* In concursul kaiac ale Jocurilor Paralimpice de la Rio de Janeiro, sportivii romani Mihaela Lulea (kaiac-L3) si Iulian Serban, la proba similara masculina, au ocupat locurile 4, la distanta mica de podium, surpriza venind de la Ilie Serban, care are titluri si medalii in competitiile mondiale si europene la ceea ce se numeste, generic, paracanoe.

 

Astfel, cea mai mare delegatie de paralimpici trimisa vreodata la Jocurile rezervate persoanelor cu dizabilitati ramane, cu 3 zile inainte de finalul competitiei, cu o singura medalie, cea de bronz de la judo, obtinuta la nevazatori de Alex Bologa, la categoria 60 kg.

Aceasta si pentru ca mult mediatizatul paraciclist Eduard Novak a obtinut si la contratimpul pe sosea un loc departe de podium (6, la categoria C4), iar Attila Olah a fost penultimul la clasa C2 (cea mai putin afectata de handicap, rezervata, potrivit regulamentului international, “Sportivii au o dizabilitate la un picior, dar sunt capabili sã pedaleze normal utilizându-ºi ambele picioare (cu sau fãrã protezã)”. Olah a reusit sa treaca de un sportiv ghanez, care nu are nici macar datele biografice pe site-ul oficial al Jocurilor.

* Raman la Rio de Janeiro pentru a consemna si faptul ca printre sportivii gasiti de hacker-ii rusi scutiti medical pentru tratament, din care s-a facut atata galagie zilele acestea, citandu-se nume tari, precum cele ale jucatoarelor de tenis Serena Williams si Venus Williams, precum si gimnasta cvadrupla campioana olimpica la gimnastica Simone Biles, a fost citata si canotoarea romanca medaliata cu bronz Roxana Cogianu, care a urmat un tratament medicamentos, prescris in toata regula, cu toate avizele necesare, dupa o operatie.

Federatia romana de canotaj a anuntat ca despre acest tratament au fost informate si si-au dat acordul federatia internationala si Agentia Mondiala Antidopaj, astfel ca, asa cum banuiam, marea descoperire a “Ursului haios” cum isi spune grupul de hoti informatici rusi (probabil unitate FSB, adica fostul KGB, ca tot s-au bagat, dovedit, si la furatul esantioanelor doldora de doping ale sportivilor rusi la JO de iarna de la Soci, din 2014) s-a dovedit o petarda.

Si totusi, noi ce mai asteptam sa premiem sportivii de la Jocurile Olimpice, faptul ca, fara sa produca nici o urma de proba, TVR, acum marea toba pe care defileaza unul dintre paralimpici, a spus ca halterofilul Gabriel Sincraian a fost dopat? Asteptam hacker-ii din Calea Dorobantilor sau ce?

* A devenit oficial: Alberto Contador, dublu castigator al Turului Frantei, s-a transferat de la Tinkoff la Trek-Sagafredo, trupa americana, pentru sezonul 2017. Alaturi de el a venit si excelentul coechipier Jesus Hernandez si directorul sportiv Steven De Jongh.

* Spaniolul Jonathan Castroviejo este primul campion european din istorie la categoria Elite in proba de contratimp, trecand primul linia de sosire la Plumelec, unde se desfasoara in aceste zile prima editie a campionatelor continentale. La feminin, a castigat Ellen van Dijk.

De la competitie, cum v-am mai spus, o premiera in istoria ciclismului, reprezentantii Romaniei lipsesc cu desavarsire, o rusine pentru istoria acestui sport la noi! Una din cauze este ca nu are federatie, nu exista federatia romana de ciclism in documentele oficiale din tara noastra, va vine sa credeti? Veti vedea, stati pe aproape.

* Zvonurile ca Aleksander Ceferin, noul presedinte al Uniunii europene de fotbal ar fi omul lui Gianni Infantino, noul, si el, presedinte al FIFA, incep sa prinda cheag, ieri slovenul (nu slovacul, cum zice cu obstinatie GigiTV) numindu-l in functia de secretar general al UEFA pe grecul Theodore Theodoridis. Adica pe fostul secretar general adjunct al lui Gianni Infantino, cand acesta ocupa postul de secretar general la UEFA. Poate deschid o casa de avocatura, ca vedem ca fotbalul cam are nevoie…

Advertisements