Cuplul comic-fantezist Burleanu-Daum a dat cu bata in balta, iar numitul Burleanu Razvan, doctor in securitate nationala, a lansat panseul deceniului (l-am auzit de 10 ori si tot nu-mi vine sa cred): “Toti marii jucatori rateaza 11 metri, ceea ce inseamna ca Stanciu va fi un mare jucator”!!!

Pe cuvant, asa a spus acest produs al societatii romanesti multilateral prabusite, pus, nu se stie din ce motive, in fruntea fotbalului, politizarea sportului, vazuta si la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, intrand ca un cancer, pentru ca nu doar politicienii au patruns tropaind, ci si apucaturile lor: japca, in primul rand, tot timpul le fug ochii dupa furat!

Ia ganditi-va putin. Fondurile europene, matrasite de politic, astfel incat nu avem o jumatate de kilometru de autostrada in ultimii 5 ani (de fapt, invers, am daramat vreo 30 de kilometri) au avut aceeasi soarta si in fotbal, vezi Urziceni, vezi Otelul Galati, vezi, de atata amar de ani, Steaua, care se lauda cu calificari peste calificari si bani cu duiumul, peste suta de milioane de euro in cativa ani si cu ce se ocupa, de fapt?

Cu vanzari de jucatori, marele manager Gigi Becali scotand la taraba, cu adaus comercial, jucatorii, cate 10 cel putin in fiecare perioada de transferuri. Are un capital de rulaj, din amintitele fonduri europene, cumpara de la Europa sau Dragonul rosu al fotbalului (adica de la alte echipe, mai amarate), le pune brandul “Steaua”, castigat in 60 de ani, nu de el, si ii vinde cu adaus intre 30 si 200 la suta! Vizionar, ca orice producator de branza, ceva lapte, cheag (european, nu?), produs finit praduit rapid!

In acest timp, Liga 1 a ajuns la 14 echipe, in curand 13, pentru ca ASA Tg. Mures a lansat deja “pe surse” in spatiul public, posibilitatea de a renunta la campionat, jumatate din echipe sunt in insolventa, adica libere sa nu-si plateasca salariatii, in frunte cu jucatorii, Liga a 2-a nu poate incropi un numar par de echipe, astfel ca in fiecare etapa una sta, ca nu are adversar, se anunta alte renuntari.

Mai nou, federatia tranteste o tiribomba numita “Centre de excelenta” pentru juniori, care, doua mari si late (dar anuntate ca si cum au impanzit tara) functioneaza ilegal, probabil, ca si in viata politica, spalatorii de bani la greu.

Iar de spalat bani este intotdeauna nevoie, pentru ca trebuie sa ai cu ce functiona, federatia romana de fotbal praduind deja, inainte de a incasa vreun ban, mare parte din ce va lua pentru calificarea la Euro-2016, pe prime “de la portar la presedinte”, cum a si spus autorul gogomaniei din primele randuri!

Daca poate spune cineva ce merit are un parasutat ca sa ia 90.000 de euro prima de calificare inseamna ca este campion al gargarei mai ceva decat alt specialist in “PR”, selectionerul Christoph Daum, cel care are leafa anuala de 3 ori mai mare decat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, ca tot s-a facut o fixatie sa-i fie zilnic numarati banii lui Mugur Isarescu, detinatorul unui post unic intr-o tara!

Pai, alde Daum, un antrenor varsat de vreo 3-4 ani, adus din cine stie ce coclauri, are de 3 ori mai mult ca sa faca o echipa lipsita de orice urma de viziune, curaj sau idee, in numai 2 luni campion deja la compromisuri: accepta sa-i plece jucatori din pregatire in perioada exclusiva FIFA, accepta, fara urma de sanctiune, sa fie programate meciuri de campionat la date rezervate prin reguli mondiale, tace si inghite cand nu i se dau jucatorii ceruti la lot, ca asa vor muschii oricui.

Iar in tot acest timp, barbatosii nostri fotbaliatori, selectioneri, presedinti si alti necunoscuti cu functii stiti ce va spun, aproape pe fata? “Saracilor, vorbiti inainte, ca vorbiti degeaba, noi apucam cu ambele maini, plus dintii de bani si la sfarsit va facem cu ochiul, saracilor, v-ati dat degeaba de ceasul mortii prin tribune si pe la televizoare!”

PS. Apropo de spectatori: la meciul nostru de la Cluj, desi marfa era ca aia scapata de la incendiu (Euro a fost abia acum 3 luni), iar adversarul un neica-nimeni, am avut cei mai multi platitori din toata grupa E. La Copengaha, la Danemarca-Armenia 1-0, alta oferta lesinata, au fost 21.795 spectatori, iar la Astana, pentru Kazahstan-Polonia (2-2) au asistat 19.905. Asa ca mai usor cu reprosurile: sa vii cu zecile de mii sa vezi tatuajele unor prieteni de fotbalisti, iata o dovada de patriotism aproape inexplicabil…

Advertisements