* Campionatele mondiale de ciclism din Qatar se indreapta de finalul apoteotic, ca intotdeauna cursa Elite masculin de fond, unde avem si noi un reprezentant duminica, pe Andrei Nechita.

Sambata ne vom face incalzirea cu competitia juniorilor in proba de fond, in care vom avea chiar doi rutieri, “stranierii” Mihai Babaita si Denis Vulcan, primul in Franta, al doilea in Spania.

Pana atunci, sa ma pun la punct cu rezultatele inregistrate miercuri si joi, mai ales ca proba pentru Elite la contratimp individual a fost marcata de o spectaculoasa revenire a germanului Tony Martin, redevenit campion mondial, al patrulea titlu, cu care l-a egalat, in palmaresul tuturor timpurilor, pe elvetianul Fabian Cancellara.

Fara rival, practic, etaland o forta care i-a impresionat curajosii care au asistat la 40 de grade pe traseul de 40 de kilometri din pustiul din Golful Persic (majoritatea mai spre oaza numita Doha, capitala), Tony Martin l-a depasit copios, cu 45 de secunde, pe detinatorul titlului, belarusul Vasil Kiriienka, si cu 1’10” pe spaniolul Jonathan Castroviejo.

In varsta de 31 de ani, germanul, care a mai fost campion al lumii individual in 2011, 2012 si 2013, a cucerit astfel la Doha al doilea tricou arc-en-ciel, dupa cel de la contratimpul pe echipe din prima zi, ca lider al echipei Etixx Quick Step, performanta rarisima, daca nu cumva unica.

* Joi dimineata s-a disputat cursa masculina de fond U23, in care victoria a revenit la sprint dupa 166 km, norvegianului Kristoffer Halvorsen, cronometrat in 3h40’53” (medie orara 45,092 km), argintul a fost luat de germanul Pascal Ackermann (imbucuratoare revenirea popularitatii ciclismului in Germania, care a castigat si la contratimp, chiar o dubla, de bun augur pentru dezvoltarea ciclismului), iar bronzul a revenit italianului de origine poloneza Jakub Mareczko, in acelasi timp.

* Nu pot sa nu ma amuz cu un anunt de la o rubrica de obiecte pierdute, preluata joi de Dilema veche, la grupajul “Cu ochii in 3,14”: „S a furat la data de 24 septembrie la ora 17:50 18:00 din Bucuresti de linga Ateneul Roman bicicleta de dirt-street culoare alba, cadru NS Bitch, furca Marzocchi ATA 55 (alba), are cauciucuri Maxxis Holly Roller, janta fata Remerx Super Jumbo, spate SunRingle Double Track (neinscripționata), frine Hayes Stroker Trail albe, tija de sa Kalloy, sa WTB gri, deraior spate si shifter Shimano Alivio, pedalier Truvativ Ruktion fara box­guide, butuci BikePozitive pe fata si Novatec spate. Daca o zariti va rog sa ma contactati (…).“

Fabulos! Probabil daca ar fi “zarit” hotul l-ar fi descris asa: “Unul slab si lung”…