Asa cum banuiam, si am si scris ieri, etapa de sambata, cu lunga si dura catarare de la La Camperona, a adus un nou lider in clasamentul general individual, columbianul Nairo Quintana concretizandu-si, in sfarsit, calitatile de grimpeur, native, in timp ce victoria in aceasta a 8-a etapa a revenit rusului Serghei Lagutin, care face ca nici echipa Katiusa sa nu plece cu mana goala.

Asadar, toata lumea multumita din directia asta, mai ales ca efortul maxim nu a fost facut de-a lungul celor circa 8 kilometri ai urcusului final, dar mai ales pe ultimii 3 kilometri, cu o panta de 20 la suta, un perete ceva mai inclinat. Spuneam ca toata lumea este multumita, intrucat nici ceilalti favoriti nu au fost prinsi pe picior gresit (Valverde, tot pe 2, Froome, pe 3 in continuare), iar Alberto Contador a intrat in primii 10, de acum lucrurile fiind clare, asa cum se preconiza.

Apropo de Contador, dupa cazatura de vineri, campionul spaniol a propus, si el, ca timpul sa se ia de acum in etapele de plat, cel putin, la intrarea in ultimii 3 kilometru, dupa ce, zice, “s-a constatat ca 80 la suta din cazaturi se produc in aceste finaluri, in care se amesteca sprinterii si alergatorii de general, creandu-se situatiile periculoase”.

Contador a cerut acest lucru intr-un twitt adresat UCI, numai ca ar fi de replicat: dar un Valvderde, care sprinteaza convenabil, sau alti ruleuri nu ar fi in noua abordare dezavantajati? Ca sa nu mai vorbim ca si asa asistam la superspecializare, acum ar fi atat de evidenta, cu 10-15 sprinteri sau ajutoare de sprinteri la sosiri, incat cursele si-ar mai pierde inca un element de farmec.

In fine, duminica este etapa a 9-a, intre Cistierna si Alto del Naranco, 164,5 km, cu inca o portie zdravana de catarare spre final.

Clasamentul etapei a 8-a (Villalpando – La Camperona, 181,5 km):
1. Serghei Lagutin (Rusia / Katiusa) 4:09:30′
2. Axel Domont (Franta / AG2R) +10′
3. Perrig Quemeneur (Franta / Direct Energie) +17′
4. Mattia Cattaneo (Italia/ Lampre) +24′
5. Pieter Serry (Belgia / Etixx – Quick-Step) +40′
6. Jacques Janse Van Rensburg (Africa de Sud / Dimension Data) +55′
7. Scott Thwaites (Marea Britanie / BORA) +1:11′
8. Gatis Smukulis (Letonia / Astana) +1:30′
9. Jhonatan Restrepo (Columbia / Katiusa)
10. Loic Chetout (Franta / Cofidis) +1:44′

Clasamentul general dupa 8 etape:
1. Nairo Quintana (Columbia / Movistar) 29:55:54′
2. Alejandro Valverde (Spania / Movistar) +19′
3. Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky) +27′
4. Esteban Chaves (Columbia / Orica) +57′
5. Leopold Koenig (Cehia / Team Sky) +1:16′
6. Alberto Contador (Spania / Tinkoff) +1:39′
7. Daniel Moreno (Spania / Movistar) +1:44′
8. Gianluca Brambilla (Italia / Etixx – Quick-Step) +1:46′
9. Samuel Sanchez (Spania / BMC Racing)
10. Simon Yates (Marea Britanie / Orica) +1:47′

Advertisements