Surpriza, mai ales ca scor, la Congresul Uniunii europene de fotbal de la Atena: slovenul Aleksander Ceferin a fost ales in disputa cu olandezul Michael van Praag, cu 42-13, presedinte al forului continental, pana la sfarsitul mandatului initial votat al lui Michel Platini, adica penru urmatorii 2 ani si jumatate.

De profesie avocat, in plina ascensiune, in varsta de aparoape 49 de ani (ii va implini pe 13 octombrie), Aleksander Ceferin este presedinte al Federatiei slovene de fotbal din 2011, iar “in civilie” este director executiv al unei firme de avocatura care reprezinta sportivii, infiintata de tatal lui, de asemenea absolvent al Facultatii de drept din Ljubljana. A practicat fotbalul la nivel de amatori, in echipa… avocatilor din capitala slovena pana in 2005, dar a intrat in lumea fotbalului mare ca membru al Executivului NK Olimpja Ljubljana, intre 2006 si 2011.

Casatorit, are 3 copii, vorbeste fluent engleza si italiana, a fost ales presedinte al Federatiei slovene in 2011 si reales in februarie 2015. In plina euforie a succesului, o revista norvegiana il numeste “omul lui Infantino”, ceea ce mai scade din entuziasm…

Orice s-ar spune, alegerea este surprinzatoare, dar este un raspuns clar al tarilor mici, in Europa covarsitor mai multe decat cele puternice, iar in conditiile sistemului un membru-un vot numarul este decisiv, revolta fiind, cred eu, determinata de masura de-a dreptul nesimtita a asa-zisei reforme a Ligii campionilor, in care primele 5 campionate erau din nou avantajate atat numeric (se revenea la 4 echipe pentru primele tari in ierarhia continentala a coeficientilor UEFA), dar mai ales prin impartirea banilor din nou preponderent pentru “granzi”.

De altfel, pana si protejatul Vestului, olandezul Michael van Praag, a simtit cum bate vantul (apropo, sloganul slovenului castigator este Vantul schimbarii), anuntand la depunerea candidaturii ca va reface “reforma Ligii campionilor”.

Alegerea lui Ceferin pare o surpriza, dar s-o vedeti pe asta: reprezentantul UEFA in Consiliul Federatiei internationale de fotbal (FIFA) a fost aleasa, prin aplauze… italianca Evelina Christilin, singura candidata de altfel, astfel ca surpriza este tocmai acest stil de desemnare! Daca va mai spun ca doamna in varsta de 60 de ani a fost componenta a echipei de schi alpin a Italiei, deci nicio legatura cu fotbalul (doar ca a organizat sarbatorirea centenarului clubului Juventus Torino) si ca este absolventa de istorie va dati seama ca fotbalul devine din ce in ce mai evident condus nu de organizatii profesionale, ci de firme, cu criterii manageriale, vezi si cazul Infantino.

Sa amintesc ca la Congresul de alegeri de la Atena este prezent si Michel Platini, la prima sa iesire publica, cu dispensa, care a declarat, la acest moment de adio, ca are constiinta linistita. “Sa stiti, pur si simplu, ca am constiinta linistita. Sunt sigur ca nu am comis nici cea mai mica greseala si voi continua lupta judiciara”, a spus el intr-un mic discurs.

In fine, ca o concluzie ramane o intrebare: fotbalul vrea sa se reformeze cu adevarat sau este doar intr-o cursa de schimbare a imaginii? Oricum, trebuia facut ceva, mai ales ca stirea cea mai recenta din fotbalul mare este ca insusi Kaiser Franz Beckenbauer a fost prins cu mana in sacul cu bani, primind, ca “voluntar” la organizarea CM din 2006, 5,5 milioane de euro de la un sponsor al competitiei, cu prilejul semnarii parteneriatului cu federatia germana…

Advertisements