* Ca sa n-o mai lungesc: in Europa League, Astra Giurgiu a fost trimisa de tragerea la sorti de la Monte Carlo in grupa E, alaturi de Viktoria Plzen, AS Roma si Austria Viena, iar Steaua este in grupa L, cu Villarreal, FC Zurich si Osmanlispor (adica Ankaraspor, noul nume fiind una din rabufnirile de nationalism ale turcilor din ultimii ani, visele imperiale ale osmanliilor, asta ca sa nu va chinuiti sa gasiti formatia actuala a lui Raul Rusescu, e sub ambele denumiri pe motoarele de cautare).

Intr-o vorba, sortii au fost buni cu echipele noastre, iar Astra a binemeritat dupa succesul de joi seara, de la Londra, rasplata fiind usor de tradus: cap de serie la grupa campioanei Romaniei este o formatie, totusi, din Cehia, mai cunoscuta pentru bere decat prin fotbal.

Meciurile incep pe 15 septembrie, iar continuarea este pe 29 septembrie, 20 octombrie, 3 noiembrie, 24 noiembrie si 8 decembrie, iar primele doua din fiecare grupa se califica in saisprezecimi, faza eliminatorie. Alti bani, alta distractie.

* Tragerea la sorti de miercuri, a grupelor Ligii campionilor, a ascuns, intrucatva, o stire mai importanta decat alcatuirea seriilor, mai ales ca ne intereseaza direct pe termen lung, spre deosebire de anul acesta, cand echipele romanesti sunt iesite din carti: pentru sezoanele 2018/2021 competitia intercluburi europeana numarul 1 va fi din nou favorabila zdravan tarilor puternice, Germania, Spania, Anglia si Italia urmand sa aiba 4 locuri garantate in faza grupelor.

Altfel spus, pe langa faptul ca primele 4 formatii din campionatele acestor tari vor fi calificate direct, se micsoreaza numarul locurilor pentru ceilalti. Adica, formatiile romanesti trebuie sa se puna serios pe treaba pentru a putea avea din nou coeficientul UEFA care sa trimita cel putin o reprezentanta in Liga campionilor. Oricum, din cauza comportarii slabe de anii trecuti, din 2017-2018 vom avea doar o echipa in preliminariile LC, fata de 2, de pilda, anul acesta!

* Organizatorii Campionatelor europene de gimnastica de anul viitor, de la Cluj-Napoca (19-23 aprilie, in Sala Polivalenta) au afisat emblema competitiei, pe care o puteti vedea ca ilustratie la acest buletin de stiri. Daca vreti parerea mea, emblema este banala, ba chiar copiata, imaginea stilizata cu Nadia iesind de pe paralele, in acel zbor da o senzatie de deja-vu.

Ma rog, nu asta conteaza, ci faptul ca dupa 60 de ani organizam din nou Europene, atat la masculin, cat si la feminin, cu o precizare importanta: sunt doar CE individuale, cu concursuri la individual compus si pe aparate, fiind asteptati circa 350 de sportivi, intre care si ambitiosii nostri campioni Catalina Ponor si Marian Dragulescu!

* Un titlu ingrijorator: “Presedintele COSR dubleaza premierile pentru medaliatii olimpici”, cu inceputul: “Presedintele COSR, Alin Petrache, a decis…” Asta inseamna ca asa-zisa “depunere a mandatului” a fost doar un fel de a domoli criticile de la momentul anuntului?

Pentru ca prea suna a auto-reclama (“eu dau, eu decid, eu dublez”), ceea ce ne duce cu gandul ca va candida pentru un nou mandat. Pe de alta parte, una ca banii nu sunt ai “presedintelui COSR”, iar dublarea se face conform legii in vigoare, mai ales ca am luat asa de putine locuri de onoare, medalii si primii 6, incat nici nu este vreun efort.

In fine, de fapt se vor da fix banii promisi, conform HG 1447/2007, si anuntati inainte de plecare (revedeti stirile de atunci), adica, in ordine de la aur la locul 6, 70.000, 56.000, 42.500, 14.000, 10.500 si 7.000 de euro. In plus, medaliatii vor primi automobile Renault, intr-un parteneriat anuntat tot din vreme, “moda” creata inca din 1976, de la Montreal, cand, insa, s-au dat Dacia, Skoda si Trabant (atunci nu puteau fi trecute numele pe ele). Lumea a uitat…

* Cu o etapa inainte de final, in Tour de l’Avenir, cursa ciclista de mare traditie, rezervata de 30 de ani tinerilor rutieri, primul loc este ocupat de francezul David Gaudu. Etapa a 7-a, incheiata pe Cole du Telegraph, a fost castigata de australianul Nicholas Schultz. Ultima etapa, de sambata, o puteti vedea, pe Eurosport 1, intr-un fel de incalzire pentru Vuelta.

Advertisements