* Stirea saptamanii asta este: Liga profesionista de fotbal din Spania va sustine sporturile olimpice cu 60 milioane de euro pe an pentru viitorul ciclu olimpic! Adica, socoteala e simpla, 2,880 miliarde de euro pana la Tokio-2020!

Ei da, iar suma reprezinta 1 la suta din drepturile de televizare, banii urmand sa ajunga la cele 64 de federatii sportive nationale si la Comitetul national paralimpic. Spaniolii n-au fost pe deplin multumiti, probabil, de recolta considerata slaba la Rio – “doar locul 14, cu 7 medalii de aur, 4 argint si 6 bronz. Anul trecut, prin programul LaLiga4Sports fusesera donati 6 milioane euro.

La noi, fix invers: fotbalul, fara nicio performanta (iar cand apare vreuna banii se impart, cum s-a intamplat dupa Euro, “de la portar la presedinte”), ca sa nu mai vorbim de faptul ca primariile acorda bani publici la greu la echipe pur particulare.

Ma rog, acum la fotbal au lasat-o mai moale, ca s-a lasat cu arestari la greu, dar alte discipline, desi pur profesioniste, firme particulare practic, stau pe banii autoritatilor locale. Foarte bine, este un lucru de mandrie locala si, in unele cazuri, nationala, dar in conditiile in care baza sportului nostru moare chiar sa finantam jucatoarele altora, care apoi ne bat (la Rio, in turneul de handbal, erau mai multe jucatoare platite de cluburi romanesti la adversare decat la noi, ati observat?).

Asadar, e bine sa incurajezi echipe de varf, dar, cred, numai daca asiguri dezvoltarea sportului de baza, copiii si juniorii. Vi se pare normal ca primariile sa aiba scolile in bugetele lor, dar cluburile sportive scolare sa fie ale nimanui? Pentru ca am semnale foarte serioase ca in acest moment aceste cluburi sportive scolare, leaganul sportului nostru (ba la unele discipline chiar 90 la suta inclusiv din performanta, iata gimnastica) nu au bugete, ca sa nu mai vorbim ca antrenorii de aici nu sunt platiti nici macar ca profesorii.

Vi se pare normal ca autoritatile locale (ca si cele centrale, in cazul altor cluburi) sa “investeasca” in fel de fel de jucatori de mana a doua din baschet, volei, fotbal, handbal (care nici macar nu sunt comunitari, multi dintre ei, ca sa fii obligat sa-i accepti) si sa nu avem un cros pe saptamana, un campionat de casa sau pe sectoare, orase etc?

Platim cu de mii de euro pe luna un fotbalist din Haiti, dar desfiintam centrul de copii si juniori dintre cele mai productive? Dupa care incasam milioane de euro (de fapt firimituri), luam banii si ne caram cu ei sau facem comert de sclavi? (Unirea Urziceni, Otelul Galati va spune ceva? Dar Astra, credeti ca tot spre asta se indreapta?).

Haideti sa incepem cu impartirea banilor in acest fel, vizand perspectiva, si sa nu dregem busuiocul cu parelnice victorii intamplatoare, dand impresia ca avem, totusi, sport! Pai uite, uriasa oglinda a Jocurilor Olimpice ne-a aratat cat de sfrijiti, de inconsistenti suntem.

Advertisements