Albert Ramazanovici Saritov a cucerit a 5-a medalie pentru delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, la lupte libere, categoria 97 kg, unde a urcat pe treapta de bronz a podiumului de premiere, valorificand ultima sansa a delegatiei noastre.

Bilantul  ajunge, astfel, la un total de 5 medalii in metropola braziliana – 1 de aur (echipa feminina de spada), 1 de argint (la tenis, prin Horia Tecau si Florin Mergea) si 3 de bronz (8+1 feminin, evident la canotaj, Gabriel Sincraian, la haltere, 85 kg si, duminica, Albert Saritov.

De origine cecena, nascut la Groznii, Saritov a fost naturalizat anul trecut, avand drept carte de vizita o medalie de bronz la Mondialele de la Istanbul, din 2011. Intr-un dialog publicat inaintea plecarii la Jocurile Olimpice, Octavian Pescaru, excelentul comentator, care ne-a incantat cu prestatia lui la TVR la haltere si lupte (iata ca oamenii valorosi au noroc, Pescaru avand in transmisie directa relatari de la 2 medalii!), scria ca presedintele Ceceniei, darza natiune din republica din Caucaz componenta a Federatiei Ruse, i-a promis luptatorului recompense exceptionale: o masina de lux, 10 kg de aur si… un cal.

In competitia de lupte a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Albert Saritov, primul sportiv naturalizat care a obtinut o medalie olimpica pentru Romania, a avut forta sa revina in recalificari, castigand mai intai la cubanezul Javier Cortina Lacerra, prin decizie, apoi, intr-o confruntare in care a facut o veritabila demonstratie, l-a surclasat, prin superioritate (10-0, arbitrul, conform regulamentului, oprind lupta), pe georgianul Elizbar Odikadze.

Precedenta medalie pentru luptele romanesti la Jocurile Olimpice a fost cucerita cu 24 de ani in urma, la Barcelona-1992, gratie lui Ion Grigoras, la categoria 130 kg.

Titlul la categoria 97 kg a revenit americanului Kyle Snyder, cel care il invinsese pe Saritov in sferturile de finala.