Ma uit la finala turneului feminin, castigata de Rusia in fata Frantei, cu 22-19 (11-7), si vad bancile tehnice: doi antrenori exceptionali, cu mare experienta, Evgheni Trefilov si Olivier Krumboltz, readusi in ultimii ani la nationale, si ma gandesc la ce ne doare, aproape fizic: cum ne-am batut noi joc, in cel mai ordinar mod, de legendele gimnasticii mondiale, unii dintre demiurgii acestui sport in Romania. Mariana Bitang si Octavian Bellu.

Dar noi nu ne-am pus, temeinic, sa-i jignim pana la disperare, sa-i batjocorim, i-am desfiintat, pur si simplu, ca oameni. Si cine a facut asta: nime-n lume, ticalosi si ticaloase care au dus mizeria umana intr-o hazna fara fund. Ajutati la greu de o presa fara nicio bariera morala si profesionala, parca incantata sa se transforme in vidanja tuturor frustratilor.

Si pentru ca vorbim de gimnastica, o federatie care are nu mai putin de 11 angajati, molesiti de atatea succese (aduse de sportivi si antrenori): ati auzit vreodata ca ofiterul de presa (un personaj de 73 de ani, pe un post care s-ar potrivi unui fost mare sportiv, ati vazut ce bine vorbesc) sa scoata o vorbulita, sa apere, printr-un comunicat facut profesionist, marile, imensele valori facute albie de porci de te miri cine?

Dar problema antrenorilor romani este de-a dreptul tragica. Tot spunem ca ne pleaca meseriasii, medicii in special, dar despre marii antrenori ai sportului romanesc, nimic. Or, aici daca pleaca nu zeci de mii sau mii sau sute. La 50-60 de inalt nivel ne-am prabusit! Nu vreau sa fac analize “profunde”, cu lefurile mici, ridicole.Cele mai mici nici nu se vor mai da, aud ca se desfiinteaza cluburile sportive scolare, adica se va sfarsi totul, vom pune cruce. Gimnastica nici nu are cum sa mai existe fara CSS-uri!

Va fi plina presa (nu prea mult, vreo saptamana) de vaiete ca suntem batuti de propriii antrenori, ca i-am format si ei ne bat mar. Ma opresc aici, are cine mesteca vorbele, veti vedea. Fara nicio urmare: Jocurile Olimpice sunt peste 4 ani…

PS: Ca tot vorbeam de ticalosi: primesc, pe comentariile de pe blog, tocmai din SUA, de la un fost gazetar, plecat de multi ani, cand si-a dat seama ca aici va fi toata viata piua a doua: “. Probabil ar fi fost mai cuminte sa mai stai in spital”. Am scris, aici, ceva care nu era fix ce voia el (de pilda ca decizia cu stafeta feminina americana nu a fost corecta, iar el, americanul ‘ba da, ba da’) si imi ureaza sa zac in spital!

„Tara de secaturi (…)”. scria Octavian Goga. Oriunde te-ai afla!

Advertisements