Pe cat de neasteptat, pe atat de neexplicat, tocmai acum, in plina toamna, Uniunea ciclista internationala posteaza pe site-ul oficial un text intitulat “Cum sa lupti contra caldurii?”, trimitere evidenta la faptul ca federatia internationala si-a dat seama in ultimul moment ca a facut o eroare programand editia din acest an de sosea in Qatar, unde iti fierb creierii in cap, iar strazile sunt pustii (vezi si foto de la contratimpul U23, de luni).

Da, pentru ca la asemenea temperaturi cea mai buna arma cu care te poti lupta este undeva, in interior, la aer conditionat. Dar sportivii trebuie sa-si faca datoria, iar adjuvantele sunt in aceste zile dintre cele mai neobisnuite: veste refrigeratoare, pungi de gheata pe ceafa, dar si dintre cele folosite in curse, dar intr-o cantitate tripla, daca nu mai mult – bidoane cu lichid in serie, cu saruri minerale, pentru ca deshidratarea este pericolul cel mai mare.

Medicul lotului francez, Jacky Maillot, atrage atentia: “Pericolul consta in cresterea temperaturii centrale a organismului. In caz de efort dus la maximum, cum se intampla la contratimp, aceasta temperatura poate ajunge dupa numai 10-15 minute la 39,5 sau 40 de grade. Se stie ca temperatura critica se situeaza in general la 40 de grade. Creierul trimite atunci un mesaj catre muschi:, comunicand: ‘opriti producerea caldurii, efortul’. In acest moment alergatorii incep sa resimta o slabiciune, o stare de rau”.

Pentru a aborda astfel de situatii in cele mai bune conditii, ciclistii isi supravegheaza hidratarea. Pe langa masuratorile traditionale (greutatea, de pilda), de acum se foloseste un aparat de bio-impedancemetrie, un fel de curent electric care permite in special masurarea hidratarii corporale. In Qatar, organizatorii au climatizat un mare hangar in zona startului in cursele contratimp, pentru ca alergatorii sa poata face incalzirea clasica… la rece. Dar oricare ar fi reteta folosita, toti alergatorii afiseaza la sosire o temperatura corporala de peste 39 de grade si chiar 40 de grade!

In ce priveste cursele in linie, riscul de deshidratare este legat de durata, pana la peste 6 ore pentru cursa profesionistilor de duminica viitoare. “Va trebui sa folosim un bidon si jumatate-2 bidoane (de cate 50 centilitri) pe ora de cursa, mai mult decat intr-o etapa de Tur al Frantei pe canicula. La care se adauga umiditatea.

In privinta pulsului, acesta creste cu 10-15 pulsatii in medie fata de in mod obisnuit, la toti la 200 de batai pe minut. S-a controlat Christophe Riblon duminica, ziua contratimpului pe echipe, cand a ajuns, la sosire, la 198 batai pe minut, desi in mod normal nu sare de 185. Totusi, ceva incurajator pentru o parte din concurenti: femeile, s-a constatat, transpira mai putin decat barbatii.

Evident, nu se face sa nu amintim si medaliatii de luni. In cursa cea mai importanta a zilei, cea de contratimp pentru tineret (U23), a fost o dubla germana. Aurul l-a luat Marco Mathis, 22 de ani, cronometrat pe 28,9 km in 34’08” (medie orara, 50,8 km), iar argintul, de Maximilian Schachmann, la 18 secunde. Bronzul a ajuns in Australia, fiind cucerit de Miles Scotson, la 37 secunde.

S-a disputat, de asemenea, si cursa contratimp pentru junioare, castigata de olandeza Karlijn Swinkels, in 18’21” pe 13,7 km, urmata de italianca Lisa Morzenti, la 7 secunde si de frantuzoaica Juliette Labous, la 21 secunde.

Advertisements