Nu stiu ce s-ar mai putea intampla impotriva regulamentelor, dar mai ales a spiritului sportiv, dupa ceea ce s-a decis duminica seara in Turul ciclist al Spaniei, cand organizatorii si juriul de comisari, in cardasie, au decis sa recalifice la locul de munca 90 de rutieri care, in cea mai scurta etapa a editiei, a 15-a, au venit cu o intarziere de aproape o ora fata de invingatorul Gianluca Brambilla.

Adica la 22 minute si 20 de secunde dupa inchiderea timpului de control, dupa ce alti 2 trecusera si ei peste cele 31’24” impuse de regulament pentru “stingere”, ca sa zic asa. Iar ca lucrurile sa fie clare, sa nu existe vreun dubiu, cei 90 au venit grupat (o parte aveti in foto), toti o data, intr-o plimbare de voie, luandu-si inca o zi de odihna fata de cei 71 care au avut bunul simt sa traga din greu pentru a nu fi exclusi din cursa.

Prapadul ar fi fost nu numai inevitabil, ci total, echipe intregi, precum Sky (cu exceptia lui Froome) si, mai ales, Dimension Data trebuind scoase din cursa, iar altele ramaneau fara cei cel putin 3 rutieri care sa mai conteze in clasamentul pe echipe. “Pentru credibilizarea cursei si a ciclismului, am decis sa nu-i eliminam pe toti”, a declarat luni directorul Vuelta, Javier Guillen, adica exact invers fata de ceea ce este de fapt: decredibilizarea unei competitii sportive, atat timp cat se acorda astfel de dispense, mai ales ca, dupa cum scria pe Twitter reporterita de interviuri de la Eurosport Laura Meseguer, “nimeni nu pare ca are probleme”.

Evident, etapa de luni, a 16-a, a fost castigata de unul dintre acesti ciclisti lipsiti de obraz, luxemburghezul Jean-Pierre Drucker (locul 142, la 53’54”, duminica!), mizand, probabil, cand isi va prezenta palmaresul cu “victorie de etapa in Turul Spaniei”, pe lipsa de memorie a oamenilor. Daca el poate trai cu rusinea asta, sa-i fie de bine, e un invingator de moda noua.

Marti este a doua zi de pauza, la Castellon De la Plana, din apropierea Mediteranei, adica in mijlocul celei mai mari comunitati compacte de romani din Spania…

Astazi voi da doar clasamentul general, pentru ca ierarhia etapei cu alde luxemburghezul mot in frunte nu cred ca merita:

Clasamentul tricoului rosu dupa 16 etape:
1. Nairo Quintana (Columbia / Movistar) 64:57:27′
2. Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky) +3:37′
3. Esteban Chaves (Columbia / Orica) +3:57′
4. Alberto Contador (Spania / Tinkoff) +4:02′
5. Simon Yates (Marea Britanie / Orica) +5:07′
6. Samuel Sanchez (Spania / BMC Racing) +6:12′
7. Andrew Talansky (SUA / Cannondale) +6:43′
8. Davide Formolo (Italia / Cannondale) +7:17′
9. David De La Cruz (Spania / Etixx – Quick-Step) +7:23′
10. Michele Scarponi (Italia / Astana) +7:39′

Advertisements