Disputata pe o vreme extrem de calduroasa, caldura aia uscata de podis fara urma de umbra, cum a fost joi intre Requena si Gandia, plus ca lunga, a doua din acest punct de vedere al Turului ciclist al Spaniei de anul acesta, etapa a 18-a a fost castigata la un sprint masiv dupa 200,6 km de tanarul danez de 23 de ani Magnus Cort.

Tricoul rosu, Nairo Quintana, si-a vazut netulburat de nimeni de obiectivul sau esential – pastrarea avansului lui de peste 3 minute si jumatate in fruntea cursei.

In cele din urma, asadar, a fost o noua victorie a unei echipe, Orica, in care lumea se simte bine, in care se vede placerea de a fi coechipieri, astfel ca in actuala cursa si-a adjudecat 3 etape si detine locul 3 in clasamentul general, prin Esteban Chaves, columbianul care este, probabil, o veritabila emblema – zambeste tot timpul, este primul care isi felicita coechipierii la final (se vede si din foto), se bucura de meseria pe care o face mai mult decat oricine. Iar Simon Yates, castigator de etapa, de asemenea, se afla pe un excelent loc 5 in ierarhia generala.

Spun lucrurile astea si pentru ca avem de cativa ani formatii parca facute din roboti, gen Sky, cu gandire “corporatista”, liderul ia tot, iar Vuelta-2016 a fost dovada cea mai buna ca acest mod de a vedea lucrurile pare depasit, sportul mai este si placerea intrecerii, nu doar tactica trasata cu softuri complicate si respectata pana la greata. Iar rezultatele se vad, Sky nu a luat nimic pana acum, sperand ca maine, in etapa contratimp, sa se impuna liderul Chris Froome. Da, dar singur!

Acestea fiind zise asteptam ultimele 3 etape (daca o punem si pe ultima, una de protocol…), contratimpul de vineri si catararile de sambata fiind ultimele ocazii de a mai schimba ceva in clasamentul general. Probabil, maine, din pacate, zic eu acum, desi recunosc ca sunt admirator Contador, Chaves isi va pierde in favoarea spaniolului locul pe podium, El Pistolero fiind mai bun in proba efortului solitar decat micutul sud-american.

Iata clasamentul etapei a 18-a (Requena – Gandia, 200,6 km):
1. Magnus Cort (Denemarca / Orica) 4:54:31′
2. Nikias Arndt (Germania / Giant) ST
3. Jempy Druecker (Luxemburg / BMC Racing)
4. Daniele Bennati (Italia / Tinkoff)
5. Jonas Van Genechten (Belgia / IAM Cycling)
6. Kiel Reijnen (SUA / Trek)
7. Michael Schwarzmann (Germani / BORA)
8. Gianni Meersman (Belgia / Etixx – Quick-Step)
9. Kristian Sbaragli (Italia / Dimension Data)
10. Lorrenzo Manzin (Franta / FDJ)

Clasamentul general dupa 18 etape:
1. Nairo Quintana (Columbia / Movistar) 74:30:03′
2. Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky) +3:37′
3. Esteban Chaves (Columbia / Orica) +3:57′
4. Alberto Contador (Spania / Tinkoff) +4:02′
5. Simon Yates (Marea Britanie / Orica) +6:03′
6. Andrew Talansky (SUA / Cannondale) +7:34′
7. Samuel Sanchez (Spania / BMC Racing) +8:12′
8. Davide Formolo (Italia / Cannondale) +8:13′
9. Michele Scarponi (Italia/ Astana) +8:28′
10. David De La Cruz (Spania / Etixx – Quick-Step) +8:52′

Advertisements