* “Cvadrupla campioana olimpica americana de gimnastica Simone Biles si compatrioatele ei de la tenis, inca si mai cunoscute, surorile Williams au fost dopate la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro”, acesta este ‘verdictul’ dat de niste hacker-i, din toate informatiile rusi, care pretind ca au intrat in serverele Agentiei Mondiale Antidoping si au descoperit “bomba”.

Bomba care incepe sa se cam fasiie de la inceput. Una ca este vorba de rusi, ca si in cazul candidatei la presedintia SUA Hillary Clinton, nu foarte amabila fata de Putin, a doua ca rusii au un razboi cu dopingul cu americanii (iar exemplele date sunt ‘di granda’ numai de la americani), a treia si cea mai importanta: toti sportivii asa-zisi dopati descoperiti de respectivi hoti informatici aveau prescriptie medicala.

Or, conform regulamentelor, in cazul unor tratamente, federatiile internationale, cu aprobarea AMA, pot acorda retete medicale pentru anumite afectiuni de care sufera unii sportivi. Ceea ce este ciudat, totusi, este ca Simone Biles a luat, la 19 ani, psihostimulente (metilfenidat) si amfetamine, iar La Gazzetta dello Sport face o paralela foarte interesanta cu Meldonium, care a fost luat, tot astfel, cu prescriptie medicala (in cazul Mariei Sarapova, suspendata totusi 2 ani), iar diferenta de tratament este evidenta. Plus ca sa-ti fie prescrise narcoleptice la acest nivel…

* De maine se disputa la Plumelec, in Franta, prima editie a Campionatelor europene de ciclism pe sosea, competitie transferata de la Nisa, dupa atentatul de pe 14 iulie orasul de pe Cote d’Azur declinand onoarea. Ceea ce ma soccheaza pe mine este ca nu va fi prezent la aceste prime Campionate europene ciclismul romanesc, care, iata, nu mai exista absolut deloc, pentru ca nu vom fi prezenti nici la Mondialele din octombrie, de la Doha, desi avem un loc.

Din cate stiu, Serghei Tvetcov, primul roman in clasamentul mondial, deci cel care ocupa de drept acel singur loc pentru Romania la seniori, nu mai vrea sa se duca pe banii lui la concursuri sub culorile Romaniei, pentru ca asa-zisa federatie de ciclism, o fantoma avand un frunte un sportiv paralimpic (dupa cum se labarteaza pe toate site-urile si retelele de socializare), nu sprijina reprezentarea romaneasca, decat in forma aceasta, personala, Eduard Novak si atat, care se duce la pregatiri, la concursuri, la mondiale, pentru sportivi cu handicap, evident, luand cu el pe cine vrea, desi, iata, la Jocurile Paralimpice a fost selectionat un sportiv, Attila si-nu-mai-stiu-cum, care s-a situat pe ultimul loc in singura proba la care a participat.

La Plumelec sunt probe pentru juniori, pentru femei (si avem o ciclista buna, pe Ana Covrig, prezenta la toate cursele de calendar UCI importante), iar noi nu existam nicaieri, nu suntem inscrisi. Ce facem, disparem cu totul? Ne vom mai reveni vreodata, vom mai exista in lumea ciclismului, macar simbolic? Se pare ca nu, este de fapt un plan de lunga durata, disparitia ciclismului romanesc de pe harta. Iar oamenii din acest fenomen stau ca mieii la taiere si accepta toate umilintele. Incredibil!

* Pe 17 octombrie este data-limita de depunere a candidatilor la presedintia COSR, pentru care sunt admisi doar cei care au activat ca sportivi sau antrenori de performanta, pentru ca pe 15 noiembrie sa fie alegerile pentru locul lasat liber, prin demisie, de Alin Petrache. Vor fi alesi si vicepresedintii, precum si membrii COSR, iar la vot conteaza ponderea federatiei, existand, de pilda, 17 federatii cu numar maxim de sufragii, 4, cele mai bine reprezentate la JO. Vor fi, in total, cu membrii individuali (personalitati) circa 120 de voturi, asa ca acum se fac socotelile.

Sper sa se faca doar intre oamenii de sport, ca daca iar intervenim dinafara, iar promovam agramati totali ca Octavian Morariu (nu-mi ies din cap postarile lui de la Rio, nu am citit in viata mea ceva mai stupid, gasiti linkurile pe acest blog, pe la mijlocul lunii august, merita lectura, de dezvat, cum se spune) sau altele asemenea. Sa lasam marii oameni de sport din tara asta (si avem destui ajunsi la o experienta inclusiv manageriala solida) sa se gospodareasca singuri.

Advertisements