* Grupa E: Polonia-Danemarca 3-2; Muntenegru-Kazahstan 5-0.

Vedeti cum e fotbalul asta: am invins sambata cu 5-0 Armenia la Erevan, iar daca Nicolae Stanciu ar fi marcat penalty-ul ala din prelungirile meciului cu Muntenegru si am fi avut acum 6 puncte, toata lumea era geniala, aveam maximum de puncte dupa primele doua partide, primele obtinute mai greu, ca asa este la inceputul unei noi campanii, demarezi mai greu etc, etc.

Pe de alta parte, poti spune ca am fi ramas cu bazaconia aia de alcatuire a echipei de la jocul de la Cluj-Napoca, iar alde Daum facea din nou improvizatii? Pai cam poti, ca incep alte truisme: echipa castigatoare nu se schimba, calificarea e pe puncte, nu pe joc frumos si tot asa.

Grupa insasi a acestor preliminarii la CM-2018 este una care ne tine agatati cu sanse in continuare, pentru ca, de valori aproximativ egale, echipele isi dau pe rand la cap. Iata, sambata Polonia, plecata dupa ce a facut egal la Astana, bate Danemarca cu 3-2, singura cu victorie dupa prima runda, iar Muntenegru, care a avut un noroc chior cu noi, a batut de a rupt, cu 5-0, Kazahstanul, care egalase Polonia in prima etapa.

In plus, la noi bobii au cazut cum nu se poate mai bine: hent intentionat pe linia portii in minutul 2, cu Bogdan Stancu-specialistul in penalty-uri in teren, 1-0 in minutul 3, apoi repede 3-0, in minutu 12, 4-0 dupa nici o jumatate de ora de joc si 5-0 scor final, cu goluri marcate de fix jumatate din jucatorii de camp si, mai ales, cu o alta abordare, mai curajoasa.

Ca asta s-a datorat pregatirii mai serioase a meciului si alegerii unei tactici mai bune (joc direct pe poarta, fara labartarea nesfarsita pe margini, cu centrari, pe care s-a vazut clar, mai ales in fata muntenegrenilor, ca nu le prea agream), rezolvarii problemei principale, cea a victoriei foarte rapid sau valorii atat de scazute a adversarilor care au mai fost si nauciti de ceea ce li s-a intamplat, ei bine toate astea le vom vedea marti, la Astana, cand vom juca impotriva Kazahstanului.

Daca vom confirma printr-o noua victorie, ramanem solid in carti, mai ales ca anul acesta il incheiem cu derby-ul Romania-Polonia pe teren propriu, cand totul va fi in mana noastra. Ca sa nu vorbim ca pana atunci vedem cum stau si ceilalti, tot marti fiind programate Danemarca-Muntenegru si Polonia-Armenia.

Oricum, cateva lucruri pozitive, dincolo de victorie si mai ales de scorul de la Erevan, carora le-am pus totusi o mica surdina, un bemol, ca nu se stie niciodata (mi-e si frica sa nu inceapa odele si ditirambii): putem juca si altceva decat vesnica posesie stearpa si transeele sapate ca salahorii apararilor (am marcat acum aproape cat in toate meciurile din preliminariile Euro-2016, cand am balmajit-o si s-a vazut la turneul final), adica mai repede, mai direct, pot fi promovati linistit jucatori foarte tineri (iata, acest Razvan Marin, marfa!), iar un Nicusor Stanciu, de pilda, a putut trece peste necazul de data trecuta si a avut, in sfarsit, personalitate, si asta nu numai etalata, pentru el, ci pentru echipa. Doamne-ajuta!

A, sa nu uit: au marcat Bogdan Stancu (3 din penalty), Adi Popa (10), Razvan Marin (12), Nicusor Stanciu (29) si Alexandru Chipciu (53, si el in crestere vizibila).

Advertisements