* Hacker-ii rusi, care isi spun singuri “Fancy Bear”, dar sunt numiti Tsar Team (APT28), ca unitate de sponaj ciberbetic ruseasca, si despre care s-a anuntat ca au atacat banca de date a Agentiei mondiale antidoping (AMA) avea, de fapt, o singura tinta: SUA! Au schimbat terenul de disputa si in sport!

De fapt, singuri si-au pe fata tinta, publicand acum documente din dosarele sportivilor americani ‘acuzati’ de dopaj, atacand, din cate se intelege, si sistemul informatic al Comitetului olimpic american. Eu am si banuit, de ieri, ca nu este vorba, practic, de un atac la documentele AMA, ci cu directie clara, impotriva americanilor, facandu-se public doar numele mari, surorile Williams si Simone Biles.

Ceea ce te pune din prima pe ganduri este ca abia astazi s-au gandit sa mai dea un nume, al baschetbalistei Elena Delle Donne. Dar si ea este un nume important in sportul american, fiind componenta celei mai puternice reprezentative de baschet de la Rio, mai convingatoare chiar decat echipa masculina.

De fapt, hackerii rusi nici nu aveau de ce sa gaseasca documente la AMA, pentru ca, fiind vorba de prescriptii medicale, acestea nu aveau de ce sa figureze la dopaj.

* Pe de alta parte, chiar AMA a deschis Cutia Pandorei, in aceasta primavara, cand au dat tot o bomba de hartie: Maria Sarapova dopata cu o substanta care nu era interzisa cand i-a fost recomandata de medici, celebrul Meldonium, iar studiile privind retentia in corp a substantei nici nu au fost facute.

Dupa cum se vede, batalia a devenit nu numai globala, ci si totala, amestecand si sportul in ciorba stricata a politicii mondiale. Nu ca aveam vreo indoiala ca este asa, dar acum totul a devenit pe fata, iar victimele colaterale vor fi din ce in ce mai multe.

* La Jocurile Paralimpice de la Rio au inceput dimineata intrecerile pe sosea, prima cursa fiind proba de contratimp rezervata categoriei C2, unde reprezentantul Romaniei, Attila Olah, s-a clasat pe penultimul loc (14 din 15 participanti). Aici chiar ca se potriveste sintagma pusa in seama lui Pierre de Coubertin (nu exista niciun document care sa o probeze, dar suna bine si a ramas asa in memorie) “Totul este sa participi”, intrucat pe velodrom Attila a fost ultimul, al 26-lea, la singura proba la care a participat acolo, 1.000 m.

* Dovada de ipocrizie fara margini din partea noului presedinte al Federatiei germane de fotbal, Reinhard Grindel, care l-a criticat pe Franz Beckenbauer ca a luat 5,5 milioane de euro “bonus” de la un sponsor al CM, ca “voluntar”, la incheierea contractului. “Nu am stiut pana luni ca a primit considerabila suma de 5,5 milioane de euro pentru organizarea CM 2006. Cunoscand acest amanunt nu mai putem spune ca activitatea sa a fost onorabila”.

Daca domnului Grindel i se pare “amanunt” o suma de 5,5 milioane de euro, iata un amanunt si mai tare, ca tot zice el ca nu se stia ca Beckenbauer a luat bani: in 2010, federatia germana a fost nevoita sa plateasca impozit pe suma respectiva de peste 1 milion de euro, iar un an mai tarziu “Kaiser”-ul a returnat plata taxelor catre DFB, recunoscand, asadar, inca de acum 5 ani spaga!

Declaratia actualului presedinte al DFB a fost facuta la Atena, la Congresul UEFA, unde a fost ales slovenul Ceferin presedinte. Acum si-au adus aminte votantii de pozitia “candidatului celor mici” in principala problema a momentului, reforma Ligii campionilor prin care sunt recompensate marile campionate, de la numarul de echipe (vor avea cate 4 reprezentante fata de 3 acum), cat si la bani. Recent, in L’Equipe el declarase: “Daca voi fi ales, nu voi putea schimba nimic”. Asa ca nu va faceti iluzii sa nu aveti deziluzii…

Advertisements