Vineri au fost lucrarile Comitetului Executiv al Comitetului olimpic si sportiv roman, primul de la demisia lui Alin Petrache, constatandu-se ca interimatul trebuie preluat de vicepresedintele Nicu Vlad, care s-a si grabit sa anunte ca in curand se vor face premierile pentru medaliatii si sportivii situati pe locurile 4-6 (dublate si aici) la JO de la Rio de Janeiro, inclusiv halerofilul Gabriel Sincraian. Dar ca se vor dubla si medaliile de la Paralimpice, incepand cu impresionantul judoca Alex Bologa.

Asa cum banuiam,”sursa” pe care a avut-o TVR cand a dat stirea ca Sincraian este dopat, bagata intr-un sos alarmist gen “dam 100.000 de euro amenda” s-a dovedit extrem de ‘sigura’, de negasit, adica. Scriam tot aici ca am cautat prin toate cotloanele netului in care ar fi putut exista o asemenea informatie si nu am gasit nimic, iar faptul ca se vorbea de euro in amenda, ba si suma rotunda, indica o ‘duma’ obisnuita m-a pus si mai mult pe ganduri, ca doar CIO este in zona francului elvetian, iar Rio in a dolarului….

Si tot ca o obisnuinta in presa noastra care suge din deget la greu, a fost preluarea fara nicio verificare, pe ideea “citam TVR, bagam si ideea ca e televiziunea publica, adica o sursa serioasa, si o lasam asa”.

Aceasta obstinatie de a face rau cu orice pret, pentru ca ti-a spus tie cineva ca stire de presa nu inseamna “un caine a muscat un om, ci un om a muscat un caine”, butada (adica, la urma-urmei, o intorsatura de condei, o glumita, un zbenghi stilistic nu o regula sfanta), ne face rau incontinuu, toata lumea parca e cuprinsa de amoc. Dar poate asta se si vrea…

In fine, se stie ca Nicu Vlad, campion si medaliat olimpic pentru doua tari, Romania si Australia, este si presedinte al Federatiei romane de haltere, a intrebat si el cum a putut (o fi dat si de banuit, alta belea!), dar mai este si prim-vicepresedinte al Federatiei internationale de haltere si nu a gasit scama de zvon despre “dopajul” inventat.

Oricum, a spus clar: WADA si CIO au anuntat raspicat inainte de JO ca eventualele cazuri de dopaj vor fi anuntate la Rio in 24 de ore, cel mult 72, iar de atunci a trecut o luna, a precizat Nicu Vlad, care a mai dat o veste de zile mari: va fi dublata si prima judoca nevazator medaliat cu bronz la Paralimpice, Alex Bologa (ce nume de erou de roman…).

Excelenta idee, asa cum a fost si cea de a trimite la Rio de 3 ori mai multi sportivi cu handicap decat la Londra (12 fata de 4), desi distanta este tot tripla. Cine se califica, merge!

In fine, va imaginati ca la Executiv, unde, aflu din interior, au fost discutii aprinse, s-au pus cartile pe masa, era inevitabil sa nu se aminteasca si despre candidaturile pentru 15 noiembrie, cand vor fi alegerile pentru presedinte, o postulanta fiind sigur, desi a declarat ca inca ezita, Gabriela Szabo.

Adevarul este ca la c/v, adevarat, cu probe, ca sa zic asa, pentru fiecare rand, suna excelent: campioana olimpica, in sportul-regina, vice la FRA, membra in Executivul Asociatiei europene de atletism, cea mai tare dupa UEFA, ca pondere sportiva pe vechiul continent, fosta ministru al tineretului si sportului, care, dupa schimbarea, inevitabila in orice guvern, s-a dus sa vada cum este si intr-o firma particulara puternica, alta experienta valoroasa.

Sa vedem cine se mai inscrie, Nicu Vlad zice ca nu vrea, mai mult ca nici “interimar” nu se considera, interimar va fi Comitetul Executiv, care va lua toate deciziile.

Sa ramanem cu intrarea in normalitate: COSR functioneaza cat de cat, sportivii care au muncit cu spor isi primesc rasplata, inclusiv Bologa si cine mai urmeaza, tot dublu, la gimnastica ieri s-au pus lucrurile intr-o ordine, hai sa dam sportul pe mana celor care l-au facut la cel mai inalt nivel, ca stiu cum e!

Advertisements