Figura interesanta din ilustratia de mai sus nu este o reproducere dupa vreun portret de la inceputul secolului trecut, ci chiar a noului patron al Formulei 1, Chase Carey, un american de 62 de ani, director in locul celui care parea ca nu se mai da dus din post, scotianul octogenar Bernie Ecclestone.

Si totusi, dupa cat se pare, Liberty Media, grupul media american detinut de Rubert Murdoch, nu renunta nici la scotian, numai ca i-a dat o functie cumva pe strapontina, “mana dreapta” a lui Carey, un personaj usor de recunoscut, evident, dupa mustata lui “sub forma de ghidon”, pe care in 2011 revista Vanity Fair l-a clasat drept al doilea mustacios cel mai puternic din lume.

Pe de alta parte, aceasta mustata disimuleaza marturia unei povesti dramatice, tragice chiar, o cicatrice capatata ina din studentie dupa un accident rutier, cand Chase Carey, student la Universitatea din Colgate se deplasa la un meci de fotbal, ca pasager. La teribila coliziune, soferul a murit pe loc, dar viitorul patron al F1 a trecut prin parbriz, scapand ca prin minune.

Absolvent al Harvard Business School, Carey a inceput sa lucreze la reteaua de televiziune Fox in 1988, ocupand succesiv mai multe posturi, pana la director general. La inceputul anilor 1990, a reusit sa-l convinga pe Rupert Murdoch, fondator al Fox, sa achizitioneze drepturile de televiziune ale National Football League (NFL), pana atunci difuzate de CBS, pentru 1,5 miliarde dolari.

Descris ca un negociator fin, abil, fara imaginea de duritate a omului de afaceri necrutator, Carey a reusit o lovitura de forta, care permite canalului american sa-si ia pur si simplu zborul, ca urmare succeselor de audienta, concurand cu mare succes NBC, ABC si, deci, CBS.

Jucator de rugby in timpul universitatii, suporter fara rezerve al francizei de fotbal american New York Giants si amator de sport in general, el a participat din plin si la lansarea Fox Sports Net in 1997.

Cel mai bun aliat al lui Rupert Murdoch, i-a devenit mana dreapta pana la o asemenea postura incat mogulului media l-a calificat drept “partener si consilier de incredere”, acordandu-i postul de director general al grupului media News Corporation, in iunie 2011. Dupa 2 ani, a preluat statutul de sef de exploatare al Twenty-First Century Fox, inainte de a prelua postul de vicepresedinte, in 2015.

Caractarizat de New York Magazine ca “un tip normal, cu o mustata respectabila”, Chase Carey intentioneaza “sa duca Formula 1 si mai sus. Aceasta inseamna sa dezvolte marca F1, sa imbogateasca portofoliul de parteneriate si sa creasca monetizarea digitala”.

Dar fiind parcursul sau de pana acum si reputatia, nu ar prea fi motive sa ne indoim… Voi reveni, poate inainte de reluarea CM, de duminica, de la Singapore, cu perspectivele vazute de specialisti in aceasta mutare spectaculoasa din sport-business.

Advertisements