* Prima zi a Mondialelor de ciclism de la Doha, “nederanjata” de public (vorba aia, ce cauta ciclismul in Desert?), dar si semiclasica Paris-Tours, care a implinit anul acesta 120 de ani, fiind prima cursa ciclista de asemenea amploare din istoria ciclismului, au fost dominate duminica de echipa belgiana Etixx-Quick Step.

La contratimpul pe echipe de la Doha, Etixx a reluat seria succeselor din 2011 si 2012 (cand se numea doar Quick Step), cu un succes colosal, dupa ce a parcurs 40 km in 43’32”, adica o medie exceptionala, de 56,426 km. Asta da o idee si despre faptul ca traseul nu a avut practic nici o dificultate, nici macar de ordin tehnic, doar cateva curbe, si acelea largi, generoase, pe o sosea plata ca-n palma, astfel ca si pozele au fost greu de facut, cea de mai sus fiind una din putinele posibile la o usoara deviere de traseu spre dreapta.

Pe locul secund a venit campioana ultimelor doua editii, BMC, la 11″, iar pe 3, cu o binemeritata medalie de bronz, revelatia sezonului, Orica, la 37″. Sky, aflata in mari tulburari dupa dezvaluirile legate de Sir Bradley Wiggins si dopajului lui “avizat”, a venit abia pe 4.

* La feminin, primele au trecut olandezele de la Boels-Dolmans, si aici cu un timp si o medie orara, in consecinta, bune, 40 km in 48’41” (49,298 km/h), urmate de Canyon-SRAM (Germania), la 48″ si de o alta echipa germana, Cervelo, la 1’56”.

* In cursa cea mai veche a ciclismului profesionist, Paris-Tours, totul s-a decis pe ultimii 500 m, cand campionul olimpic la Omnium la Rio de Janeiro, columbianul Fernando Gaviria, de la Etixx, cum va spuneam, singur-singurel in pe fata plutonului, fara trenulete si alte ajutoare, si-a luat inima in dinti si a atacat in forta, spre surpriza tuturor echipelor sprinterilor desemnati si sprijiniti din rasputeri. Gaviria a castigat dupa o portie zdravana, de 252,2 km, in 5h22’03”, fiind urmat de francezul Arnaud Demare si de belgianul Jonas Van Genechten, in acelasi timp.

* Bucurestiul si-a intampinat Maratonul Raiffeisen, ajuns, acesta, sponsorizat de cunoscuta banca, la editia a 9-a, asa cum se cuvine, cu strazile eliberate de poluatorii de automobilisti, dupa ce 14.000 de oameni asteptau o indurare de la Primaria Generala cam opaca la sport, dar mai ales cu un soare stralucitor, dupa 2 zile de ploi. In privinta performantelor, ele au fost, ca rezultate in cursa de 42,195 km, nici prea-prea, nici foarte-foarte, la masculin castigand kenyanul James Barmasi Kiptum in 2h15’05”, iar la feminin, etiopianca Zeritu Begashaw, ca si anul trecut, cronometrata pe cei 42,195 km in 2h40’33”.

Imbucurator a fost, in schimb, ca rezultat sportiv (dincolo de cel organizatoric, exemplar, care ar putea urca anul viitor rangul cursei bucurestene, la treapta de bronz), a fost faptul ca o romanca, Ana Veronica Rodean, a reusit sa prinda locul 4, in 2h51’05”, iar la semimaratonul feminin toate treptele podiumului au fost ocupate de alergatoare din tara noastra, in ordine Adela Paulina Baltoi, Ingrid Mutter si Maria Magdalena Veliscu. Conteaza mult sa stii ca ai o cursa la tine, vezi traseul, te pregatesti pe el si, iata, iti imbunatatesti performantele, aceasta, adica organizarea de competitii de soi, fiind una din metodele de crestere a sportului de performanta, vezi tenisul feminin, care a avut o sumedenie de turnee ITF, acum si unul WTA, care au ajutat la cresterea sportivilor proprii.

* Meci turbat, de-a dreptul, in Liga campionilor la handbal masculin, in sala Dinamo plina ochi (deci cu 2.000 de spectatori, numar decent pentru noi), campioana Dinamo terminand in cele din urma la egalitate: 26-26 (11-13), cu selectionata balcanica numita Besiktas Mogaz HT Istanbul. Turcii, ca sa zic asa, au condus aproape tot meciul, inclusiv la pauza cu doua goluri, dar dinamovistii au reusit sa ia conducerea 26-25 in ultimul minut.

Besiktas, in inferioritate numerica, nu reusea sa se apropie de poarta gazdelor pentru a egala, si chiar in ultima secunda de joc iranianul Allahkaram Esteki face un fault absurd, la 15 metri de poarta, iar noul regulament este clar: cartonas rosu si 7 m, indiferent unde se produce faultul, daca are loc in ultimele 30 de secunde ale meciului, astfel ca echipa turca a egalat.

Pana la urma a fost un rezultat echitabil, daca este sa fim corecti, iar Dinamo se mentine in cursa pentru calificarea in faza urmatoare a celei mai importante competitii intercluburi, in care nu a mai jucat de atata amar de ani, fiind neinvinsa (1 victorie si 2 egalitati, intre care una in deplasare) pana acum. Daca mai invata si regulamentul si nu face greseli atat de grave ar fi si mai bine.

Advertisements