UPDATE La 7.220 km departare de Bucuresti, in preliminariile EUROPENE (haida, de!) ale Campionatului mondial de fotbal din 2018, din Rusia, pe un teren de plastic, o mocheta jumulita de toata jena, pe o temperatura din zona inghetului, Romania a trebuit sa dea dreptate polonezilor, care au terminat acum mai bine de o luna la egalitate: 2-2 cu Kazahstan si care exact asta au declarat – “bine ca am scapat cu viata”. Dar sa vedeti, in UPDATE ce au patit si ei, dar mai ales danezii…

Cu viata, dar nu intregi, pentru ca baietii cu pometii avantati joaca la rupere, asa ca Dragos Grigore a fost insangerat inca dupa primul sfert de ora, fiind inlocuit pentru ca nu i se oprea sangele (arbitru, la care voi reveni, nu l-a lasat sa intre in teren dupa ingrijiri, ca sangera, dar cand a primit cotul in nas s-a vazut ca ninge, desi era la 5 metri de faza), iar Chipciu a patit la fel.

Culmea este brigada de fluierasi si stegari a venit din Portugalia, taman de la Porto, in partea cea mai vestica a Europei, asa ca presupun ca au sosit din timp la Astana, prea pareau deja kazahi, dupa cum au condus meciul. De faza cu lovirea lui Dragos Grigore v-am spus, dar trebuie sa adaug si ce a comentat chiar in aceste momente Ion Craciunescu: lovitura a fost in suprafata de pedeapsa, deci penalty! De aia s-a facut ca nu vede nimic portughezul, care, mai aflam, a fost notat bine la ultimul meci european, intercluburi, de observatorul Alexandru Deaconu! Cand spun eu ca lumea arbitrajului este dincolo de orice morala si alte determinari, iata, nu gresesc.

Pe de alta parte, nici echipa noastra nu a mai avut vana de la precedentul meci, jucand retras, temator, parca marcata de obisnuita frica de succes. Culmea este ca pe un asemenea teren alde Daum a revenit la 2 inchizatori, pe langa Hoban coborandu-l si pe Razvan Marin, adica cel care trage bine de la distanta, si inca imprevizibil, cu ambele picioare. Astfel ca singurele pericole la poarta gazdelor, in afara marii ocazii din minutul 87, cand Enache a alunecat pe golania aia de covor asfaltic, la un metru de linia portii, neputand baga mingea in poarta, au fost suturile bine calibrate ale lui Razvan.

In timpul pauzei m-am uitat pe alte rezultate si am vazut un Uzbekistan-China 2-0, dar pentru zona asiatica. Pai, oameni buni, uitati-va pe harta, Taskentul este mult mai aproape de Europa decat aceasta creatie artificiala numita Astana (cu hoteluri de lux din care iti fura maruntisul din camera…). Apoi m-am uitat la datele exacte: Astana este, cum va spuneam, la 7.220 km, iar Taskent, la 4.634 km!

Adica cu 2.586 km mai departe, fix cat bati toata Europa, continentul, nu creatia artificiala facuta, pe bani grei, presupun, altfel nu incalcau in asemenea hal orice logica oamenii de la UEFA. Sa ne duca la Astana, un oras opulent cu hoteluri in care se fura si gazon de plastic chelit, de noi imbogatiti, ca si cum ar fi construit copia unui palat celebru, dar isi lasa pantofii la intrare, in “batatura”…

O mizerie de meci, un rezultat prost pentru noi, nefolositor pentru kazahi, care au si ei mandria ca nu ii bate nimeni acasa, cum s-a intamplat si in preliminariile Euro-2016! Bun, dar din toate acestea pierde fotbalul. Nu ca as plange pe mormant strain, dar va imaginati ca Danemarca va face 10.000 de kilometri la un meci din burta Asiei, in Kazahstan.

Si cand te gandesti ca Mondialul 2018 va fi in Rusia, care iti putea baga o grupa la Vladivostok si Novosibirsk, de faceai cantonamentul la Tokyo, ca e mai aproape…

In fine, meciul cu Polonia de pe 11 noiembrie devine chiar de ultima sansa, il jucam la Bucuresti si sa speram ca baietii vor avea timp sa-si linga ranile dupa trozneala asta “la oase”, ca in pustietatile asiatice!

PS. Ei bine, a fost in intregime o zi cu surprize, dupa ce Muntenegru a scos, practic, cel putin deocamdata, din cursa Danemarca, invingand-o cu 1-0 chiar pe terenul ei, iar Polonia a trebuit sa aiba in arbitru un aliat serios, care a prelungit meciul pana a marcat, prin inevitabilul Lewandowski, golul victoriei cu 2-1 in minutul 5 spre 6 al prelugirilor. Asa ca sa le luam cum au picat, ca, iata, nu se pot face pronosticuri in grupa asta.