szabo pentru functia de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, multe lucruri nu as avea de adauga, am scris deja intr-o postare anterioare tot aici, cand comparam, intr-un fel, cei doi concurenti de pana acum. Poate doar un citat din ceea ce a spus campioana olimpica vineri, dupa ce a indeplinit formalitatile. Iata-l:

”Este o competitie frumoasa, se stie ca in sport competitiile sunt frumoase, dar important este ca, in primul rand, cel mai pregatit, cu cea mai buna strategie, cu cea mai buna viziune pentru dezvoltarea sportului sa castige. Cred ca in acest moment am cea mai buna strategie pentru revitalizarea sportului din Romania. Am experienta manageriala, fie la nivel national, fie la nivel international si CV-ul meu ma recomanda pentru aceasta functie importanta in sportul romanesc”.

Advertisements