* Simona Halep nu a avut mari probleme la debutul ei in Turneul Premier de la Beijing, din categoria aflata imediat sub Marele Slem, cu premii de 5.424.394 dolari, invingand-o inainte de a se implini o ora, adica fix in 59 de minute, pe belgianca Yanina Wickmayer, cu 6-2, 6-2.

Cele 120 de puncte (alaturi de cecul asigurat de 62.768 dolari) ii consolideaza jucatoarei constantence de tenis locul 3 in 2016, inscriind-o printre favoritele la titlul in Turneul Campioanelor de la Singapore, nu numai prin pozitia din ierarhia mondiala, ci si prin constanta rezultatelor din aceasta toamna.

In optimi, Halep se va confrunta cu chinezoaica Shuai Zhang, nr. 36 mondial, care marti a s-a chinuit, în trei seturi, 6-3, 4-6, 7-6 (4), cu americanca Alison Riske, nr. 60 mondial, venita din calificari.

* Tot din tenis, dar nu numai, vine si stirea zilei, practic: Maria Sarapova a primit, in cele din urma, in urma apelului la Tribunalul Arbitral pentru Sport, pedeapsa minima dupa ce a recunoscut ca a folosit Meldonium, adica 15 luni, fata de cele 24 primite initial. Oricum, sezonul actual este pe duca, ultimele 3 luni fiind, practic, fara competitii, astfel ca Masa are motive sa exulte, la aflarea vestii ca va reveni in competitii in 26 aprilie: “Este una dinre cele mai fericite zile din cariera mea, deja numar zilele pana in aprilie”.

Spuneam ca importanta deciziei este si din alte privinte nu numai pentru tenis si Sarapova, ci si pentru ca da semnalul ca anul viitor nu vor mai fi introduse pe lista interzisa a substantelor otova, fara verificarea tuturor consecintelor, cum a fost in cazul Meldoniumului, care a acut multe victime nevinovate si a dat peste cap multe cariere.

Aceasta informatie a venit dinspre Agentia Mondiala Antidoping, care a anuntat ca pe lista din 2017 vor intra doar substantele bine verificate, inclusiv in ce priveste perioada de retentie in corp. De asemenea, dupa valul de dezvaluiri privind autorizatiile de uz terapeutic se va umbla si aici, mai ales in ce priveste corticoizii, pentru ca prea apar multi bolnavi de astm care se trateaza, cei mai multi in ciclism (400 in 2016 AUT-uri acordate, enorm!).

* Pentru ca Federatia romana de fotbal pare sa nu se fi trezit din euforia in care o duce dupa ce sefii s-au trezit pe niste posturi si cu niste bani la care nici nu visau, lasand totul vraiste, iata ca Liga profesionista de fotbal a sarit ca arsa la arbitrajele scandaloase din ultima vreme, atragand atentia intr-o scrisoare deschisa adresata analfabetilor pusi pe rele de la Comisia Centrala a Arbitrilor:

”Fotbalul ii include si pe arbitri, dar nu este al arbitrilor, ci al fotbalistilor, al antrenorilor si al spectatorilor, mai ales al spectatorilor. Acest fel de a imparti dreptatea intoarce spatele tocmai oamenilor care vin la stadioane, care privesc din fata televizorului o competitie evident alterata de modul de a arbitra al multor astfel de ‘cavaleri ai fluierului’. Am mai spus-o, continuam sa credem ca informarile venite din partea reprezentantilor cluburilor cu privire la calitatea arbitrajelor ar trebui sa fie luate în calcul de catre membri comisiei dumneavoastra, cu ocazia promovarii, retrogradarii sau prezentei pe lista FIFA”.

Textul este, spre deosebire de bazaconia de comunicat al CCA de luni, bine articulat, poate prea evaziv dupa gustul meu, dar spune clar niste lucruri, pe care le-am scris si eu aici aseara: spectatorilor incepe sa le stea in gat unii baieti cu fluiere si steaguri care o pot pati, ca ei traiesc din ce li se da din fotbal, nu din ce ciordesc, pe fata si ca, pentru a da bine afara (totul e imagine in tara asta, ati observat?) arbitrii cat de cat valorosi, adica avand ecuson FIFA, oricum mai scoliti, sunt protejati, cu putine delegari interne, mai ales la meciuri ciudate, gainariile facandu-se cu fomistii dispusi sa execute orice comanda! Sa vedem ce urmeaza…

* Stire tare, venita de la Senatul Romaniei: miercuri, camera superioara a Parlamentului il va avea drept oaspete pe fostul boxer americaan Mike Tyson, invitat in toata regula la sedinta plenului. Chestia asta este anuntata cu un entuziasm incredibil, ni se spune si cand aterizeaza Tyson (la 11,00) si ca va dori sa viziteze “aceasta cladire frumoasa”, dupa cum ne spune secretarul Senatului Ben-Oni Ardelean (ce prenume!!). Poate vin mai multi la munca maine, ca altfel cam bate vantul.

Advertisements