Un asemenea dialog incepe sa devina din ce in ce mai probabil in ultima vreme, dupa ce s-a aflat ca, in pofida, ba chiar in ciuda Agentiei Mondiale Antidoping si profitand de modul cam partinitor in care a actionat aceasta mai ales in ultimul an, lacoma de spectacole gratuite, au inceput sa apara informatii dure.

Pe scurt, lucrurile stau cat se poate de simplu: problema momentului o constituie aceste AUT, autorizatiile pentru uz terapeutic.

Ultimul caz rasunator, proaspat, de azi dimineata, este cel al celui mai bun rugbyst din lume din ultimii ani, uvertura neo-zeelandeza Dan Carter, acum jucator in Franta, la Racing 92, caruia i s-au descoperit corticoizi, ca si coechipierilor lui Joe Rokocoko si Juan Imhoff, inaintea finalei ultimului campionat al Frantei, care era autorizat sa faca tratament, dar fara… AUT, cum anunta acum clubul din Hexagon.

Ziarul L’Equipe de ieri denuntase acest control pozitiv, pentru uvertura cea mai buna din istorie, ca si pentru aripile amintite, neo-zeelandez si argentinian, titlul fiind cucerit de Racing 92 contra Toulon. Ca acum vine clubul campion si spune ca un dublu campion mondial intr-un sport de duritatea rugby-ului este atat de bolnav incat are nevoie tot timpul de tratament, chiar si fara dispensa medicala, incepem sa ne cam luam de ganduri.

Dar ce facem, de fapt, cu dopatii cu acte in regula, care, avand ghinionul, probabil, ca fac sporturi olimpice si deci sunt mai urmariti fac rost de autorizatii cu nemiluita, cel mai afectat fiind ciclismul de mare clasa, in continuare. Cazul Wiggins este chiar strigator la cer, cel innobilat de regina in 2012 avand anual AUT din partea Uniunii cicliste internationale.

In ce-l priveste pe Sir Bradley Wiggins, grupul de hackeri Fancy Bears a publicat recent 5 pagini de documente cu antetul UCI. Primele 2 privesc AUT valabile o an pentru inhalarea a trei molecule utilizate contra astmului, din 2008 si 2009, cand britanicul alerga pentru Garmin. Urmatoarele 3 sunt pentru AUT care permit injectarea de corticoizi contra problemelor respiratorii, pentru 2011, 2012, 2013, cand era la Sky.

Marea problema este a corticoidului injectabil, triamcinolon acetonid, care este un produs puternic, folosit in mod obisnuit cand alte substante nu au efect si deci nu este de uz preventiv. Apoi, chestiunea este ca a fost injectat, desi Wiggins a afirmat ca nu a folosit niciodata seringi, in afara de vaccinuri. In fine, aceste injectari s-au produs fix inainte de Turul Frantei, in fiecare an!

Efectele corticoizilor sunt, dincolo de actiunea curativa, efecte multiple: atenuarea durerii si oboselii mentale, slabire. Unele efecte sunt “extreme”, cum a declarat fostul alergator Joerg Jaksche, ceea ce a dus la interzicerea cortidoizilor sintetici, fiind considerati dopanti.

Evident, Wiggins si mai ales Sky au spus sus si tare, repetat, ca campionul olimpic are nevoie de asemenea medicamente, dar ramane o intrebare peste cazul acesta, e-adevarat, de rasunet: cum este posibil ca UCI sa acorde 400 de AUT pe an? Pentru ca, dupa ce s-a batut cu pumnii in piept ca lupta impotriva dopajului, Agentia mondiala antidopaj a dat liber, in fapt, federatiilor internationale, permitandu-le sa aprope, iata, astfel de autorizatii cu nemiluita. Si, orice s-ar spune, cam pe spranceana!

In secolul trecut a avut o voga deosebita o carte despre marii bolnavi care au condus lumea. Acum, dupa cum se vede, putem ajunge la marii bolnavi care domina sportul mondial? Pentru ca aici, dupa cum se vede clar, nu-i vorba de tratamente pentru oameni sanatosi, ci declarati bolnavi. Cu anii, cronici! Iar numele sunt dintre cele mai mari!

Advertisements