Desi mi se rupea sufletul cand il vedeam umilit pe Michel Platini, amintindu-mi ce fotbalist a fost, acum pot spune ca domnii de la FIFA si UEFA merita din plin ce li se intampla, dar mai ales ce trebuie sa se intample (asteptam procesele, insa, gata cu suspendarile de salon), pentru ca prea au fost lacomi, facand din forurile in fruntea carora s-au aflat sau se mai afla obiect de troc.

Altfel, cum isi poate cineva imagina ca o tara precum Kazahstanul poate fi primita in forul fotbalistic european, cand e mai aproape de Beijing decat de Nyon. Scriam marti seara, sunt 7.220 de kilometri intre Bucuresti (care nu este un oras din buricul Europei, e sensibil mai spre est) si Astana, dand si un reper, Taskent, capitala Uzbekistanului care se afla la “numai” 4.634 km (mai aproape cu 2.586 km!), dar este parte din zona asiatica!

Pai trebuie sa faci rau de tot pe prostul ca sa nu-ti dai seama ca aici a fost vorba de spaga la greu, Uzbekistanul fiind sarac lipit, in timp ce Kazahstanul, care sta pe hidrocarburi si uraniu, avand o suprafata mai mare decat toata Europa de Vest (2.727.300 kmp), dar doar 18 milioane de locuitori are de dat cu kazmunaiul in europeni la greu.

Am scris si de FIFA, desi pare ca doar UEFA e bagata pana in gat in aceasta absurditate. Ei bine, intr-o iesire absolut neavenita, cu creierul inecat in osanza pe care i-o da bunastarea de la Nyon, Ionut Lupescu (functionar UEFA, care cearta fotbalistii romani ca se vaita ca au venit rupti la propriu de la Astana, asta inseamna ca nu au progresat, la ce, neamule, la MMA?) ne spune ca FIFA a girat aceasta alegere strigatoare la cer, omologand prapadul de teren de la Astana.

Ceea ce este mai mult decat evident este faptul ca in afara fotbalului, pus pe furat cu toptanul, vezi zecile, sutele de arestati si suspecti, nici un alt for sportiv mondial nu are Kazahstanul in Europa, ci acolo unde se afla, de fapt, in Asia, adica un continent de care spagarii de la Almaty si Astana vor sa scape, pentru ca fotbalul produce mai putina vizibilite, dar si bani.

Asociatia Comitetelor Olimpice Europene nu are, evident, Kazahstanul printre membri, atletismul, prin European Athletics nici atat, si pana si un sport precum ciclismul, care are in cea mai importanta categorie valorica o echipa din aceasta tara, numita chiar Astana, selectionata an de an intre cele 18 grupari din WorldTour, nu plaseaza Kazahstanul in Europa, prin UEC, Uniunea europeana de ciclism.

Scriam aseara, amintindu-i si pe polonezi: “Bine ca am scapat cu viata”. Totul la cald, nu stiam de Buletinul medical (iata, la caseta tehnica a meciurilor din Kazahstan mai avem o rubrica…) al tricolorilor. Alex Chipciu e rupt, ruptura musculara, in loc de penalty, cum tot in loc de penalty Dragos Grigore s-a ales cu fractura de piramida nazala. Strigator la cer este ca arbitrul portughez De Sousa (poate afla cineva de cand a sosit ala tocmai de la Porto la Astana, peste 10.000 km, o fi venit din timp?), care vazuse clar agresiunea, nu l-a lasat pe Grigore dupa vreo 5 minute de ingrijiri pe margine sa intre in teren, pentru ca inca sangera!

Asta a vazut, dar agresiunile criminale ale trosnitorilor incurajati tocmai de el sa intre la rupere nu. Chiar, de la ce i-o fi curgand sange lui Grigore? Totul este pe fata, nesimtirea a ajuns dincolo de orice limite. Sa nu uitam de Cristi Sapunaru, cu 6 dinti sparti, care, dupa patania de la hotelul de lux (furt din camere, ca in motelurile de rendez-vous din America de Sud), nu a vrut sa mearga la spital in Astana.

Orbiti de mormanele de bani care le pica din cer, inconstientii care conduc fotbalul actual, toti, il vor distruge in urmatorul deceniu. Pentru ca acum, iata, parca nimic nu se intampla, noul sef al FIFA vorbeste de campionat mondial de 48 de echipe, Europa are deja 24 la campionatul propriu, fotbalistii vor juca, practic, doar in echipele nationale, un soi de francize. Asa ca solutia ar putea fi exact invers: cluburile, cele care platesc, luna de luna, jucatorii, sa-i puna la semnare sa renunte la echipa nationala. Iata, Anderlecht abia l-a luat pe Chipciu, a dat bani buni pe el, ii asigura un salariu bunicel, si acum ii face vizite la spital…

Advertisements