Penultima etapa a Turului ciclist al Spaniei, incheiata pe teribila catarare de la Alto de Aitana, un varf de categorie speciala, a meritat numele de “ultima sansa pentru schimbarea clasamentului general”, dar nu in ce-i priveste pe Nairo Quintana si Chris Froome, carora nu li s-a intamplat nimic, ci pe Alberto Contador, surprins sau prea obosit pentru a contracara atacul de final al columbianului Esteban Chaves, care a reusit sa-i preia locul 3 in ierarhia tricoului rosu.

Nu pot spune ca nu ma bucur ca un ciclist atat de bun, de generos in efort si de pozitiv precum Chaves, precum si echipa lui, Orica, una dintre cele mai simpatice si eficiente, mai ales, din pluton, au prins, pe langa cele 3 etape castigate, si un loc pe podiumul Vuelta-71, in timp ce Alberto Contador, cu toate eforturile, practic solitare, face parte dintr-o trupa pe cale de disparitie.

Oricum, corect era, totusi, sa incep cu isprava excelenta a unui alt rutier tanar, foarte tanar, de data aceasta, francezul Pierre Latour, care a castigat detasat aceasta a 20-a etapa, fiind cronometrat pe cei 193,2 km, de la Beninorm la Alto de Aitana, in 5h19’41”. O dovada de curaj: a participat la o caratura masiva, care a avut un avans masiv la un moment dat, iar Latour a avut picioarele cele mai bune pe final, devansandu-i pe ultimii colegi de evadare, columbianul Darwin Atapuna, fost tricou rosu, cu 2 secunde, si pe italianul Fabio Felline.

Esteban Chaves, cum spuneam, a venit pe 9, la 3’36”, pe 10, Quintana, la 4 minute si 3 secunde de castigator, iar Froome, imediat dupa el, la 4 minute si 5 secunde. Asadar, inca o dovada ca Nairo Quintana si-a meritat cu varf si indesat succesul in acest mare tur. Contador, cu tot efortul, nu a putut veni decat al 13-lea, cu o intarziere in etapa de 4’41” si 1’04” fata de Chaves, care, pe total, inseamna o diferenta de 13 secunde.

Duminica, ultima zi, cand voi face si o trecere in revista a celorlalte ierarhii, pe indelete, etapa de protocol obisnuita, intre Las Rozas si Madrid (104 km), practic o defilare pe strazile capitalei spaniole, in care, in sfarsit, au si sprinterii, aia care sunt, ca nu prea s-au inghesuit marii tenori la aceasta cursa, ocazia sa se remarce.

Iata prima parte a clasamentului general inaintea ultimei zile:
1. Nairo Quintana (Columbia / Movistar) 80:42:36′
2. Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky) +1:23′
3. Esteban Chaves (Columbia / Orica) +4:08′
4. Alberto Contador (Spania / Tinkoff) +4:21′
5. Andrew Talansky (SUA / Cannondale) +7:43′
6. Simon Yates (Marea Britanie / Orica) +8:33′

Advertisements