* Pentru Brazilia, penultima zi a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro a fost varful competitiei: echipa masculina a cucerit, pentru prima oara in istorie titlul olimpic la fotbal, dupa o finala dramatica in fata Germaniei, cu 5-4 (dupa lovituri de la 11 m, 1-1 la sfarsitul prelungirilor).

Da, pentru ca dupa 5 titluri mondiale in fotbalul “mare” (adica avand la dispozitie toti jucatorii), dar mai ales la a doua competitie de varf organizata, repetarea insuccesului de acum 2 ani, de la Cupa Mondiala ar fi fost chiar un dezastru pentru o tara ca Brazilia!

* La Ceremonia de inchidere din aceasta noapte, purtatoare de drapel a delegatiei Romaniei era ca si desemnata, autoimpusa, ca sa zic asa: o spadasina, campioana olimpica Simona Pop. Probabil hotararea a fost luata, cum era si firesc, chiar de fete, o echipa pe cat de valoroasa pe atat de unita, de educata, alcatuita din sportive de caracter, prietene si cu respect una de alta. Daca intelegeti ce vreau sa spun…

* Fondistul britanic Mo Farah a reusit sa cucereasca a doua dubla olimpica 10.000 m-5.000 m, impunandu-se sambata la 5.000 m. El este unul dintre eroii adevarati ai aceste editii. Dar cursa a dat din nou, dupa aiureala de la stafeta feminina de 4×100 m, prilejul organizatorilor sa se faca de ras: mai intai au descalificat 3 alergatori, americanul Chelimo (2), etiopianul Muktar Edris (4) si canadianul Mohammed Ahmed (5).

Dupa care, americanul Paul Chelimo a fost recalificat, fiind, in cele din urma, medaliat cu argint, iar Muktar Edris a luat bronzul. Nu stiu cum se intampla, dar daca e sa fie avantajat cineva e vorba de americani! Nu sunt deloc anti-american, Doamne fereste, dimpotriva, dar chestiile astea nu le fac bine deloc. Culmea este ca inclusiv una din victimele acestei bizare reveniri a fost un american, Bernard Lagat, care, dupa prima decizie, desi sosise al 6-lea, se trezise medaliat cu bronz. Acum, chiar ca nu ma mai bag, astept sa fac clasamentul final pe medalii, transmis anterior. Voi da o corectura, ce sa fac, ne-au innebunit, zau asa!

Pe timpul in care regretatul Nicolae Marasescu era director la concursuri de acest nivel, nu s-a intamplat niciodata asa ceva.

* Kenyanul Eliud Kipchoge a cucerit titlul olimpic la maraton, in 2h08’44”, urmat de etiopianul Feyisa Lilesa – 2h09’54” si de americanul Galen Rupp – 2h10’05” (iata ca va trebui sa modific cifrele la clasamentul primilor 10, oricum…).

Foarte buna clasarea romanului Marius Ionescu, intr-o cursa extrem de grea, disputata pe ploaie – locul 37, in 2h17’27”. Nicolae Soare a sosit al 127-lea (2h31’53”) din 141 de sportivi care au reusit sa termine cei 42,195 km. Remarcabila comportarea craioveanului antrenat de prof. Catalin Geapana la CSM Craiova.

* Noua sportivi australieni au fost arestati vineri noaptea pentru falsificarea acreditarilor, ca sa aiba acces si la semifinala cu Serbia din cadrul turneului masculin de baschet al echipei lor. Prezentati unui judecator sub acuzatia de “uz de fals”, a fost aplicata o amenda de 2.750 euro (10.000 de reali), transformandu-se infractiunea in contraventie. Falsificatorii sunt ciclisti, rugbysti, de la tir cu arcul, hochei pe iarba si canotori.

* Zika, temuta maladie, a lipsit cu desavarsire, fiorosul tantar nu a intepat neam, asa ca peste 9 luni se vor naste copii sanatosi. Tot atunci vom vedea si cate din cele 45.000 de prezervative au fost folosite si, de ce nu, rezistente…

* Saritoarea cu prajina Elena Isinbaeva, exclusa de la JO-2016, a fost admisa oficial duminica in Comitetul international olimpic dupa alegerea sa in comisia sportivilor, dar 23 de membri ai CIO au votat contra intrarii sale in forul olimpic mondial! Au fost alesi in comisia sportivilor Isinbaeva, germana Britta Heidemann (scrima), sud-coreeanul Ryu Seug-min (tenis de masa), ungurul Daniel Gyurta (natatie), precum si neozeelandeza Sarah Walker (BMX), pe 5, propusa de presedintele CIO, Thomas Bach.

La scrutinul acordat Isinbaevei, din 70 de votanti 45 au fost pentru, 23 impotriva, iar 2 s-au abtinut. La restul a fost unanimitate. Motivul la atleta dubla campioana mondiala a fost cel cunoscut – neadmiterea Rusiei la Jocuri. Isinbaeva a prestat imediat juramantul olimpic, incheind discursul de dupa in lacrimi.

Advertisements