Astazi au aparut in public doua candidaturi de calibru la presedintia Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, una confirmata, pentru ca fusese anuntata mai demult, trebuie doar oficializata, a Gabrielei Szabo, iar cealalta chiar in mod formal, a scrimerului Mihai Covaliu, cel care si-a si depus documentele in forta, insotit de candidaturile altor sprijinitori (Parcalabu de la lupte, Citea, de la box, Dedu, de la handbal), acestia pentru diverse functii in conducere.

Probabil vor mai fi si altii, dar aceste doua candidaturi sunt prea de-ajuns, cred, iar, dupa parerea mea, cei doi ar putea fi excelenti nu ca adversari, ci, complementar, ca aliati, pentru ca amandoi au biografii sportive exemplare, deosebirea fiind aceea a carierelor de dupa ce au renuntat la arena ca sportivi.

In primul rand, trebuie sa vedem pentru ce candideaza cei doi, lucrul cel mai important, pentru ca, repet, din punct de vedere al atuurilor de palmares sportiv, de onestitate si toate calitatile, in primul rand morale, ca aici ne cam impiedicam noi, ambii sunt dincolo de orice urma de repros! Intr-un cuvant, sunt olimpionici, in sensul antic al termenului, exemplu pentru cetate, in cinstea carora in Elada la venirea acestor eroi se darama o parte a zidului de aparare, pentru a-i lasa sa intre triumfal.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ambii ne-au emotionat pana la lacrimi, culmea coincidentei, la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, cand au cucerit cel mai frumos titlu din cariera, cel olimpic. Ca sa nu mai vorbesc ca amandoi sunt nascuti in aceeasi zodie, Scorpion, Mihai Covaliu, pe 5 noiembrie, iar Gabriela Szabo, pe 14 noiembrie!

Asadar, acum se candideaza pentru conducerea olimpismului romanesc pentru urmatorii ani, adica pentru o functie de reprezentare si, in acelasi timp, de manager. Aici, pentru ca stiti ca nu ma feresc sa-mi exprim opiniile asa cum cred, vad eu duetul, cu Gabriela Szabo in avantaj din punct de vedere al experientei manageriale si de reprezentare internationala (conducatoare de federatie, membra in Executivul Asociatiei europene de atletism, multa vreme in Comisia de femei a IAAF, ministru, ca sa nu mai vorbim ca si acum, in ultimul an, a trecut si printr-o excelenta experienta privata, manager la o firma puternica).

Evident, Mihai Covaliu, aflat de 3 ani si el intr-o functie de conducere, ca presedinte al Federatiei romane de scrima, este pe cale sa schimbe in viata lui situatia specifica unui sportiv de inalta performanta si de antrenor de lot, intr-una de manager sportiv. Iar acum, la cel mai inalt nivel posibil in acest domeniu, ceea ce presupune anumite abilitati, ce se obtin in ani si ani de practica “la locul de munca”.

Astfel, cu cei doi presedinte si prim-vicepresedinte, cu alura pe care o au amandoi in fata tuturor, un prim pas spre intrarea pe panta inversa a sportului romanesc.Veti vedea, de altfel, si din programele celor doi, care au si inceput sa ne dea o idee despre ceea ce vor sa faca, la Gabriela Szabo se vede privirea de ansamblu, viziunea globala, iar la Mihai Covaliu cunoasterea mai proaspata, mai recenta, in ce priveste situatia sportului de performanta actual. Complementari, cum spuneam.

Va reamintesc, depunerea candidaturilor se incheie luni, 17 octombrie, la ora 18,00, iar alegerile vor avea loc pe 15 noiembrie, la ora 11,00.

Advertisements